«Παράνομες ελληνοποιήσεις ακόμη και στα φασόλια»

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Δημοσίευση: 29 Δεκ 2019 15:16

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Πελεκάνος» κρούει μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρός του, Κώστας Ναλμπαντίδης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν δεν μπει φρένο στις ελληνοποιήσεις σε μία διετία, αν όχι πιο γρήγορα, θα βάλουμε λουκέτο και αυτό δεν είναι υπερβολή».

Με τα προβλήματα σε ό,τι αφορά τη φασολοπαραγωγή να καταγράφονται «τεράστια» σε διάφορα πεδία, όπως λέει, ο κ. Ναλμπαντίδης θέτει ως προτεραιότητα την πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εάν «δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, κατά των ελληνοποιήσεων, που πραγματικά έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ειλικρινά δεν βλέπω να στεκόμαστε όρθιοι για πολύ ακόμη".

Για να αποφεύγουν την παραπλάνηση οι Έλληνες καταναλωτές ο κ. Ναλμπαντίδης υπενθυμίζει ότι οι πρώτες ποσότητες της φασολοπαραγωγής από τις Πρέσπες φθάνουν στην ελληνική αγορά από τα μέσα Σεπτεμβρίου για τα «πλακέ» φασόλια Πρεσπών, και από τέλος Οκτωβρίου για τα μεγαλόσχημα, «γίγαντες» και «ελέφαντες». «Τα φασόλια Πρεσπών πέφτουν στην ελληνική αγορά από το τέλος Οκτωβρίου και όχι νωρίτερα» και «ο καταναλωτής που θα δει φασόλια Πρεσπών νωρίτερα, να είναι σίγουρος ότι δεν είναι αυθεντικά, αλλά “μαϊμού”», ξεκαθάρισε.

Πρόσθεσε ότι «τα εναπομείναντα μέλη του συνεταιρισμού, ήτοι 29 από 34, θέλουν να φύγουν από τον "Πελεκάνο". Έχουμε κουραστεί και έχουμε απελπιστεί. Για τέσσερα χρόνια όχι μόνο δεν έχουμε κέρδος, αλλά μπαίνουμε και μέσα συνεχώς. Πρέπει να δημιουργηθούν ελεγκτικοί μηχανισμοί, που σήμερα δεν υπάρχουν και να γίνεται σωστός και συνεχής έλεγχος».

Πάγια πρόταση του συνεταιρισμού, όπως επανέλαβε ο πρόεδρος του "Πελεκάνου", παραμένει η λειτουργία του ηλεκτρονικού τιμολογίου από την Πολιτεία, "έτσι ώστε να επιτευχθεί ο έλεγχος των μεσαζόντων που αισχροκερδούν επαίσχυντα εις βάρος των παραγωγών".

Ως άλλη λύση για να δοθεί το «φιλί της ζωής» στον «Πελεκάνο» και να μην βάλει «λουκέτο» προκρίνεται από τον κ. Ναλμπαντίδη η αλλαγή της νομικής μορφής του συνεταιρισμού και η μετατροπή του έτσι σε Αναγκαστικό. «Εκτιμώ ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ωφελούσε τη φασολοπαραγωγή Πρεσπών, αφού, εάν ο “Πελεκάνος” διέπεται από το Νομοθετικό Διάταγμα 818/1971, θα έχουμε το αποκλειστικό δικαίωμα να συλλέγουμε, να συσκευάζουμε και να διακινούμε το προϊόν, όπως πράττουν οι παραγωγοί κρόκου στην Κοζάνη».

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΟΥ

Σαν να «μην φτάνουν τα χίλια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, προκειμένου να επιβιώσουμε, η θεομηνία του Ιουλίου χτύπησε τα φυτά και η φετινή μας παραγωγή είναι μειωμένη σε ποσοστό ίσως και άνω του 60%», είπε ο κ. Ναλμπαντίδης, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει ήδη οι αναγγελίες ζημιών στον ΕΛΓΑ και «μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 εκτιμώ ότι θα μας έχουν αποζημιώσει».

Όπως εξήγησε, «ξεκινήσαμε τον αλωνισμό στα μέσα Οκτωβρίου-εκκρεμεί ένα 10%- και τότε αρχίσαμε να διαπιστώνουμε την τεράστια ζημιά που προκάλεσε στις καλλιέργειές μας η θεομηνία του φετινού Ιουλίου. Κάθε χρόνο πλέον γνωρίζουμε ότι έχουμε μια φύρα της τάξης του 20% με 30%, αλλά φέτος η πληγή μας δεν έχει προηγούμενο». Ερωτηθείς για απόθεμα ο κ. Ναλμπαντίδης είπε: «Εχουμε απόθεμα σε πλακέ και μόνο, αλλά δυστυχώς είναι ένα προϊόν που δεν περπατάει στην Ελλάδα».

Από τους 500 τόνους προϊόντος σε ετήσια βάση «μας έμειναν μόνο 150 τόνοι καθαρού προϊόντος και άριστης ποιότητας», επισήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «ευτυχώς λόγω συγκυριών σε παγκόσμιο επίπεδο-έλλειψη σε γίγαντες και υψηλές τιμές πια στα προϊόντα από Κίνα και Πολωνία-, αυτούς τους 150 τόνους τους μοσχοπουλάμε. Οι γίγαντες και οι ελέφαντες του “Πελεκάνου” είναι ανάρπαστοι». Διευκρίνισε ότι ποσοστό 80% της φετινής παραγωγής διοχετεύεται στην αγορά της Αττικής, με τους φασολοπαραγωγούς του Πελακάνου να «πιάνουμε την τιμή των 3 ευρώ/κιλό, με το κόστος παραγωγής στα 2 ευρώ/κιλό και όταν τις προηγούμενες χρονιές δεν πουλούσαμε πάνω από 2-2,5 ευρώ/κιλό».

Το υπόλοιπο 20% από τους 150 τόνους της φετινής φασολοπαραγωγής, ο «Πελεκάνος», σύμφωνα με τον κ. Ναλμπαντίδη δίνει προϊόν στη Βόρεια Ελλάδα και κάνει μικρή ποσότητα εξαγωγή στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ναλμπαντίδης επισήμανε ότι οι φασολοπαραγωγοί της Πρέσπας συνεχίζουν να αναζητούν διέξοδο για να προωθήσουν το προϊόν τους στο εξωτερικό. «Η ενίσχυση της εξωστρέφειας αποτελεί μεν μονόδρομο για εμάς, αλλά και συνεπεία των ελληνοποιήσεων, που πραγματικά αποτελούν μάστιγα για εμάς, δυστυχώς οι προσπάθειές μας δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα". Υπενθύμισε ότι ο «Πελεκάνος» έχει επιχειρήσει άνοιγμα σε διάφορες αγορές της Ευρώπης, αλλά και στη Σαουδική Αραβία, «αλλά πάντα σκοντάφτουμε στην τιμή».

Υπενθυμίζεται ότι οι 29 φασολοπαραγωγοί του «Πελεκάνου» καλλιεργούν έκταση 2.500 στρεμμάτων, ενώ συνολικά στην ακριτική περιοχή 200 οικογένειες δουλεύουν σε 10.000 στρέμματα. Η περίοδος συγκομιδής, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass