Στον Γραμματέα του Υπουργείου για τη «σφήκα της καστανιάς»

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΜΠΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Δημοσίευση: 29 Νοε 2019 16:15

Για τις προσβολές που προκάλεσε η πρώτη εμφάνιση της σφήκας της καστανιάς το 2019 στους καστανεώνες του Δήμου Τεμπών, καθώς και για τη σημαντικότητα του κινδύνου περαιτέρω εξάπλωσής της, ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Στρατάκο, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, για τρέχοντα θέματα που αφορούν στον Δήμο.

Ο κ. Μανώλης τόνισε στον κ. Στρατάκο τη μεγάλη σημασία που διαδραματίζει η καστανοκαλλιέργεια στον Δ. Τεμπών, όπου καλλιεργούνται 3.000 στρ. καστανιάς περίπου, και του επισήμανε ότι το ακαθάριστο εισόδημα που εισρέει στην τοπική οικονομία του Δήμου από την καστανοκαλλιέργεια, ανέρχεται στο 1.500.000€ περίπου. Ο κ. Μανώλης ανέφερε ότι τα χρήματα αυτά κατευθύνονται σε οικογένειες που διαβιούν κυρίως σε ορεινές περιοχές του Δήμου, και ότι η καστανοκαλλιέργεια με τη δυναμική που εμφανίζει λόγω της ανοδικής τάσης των εξαγωγών της και το σημαντικό εισόδημα που αποφέρει, μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική καλλιέργεια για τους αγρότες του ορεινού όγκου, διατηρώντας -έστω και ένα μικρό ποσοστό- νέων ανθρώπων στα χωριά.

Ο κ. Μανώλης ζήτησε από τον κ. Στρατάκο την έγκριση ενός νέου προγράμματος βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς, με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς T. sinensis, προκειμένου να «προστατευτούν» οι περιοχές που ενδέχεται να προσβληθούν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, καθώς η σφήκα της καστανιάς είναι ιδιαίτερα διεισδυτικό έντομο στα πρώτα χρόνια της εμφάνισής του, παρά την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς ωφελίμου εντόμου. Επίσης, ενημέρωσε τον κ. Στρατάκο ότι το αρμόδιο τμήμα του Δ. Τεμπών έχει αποστείλει σχετικό αίτημα στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία ήδη έχει ενημερώσει το Υπ.Α.Α.Τ. για το αίτημα του Δήμου για έγκριση νέου προγράμματος καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς.

Ο κ. Στρατάκος αντιμετώπισε θετικά την προοπτική έγκρισης ενός νέου προγράμματος καταπολέμησης και υποσχέθηκε στον κ. Μανώλη να διερευνήσει την προοπτική αυτή στο επόμενο διάστημα, μαζί με τους συναρμόδιους φορείς που υλοποιούν το πρόγραμμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass