Τους μπλόκαρε ο καιρός...

ΜΙΚΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟ * ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΕΟΑΣΝΛ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΤΡΑΚΤΕΡ, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΒΟΡΙΔΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2019 22:08

Μειωμένη ήταν η έξοδος των τρακτέρ στον κόμβο Πλατυκάμπου, καθώς οι αγρότες της περιοχής επηρεασμένοι από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν χθες στον νομό, δεν ανταποκρίθηκαν στο σχετικό κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

Αν τελικά τα λίγα αγροτικά μηχανήματα που βγήκαν στον κόμβο Πλατυκάμπου οφείλονταν στις καιρικές συνθήκες, ενδεχομένως να φανεί σήμερα, καθώς αναμένεται βελτίωση του καιρού, ενώ με ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΕΟΑΣΝΛ απευθύνει νέα πρόσκληση «σε όσους αγρότες δίστασαν χθες λόγω καιρού, να βγάλουν σήμερα τα τρακτέρ στέλνοντας αγωνιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΒΟΡΙΔΗ

Σε δηλώσεις του ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αλέκος Λαχανάς εξέφρασε το αίτημα των αγροτών για συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τα πραγματικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Προβλήματα που σχετίζονται κυρίως με το αυξημένο κόστος παραγωγής, με κυρίαρχο το αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως χορηγείται στους εφοπλιστές και τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, κυρίως στο βαμβάκι.

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας με ανακοίνωσή της χαιρετίζει τους αγρότες του πρώην δήμου Πλατυκάμπου που έστησαν μπλόκο στον κόμβο Γαλήνης και καλεί αυτούς που λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν χθες, να ενισχύσουν με τα τρακτέρ και την παρουσία τους το μπλόκο σήμερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας «τα αιτήματά μας είναι δίκαια, είναι αιτήματα επιβίωσης και συνέχισης της καλλιέργειας και αν δεν ικανοποιηθούν, αργά ή γρήγορα η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών θα εγκαταλείψει τη γη. Διεκδικούμε τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα μεροκάματο, ώστε να συνεχίσουμε τις καλλιέργειες και να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Μείωση του υπέρογκου κόστους παραγωγής που ως τώρα μόνο αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ είδαμε από την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή που βρίσκει και δίνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, ξενοδόχους, κλινικές, αεροπορικές εταιρείες για επιστροφή ΕΦΚ και αφορολόγητο πετρέλαιο, δεν βρίσκει λέει να δώσει ούτε ένα ευρώ στο αγροτικό πετρέλαιο που είναι δυόμιση φορές ακριβότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Πληρώνουμε ακριβότερα 3 φορές τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα. Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, να αλλάξει ο κανονισμός ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% άμεσα και δίκαια. Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής. Απευθυνόμαστε σε όλους τους αγρότες που διστάζουν, δεν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα των αγώνων, κάποιοι εξ αυτών ισχυρίζονται ότι με τους αγώνες δεν κερδίζουμε τίποτα. Ό,τι έχουμε κερδίσει ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας με τα τρακτέρ στους δρόμους, κερδίσαμε πολλά, ανακόψαμε και αναστείλαμε χειρότερα μέτρα που οι κυβερνήσεις είχαν στα συρτάρια και από τον φόβο των τρακτέρ και κινητοποιήσεων δεν τα υλοποιούν. Το αφορολόγητο, το ακατάσχετο στους λογαριασμούς, ότι για 5 χρόνια τώρα δεν πληρώνουμε φόρο επιτηδεύματος και πολλά άλλα είναι κατάκτηση των αγώνων μας. Απευθυνόμαστε και στους αγρότες που δεν θέλουν να «δυσαρεστούν» την εκάστοτε κυβέρνηση και τον εκάστοτε βουλευτή και τους λέμε ότι τα προβλήματα δημιουργούνται από τις κυβερνητικές επιλογές και οι αγώνες μας είναι για να διεκδικήσουμε βιώσιμες λύσεις, επειδή οι κυβερνήσεις διαχρονικά στέκονται εχθρικά απέναντί μας. Όσοι δεν θέλουν να «δυσαρεστούν» την κυβέρνηση και τον βουλευτή να ξέρουν ότι θα είναι «δυσαρεστημένη» η τσέπη τους και η οικογένειά τους που δεν τα βγάζει πέρα με αυτές τις πολιτικές. Είτε εμείς θα ανατρέψουμε τις πολιτικές στους δρόμους είτε θα αφανιστούμε, μέση λύση δεν υπάρχει» καταλήγει η ανακοίνωση.

Του Γ. Ρούστα

Φωτ.: Β. Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1