ΑΓΡΟΤΙΚΑ... ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 18 Νοε 2019 22:00

Γερμανικό ενδιαφέρον για τον ΕΛΓΑ

Την αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ με γερμανική τεχνογνωσία επιχειρεί η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, καθώς μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Μάκης Βορίδης με εκπροσώπους γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας, δρομολογείται ήδη σχέδιο πρότασης προς την Ελληνική πλευρά. Την ίδια στιγμή οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν στο νέο σύστημα Γεωργικών Ασφαλίσεων και εκφράζουν την έκπληξή τους, καθώς δεν περίμεναν ότι σ’ αυτό το ζήτημα το Υπουργείο θα ζητήσει απευθείας τη συνδρομή ομίλων του εξωτερικού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Υπαίθρου Χώρας» «δεν έχει γίνει προς το παρόν καμία συνάντηση των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών με την ηγεσία του Υπουργείου κι αυτό προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Όσον αφορά στα σενάρια για το μέλλον των Γεωργικών Ασφαλίσεων, δύο είναι τα πιθανά: Το πρώτο περιλαμβάνει την ίση κατανομή της χρηματοδοτικής πίτας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τον ίδιο επιμερισμό ευθυνών και αποζημίωσης, με την ασφάλιση να είναι υποχρεωτική και τον παραγωγό να έχει το δικαίωμα να επιλέξει έναν από τους δύο φορείς. Και το δεύτερο σενάριο παραπέμπει στο ισπανικό μοντέλο με τον δημόσιο ΕΛΓΑ να παρέχει την τεχνογνωσία που διαθέτει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θα είναι υπό την εποπτεία του και αυτές θα προσφέρουν ευρεία γκάμα οικονομικών εργαλείων για τη διαχείριση κινδύνων. Με αφορμή παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Μάκη Βορίδη ότι «οι αγρότες δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον ασφάλιστρα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΥΧ» εξετάζεται η επιδότηση του κομίστρου μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

* * *

Όλα έτοιμα για τη Γιορτή Ελιάς στους Γόννους

Την 7η Πανδημοτική Γιορτή Ελιάς διοργανώνει το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου ο Δήμος Τεμπών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον ΔΟΠΑΠΕΠΤ και την Τοπική Κοινότητα Γόννων.

Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, για 7η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται η Πανδημοτική Γιορτή Ελιάς με σκοπό την ανάδειξη και προβολή τόσο των προϊόντων της Ελιάς, όσο και την επιμόρφωση των ελαιοκαλλιεργητών με ομιλίες – ημερίδα από καταρτισμένους επιστήμονες.

Η διήμερη γιορτή θα περιλαμβάνει επιμορφωτική ημερίδα για τους ελαιοπαραγωγούς, περίπτερα έκθεσης αγροτικών προϊόντων της περιοχής, καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις και έκθεση φωτογραφίας. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 7ης Πανδημοτικής Γιορτής Ελιάς. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Δημαρχείο Μακρυχωρίου με τους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται με σκοπό τον συντονισμό και τη σωστή διοργάνωση της Γιορτής.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκε ο δήμαρχος Τεμπών κ. Μανώλης, ο αντιδήμαρχος Γόννων κ. Καραναστάσης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σίμος, ο πρόεδρος και το μέλος του ΔΟΠΑΠΕΠ κ. Κρικώνης και κ. Λιακατάς αντίστοιχα, ο τ. δ/ντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας κ. Τσαντήλας, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου -Λαογραφικού Μουσείου Γόννων κ. Καραβιδές και ο γεωπόνος υπάλληλος του δήμου Τεμπών κ. Μπετχαβές.

 

* * *

 «Ετοιμάζεται» για Κορέα το ακτινίδιο Πυργετού

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίσκεψη Κορεατών επενδυτών που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού, προκειμένου να διαπιστώσουν τον τρόπο και τις συνθήκες καλλιέργειας του γνωστού ακτινιδίου. Εξέλιξη που οφείλεται στην παρουσία -δράση της Περιφέρειας Θεσσαλίας στις διεθνείς εκθέσεις, όπου γίνονται οι κατάλληλες επαφές. Με συντονισμένες ενέργειες του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού έκλεισε η επίσκεψη των Κορεατών, ενώ ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΑΟΚ έχουν δώσει τις σχετικές οδηγίες στους καλλιεργητές -μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού για τις καλλιεργητικές πρακτικές που απαιτούνται και τις συνθήκες που κυριαρχούν στους Φυτοϋγειονομικούς ελέγχους της Κορέας, προκειμένου να κλειστούν οι πολυπόθητες συμφωνίες εξαγωγής του ακτινιδίου. Να σημειωθεί ότι στην Κίνα, οκτώ στις δέκα εισαγωγές ακτινιδίου αφορούν στη χώρα μας, εκ των οποίων το 70% στην περιοχή του Πυργετού.

 

* * *

Σπορά κτηνοτροφικών φυτών

Ο Νοέμβριος αποτελεί την κατάλληλη περίοδο για τη σπορά διαφόρων ειδών κτηνοτροφικών ψυχανθών, στην οποία συμπεριλαμβάνονται ο βίκος, το μπιζέλι, το τριφύλλι και από τα πολυετή φυτά το τριφύλλι το λειμώνιο. Τα κτηνοτροφικά φυτά αποτελούν μία οικονομική λύση για την κτηνοτροφία και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βίκος και το κτηνοτροφικό μπιζέλι κυριαρχεί στις προτιμήσεις των παραγωγών, καθώς μπορούν να εξαχθούν άνετα στις βόρειες χώρες, οι οποίες λόγω κλιματολογικών συνθηκών δεν μπορούν να το σποροπαράγουν.

 

 

* * *

Καινοτόμο το 26 Συνέδριο Νέων Αγροτών

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε στη Νάξο της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το 26ο Συνέδριο της Π.Ε.Ν.Α, το οποίο ενώνει τους αγρότες όλης της χώρας και γίνεται σε διαφορετικούς τόπους κάθε χρόνο. To 26ο Συνέδριο καινοτόμησε καθώς βρέθηκε κοντά στους αγρότες των βασικών παραγωγικών χωριών της Νάξου. Ο Φαρσαλινός πρόεδρος της Π.Ε.Ν.Α Νικόλαος Παυλονάσιος καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, μίλησε συνολικά για τον γεωργικό τομέα και τη σημασία της δραστηριότητας των νέων. Μετά από μια σειρά σημαντικών ομιλιών, έγινε μια παραγωγική διαδραστική συζήτηση για τη σημασία των τοπικών προϊόντων στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και για το πώς θα αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία μέσω της διασύνδεσης τουρισμού και αγροδιατροφής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι συνεδρίες για τις νέες καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές στη Γεωργία και την Κτηνοτροφία με παρουσιάσεις που κάλυπταν όλο το φάσμα από τα drones μέχρι τους αισθητήρες εδάφους και τη σύνδεση με το κινητό του αγρότη. Δόθηκαν παραδείγματα προχωρημένων τεχνολογικών εφαρμογών στο χωράφι σε σχέση με τη φυτοπροστασία, τη θρέψη των φυτών, την πρόγνωση των αποδόσεων.

 

* * *

Έρχεται κρύο

Ιδανικές χαρακτηρίζονται οι καιρικές συνθήκες για τους αγρότες που θέλουν να σπείρουν, καθώς οι βροχές που έπεσαν και θα ξαναέρθουν μαλακώνουν τα χωράφια, βοηθώντας το έργο των παραγωγών. Σήμερα Δευτέρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις και θερμοκρασία 10 με 20 βαθμούς Κελσίου. Τα σύννεφα θα πυκνώσουν αύριο Τρίτη, ενώ την Τετάρτη θα σημειωθούν βροχές και στα πεδινά. Ο υδράργυρος θα υποχωρήσει (8-18β).

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass