Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ ζητούν οι αμυγδαλοπαραγωγοί των Τεμπών

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΒΟΡΙΔΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ, ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΕΜΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ * ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗ

Δημοσίευση: 28 Νοε 2019 17:30

Να «τρέξουν» οι διαδικασίες αποζημίωσής τους κατά προτίμηση από τον ΕΛΓΑ και εναλλακτικά μέσω ΠΣΕΑ ζήτησαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη εκπρόσωποι αμυγδαλοπαραγωγών, έχοντας στο πλευρό τους βουλευτές της ΝΔ και τον δήμαρχο Τεμπών κ. Γιώργο Μανώλη.

Όπως είναι γνωστό, οι αμυγδαλοπαραγωγοί του Δήμου Τεμπών υπέστησαν μεγάλη ζημιά (τα ποσοστά αγγίζουν το 80-90%) από τον παγετό του περασμένου Μαρτίου, αλλά οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, παρά τις διαβεβαιώσεις έμπειρων καθηγητών και μετεωρολογικών στοιχείων, δεν την απέδιδαν στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Υπολογίζεται ότι καταστράφηκαν σε 12.500 στρέμματα παραγωγικών δέντρων, περίπου 440.000 δέντρα.

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο αρμόδιος υπουργός, αφού άκουσε τους εκπροσώπους των παραγωγών, δεσμεύτηκε ότι από πλευράς ΕΛΓΑ θα δρομολογηθούν εκείνες οι ενέργειες προκειμένου στο πλαίσιο του υφιστάμενου κανονισμού να υπάρξουν οι δέουσες λύσεις.

Ο Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης δήλωσε στην «Ε» για τη σύσκεψη: Για πρώτη φορά ενημερώσαμε τον υπουργό κ. Βορίδη (είχαν προηγηθεί άλλες δύο φορές επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) για το πρόβλημα των αμυγδαλοπαραγωγών του δήμου μας, ζητώντας δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις. Με τη βοήθεια και των βουλευτών του νομού εξετάσαμε λεπτομερώς κάθε πτυχή του προβλήματος και καταλήξαμε να επιδιώξουμε τη βέλτιστη λύση του προβλήματος. Όπως μας ανέφερε ο υπουργός κ. Βορίδης θα συσταθεί μια Επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει τις συνθήκες της ζημιάς, μέσω της διαδικασίας εξατομίκευσης, ώστε αυτά τα δεδομένα να ενταχθούν στον ΕΛΓΑ. Για να κερδίσουμε όμως χρόνο θα τρέξουν παράλληλα και οι διαδικασίες αποζημίωσης των παραγωγών μέσω ΠΣΕΑ, αν τελικά δεν ευδοκιμήσει η πρώτη περίπτωση. Τέλος, ενημερώσαμε τον υπουργό και για τις ζημιές του 2017 που επίσης εκκρεμούν, με τον κ. Βορίδη να μας διαβεβαιώνει ότι θα επισπευθούν οι πληρωμές». 

Στη σύσκεψη, που προκλήθηκε μετά από αίτημα των αμυγδαλοπαραγωγών, συμμετείχαν οι βουλευτές της ΝΔ στη Λάρισα, κ.κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, ο αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Γκουντής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αμυγδαλοπαραγωγών Όσσας κ. Αντώνης Ζέλφος και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού και της Τοπικής Κοινότητας Καλοχωρίου κ. Γιώργος Σαΐτης.

Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Να εξαντληθεί κάθε πιθανότητα αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ για τη σχεδόν ολοσχερή απώλεια της παραγωγής που υπέστησαν οι αμυγδαλοπαραγωγοί με την εξέταση από τον Οργανισμό της έκθεσης του καθηγητή Νάνου, αλλά και των μετεωρολογικών στοιχείων που κατέθεσαν οι παραγωγοί». Τα παραπάνω ζήτησε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την εξεύρεση λύσης, προκειμένου να υπάρξουν δίκαιες αποζημιώσεις, στους αγρότες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εναλλακτικά -καθώς ο αρμόδιος υπουργός κ. Μάκης Βορίδης παρέκαμψε την καταβολή ενισχύσεων de minimis- πρότεινε να “τρέξουν” ΠΣΕΑ με γρήγορες διαδικασίες, που να ανταποκρίνονται στο πραγματικό ύψος της ζημιάς. Μάλιστα, με δεδομένη τη δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, ζήτησε να επισπευστεί η καταβολή της αποζημίωσης για τα ΠΣΕΑ του 2017 και να πληρωθούν εντός του χειμώνα αντί για του χρόνου την άνοιξη.

* Ακολούθως, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος έθεσε στον υπουργό, μεταξύ άλλων, το ζήτημα του κόστους παραγωγής με την επανακαταβολή στους αγρότες του λεγόμενου “αγροτικού πετρελαίου”, που καταργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον ενημέρωσε τον κ. Βορίδη για το ζήτημα που ανέκυψε με τις πληρωμές του προγράμματος απονιτρορύπανσης. Όπως επισημαίνουν δικαιούχοι που διαμαρτύρονται, πληρώνονται μόνον όσοι είχαν επισυνάψει την άδεια χρήσης νερού. Ωστόσο, επειδή αυτό δεν ήταν υποχρεωτικό έγγραφο στην υποβολή των δηλώσεων, ελάχιστοι το είχαν επισυνάψει με αποτέλεσμα στη Λάρισα να πληρώνεται περίπου το 15% των παραγωγών και πανελλαδικά το 10%. Μάλιστα, όπως σημειώνουν γεωτεχνικοί, το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι δεν ελέγχεται το επισυναπτόμενο έγγραφο ως προς το τι γράφει αλλά αν έχει “ανέβει”, ακόμη και αν είναι λευκή σελίδα!

Ο υπουργός, για μεν το «αγροτικό πετρέλαιο» είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται λύση, αλλά φέτος δεν θεωρεί εφικτή την καταβολή του στους αγρότες, για δε το ζήτημα με το πρόγραμμα νιτρορύπανσης επικοινώνησε με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και ζήτησε άμεση ενημέρωση προκειμένου να αντιμετωπιστεί.

Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

Να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των αμυγδαλοπαραγωγών του Δήμου Τεμπών και να αποζημιωθούν πρωτίστως από τον ΕΛΓΑ ή εναλλακτικά μέσω ΠΣΕΑ για τη ζημιά που υπέστησαν από τον παγετό τον περσινό Μάρτιο» ζήτησε στη σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΑΑΤ ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας.  

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κέλλας «επειδή τα τελευταία χρόνια οι αμυγδαλοπαραγωγοί πλήττονται συνεχώς από τον παγετό και την ακαρπία, και τη στιγμή που το προϊόν τους είναι ανάρπαστο στην ελληνική και διεθνή αγορά, οφείλουμε να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους που προβλέπονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και να αποζημιώσουμε τους παραγωγούς, στηρίζοντάς τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βρίσκονται. Έχω εμπιστοσύνη στον υπουργό κ. Βορίδη ότι θα βρει έγκαιρα τη δέουσα λύση στο πρόβλημα».

* Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή της προκαταβολής του Προγράμματος «Μείωσης της Ρύπανσης Νερού από Γεωργική Δραστηριότητα» στους δικαιούχους αγρότες. Αυτή τη διαβεβαίωση έλαβε ο Χρήστος Κέλλας, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και τη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά από επικοινωνία που είχε μαζί τους, για να τους μεταφέρει τις σχετικές ανησυχίες των παραγωγών. Ανησυχίες που δημιουργήθηκαν, όταν οι τελικοί έλεγχοι που διεξήγαγαν οι ΔΑΟΚ των Περιφερειών, ανέδειξαν ένα πρόβλημα της τελευταίας στιγμής, στην επικείμενη πληρωμή της νιτρορύπανσης, και συγκεκριμένα σε ένα “θεματικό φίλτρο”, που ενημερώνει το σύστημα για την ύπαρξη ή μη άδειας γεώτρησης στα αρδευόμενα αγροτεμάχια. Η εν λόγω ενέργεια, μάλιστα, αναφερόταν ως “προαιρετική” και “μη δεσμευτική” για το Πρόγραμμα, στη δήλωση της Ενιαίας Ενίσχυσης.

Ο κ. Κέλλας, προέβη στην παρακάτω δήλωση: «Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και τη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, για την άμεση ανταπόκριση στο θέμα που προέκυψε με την πληρωμή της προκαταβολής του Προγράμματος «μείωσης της νιτρορύπανσης». Από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκα για το πρόβλημα, επικοινώνησα με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ευτυχώς, ξεπεράστηκαν τα γραφειοκρατικά προβλήματα και δόθηκε λύση. Καθημερινά η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει στην πράξη ότι στηρίζει τους Ελληνες παραγωγούς και τον πρωτογενή τομέα, κινούμενη γρήγορα και αποτελεσματικά».   

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass