Μείωση άμεσων ενισχύσεων ενόψει...

Ερώτηση Μαν. Κεφαλογιάννη στην Ευρωβουλή για τον τρόπο υπολογισμού της εξωτερικής σύγκλισης

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2019 16:19

Για τον τρόπο υπολογισμού της εξωτερικής σύγκλισης με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πλήρη εξίσωση των άμεσων ενισχύσεων κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον νέο επίτροπο Γεωργίας Πολωνό Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης.

Μία εξέλιξη που θα έχει σοβαρές συνέπειες σε μεγάλο αριθμό μικρών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα που θα καταστούν μη βιώσιμες με αρνητικό αποτέλεσμα και για την οικονομία και για την κοινωνική συνοχή.

Στην ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή τονίζεται η πρόσφατη απάντηση του προηγούμενου επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν που είχε δεσμευτεί ότι τα κονδύλια για τις άμεσες ενισχύσεις στην Ελλάδα θα υποστούν πιθανόν μία μικρή μόνο μείωση, μικρότερη πάντως του 4%.

Αναλυτικά η ερώτηση: «Ανησυχία στους Έλληνες αγρότες έχουν προκαλέσει πρόσφατα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου που κάνουν λόγο για αλλαγή στο μοντέλο υπολογισμού της εξωτερικής σύγκλισης και για πλήρη εξίσωση των άμεσων ενισχύσεων, το κόστος της οποίας υπολογίζεται σε 12-20 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι στη χώρα μου, την Ελλάδα, το 80,7% των άμεσων ενισχύσεων πηγαίνει σε εκμεταλλεύσεις μικρότερες των 50 εκταρίων και η μέση στήριξη ανά εκμετάλλευση είναι μόλις 3.000 ευρώ. Σε περίπτωση εφαρμογής πλήρους εξωτερικής σύγκλισης, μεγάλος αριθμός μικρών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα θα καταστεί μη βιώσιμος, και η γεωργική δραστηριότητα θα εγκαταλειφθεί, με σοβαρές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Πρόσφατη ανάλυση του Center for Global Development, αποδεικνύει ότι ο δείκτης PSE (Producer Support Estimate) είναι κατά 30% υψηλότερος σε χώρες που πιέζουν για άμεση πλήρη εναρμόνιση των άμεσων ενισχύσεων, ενώ σε ερώτησή μου, ο απελθών επίτροπος Γεωργίας δεσμεύτηκε ότι το κονδύλιο για τις άμεσες ενισχύσεις για την Ελλάδα θα υποστεί μικρή μόνο μείωση, μικρότερη του 4 %, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν σκοπεύει να τροποποιήσει τη συνέχιση της διαδικασίας σταδιακής σύγκλισης του επιπέδου των άμεσων ενισχύσεων μεταξύ των κρατών μελών, βάσει της ανακοίνωσης της 2ας Μαΐου 2018 για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027;»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass