Το ΚΚΕ Λάρισας καλεί τους κτηνοτρόφους σε αγώνες

Δημοσίευση: 27 Νοε 2019 15:35

«Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι για άλλη μια χρονιά βρίσκονται έρμαια στις ορέξεις των βιομηχάνων γάλακτος και μεγαλεμπόρων που παίρνουν το αιγοπρόβειο γάλα είτε με «ανοικτές τιμές», είτε με «τσεκουρωμένες» τιμές κάτω του κόστους παραγωγής», επισημαίνει Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της:

«Την ίδια στιγμή και ενώ το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται διαρκώς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζοντας στα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ προωθεί με πιο συστηματικό τρόπο την επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων στα χέρια λίγων αγροτοεπιχειρηματιών και μονοπωλιακών ομίλων.

Οι κτηνοτρόφοι εκτός από τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους, έχουν να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια, την υπέρογκη φορολογία, την αύξηση στα ασφάλιστρα αλλά και τα υπόλοιπα χαράτσια και αντιλαϊκά μέτρα που επιβαρύνουν συνολικά τα εργατικά- λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα, οι αθρόες εισαγωγές αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων που επιβάλλει η ΕΕ, οι παράνομες ελληνοποιήσεις, το σπάσιμο των συμφωνιών αγοράς γάλακτος, οι ακάλυπτες επιταγές από τους μεταποιητές, έχουν τις πλάτες της κυβέρνησης και όλο το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ και οδηγούν έναν ολόκληρο κλάδο στο ξεκλήρισμα και τη φτώχεια.

Η φέτα και τα υπόλοιπα ΠΟΠ προϊόντα, το μόνο που κατοχύρωσαν είναι τα κέρδη και το όνομα, η φίρμα του μεταποιητή εμποροβιομήχανου. Του έδωσαν τη δυνατότητα να πουλάει τα ΠΟΠ σε τιμές που πήραν την ανηφόρα και οι εργαζόμενοι με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα να περιμένουν τις προσφορές των σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν «πιστοποιημένα» προϊόντα όπως η «φέτα» κ.ά. Η προστασία που δήθεν θα εξασφάλιζαν για τον παραγωγό και το ίδιο το προϊόν αφορά αποκλειστικά τους εμποροβιομήχανους που βελτιώνουν τη θέση τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, εξασφαλίζοντας ρεκόρ εξαγωγών, με αποτέλεσμα σχεδόν όλες οι γαλακτοβιομηχανίες της Θεσσαλίας να βρίσκονται μέσα στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Το παραμύθι των διεπαγγελματικών οργανώσεων, που παρουσιάζονται ως η λύση για την προστασία όλων των παραγωγών από την κυβέρνηση, συγκροτούνται με βάση κανονισμό της ΚΑΠ, εποπτεύονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και περιλαμβάνουν εκπροσώπους εμπόρων, βιομηχάνων και αγροτοπαραγωγών, δηλαδή βάζουν στο ίδιο μαντρί τους λύκους με τα πρόβατα. Καμία «διεπαγγελματική» φέτας δεν θα λύσει τα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων όπως αντίστοιχα δεν τα έλυσαν και οι «διεπαγγελματικές» στο λάδι και στο κρασί γιατί ο χαρακτήρας τους είναι εχθρικός για τους μικρομεσαίους αγροτοπαραγωγούς αφού αποτελούν μηχανισμό προώθησης των προτεραιοτήτων των μονοπωλίων στην αγροτική παραγωγή, με δήθεν συναίνεσή τους. Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρξει για τον ρόλο και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, που έπιασε το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει τον δρόμο της διαχείρισης της ΚΑΠ, η οποία αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα του νέου αφηγήματος της «ανάπτυξης για όλους» που παραμυθιάζει η σημερινή κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, όσους πλήττονται από την πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης, να μη δείξουν καμία ανοχή στην κυβέρνηση της ΝΔ, να μη μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους, μαζί με το οργανωμένο αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και να διεκδικήσουν: Κατώτερες εγγυημένες τιμές παραγωγού για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Μείωση του κόστους παραγωγής. Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1