Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2020 20:07

«Ξεμπλοκάρει» ο Αχελώος, στο προσκήνιο και η Σκοπιά

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, παρουσία όλων των βουλευτών της Θεσσαλίας όλων των κομμάτων και του περιφερειάρχη Κώστα Αγορασττού, για το θέμα των έργων στον Αχελώο. Με αφορμή την πρόταση Αγοραστού προς την κυβέρνηση να αναλάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας το έργο μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στον κάμπο, αλλά και το «πράσινο φως» του Υπουργείου Υποδομών προς την περιφέρεια για να τρέξει την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Λάρισα-Φάρσαλα, άνοιξε η όρεξη σε κάποιους και προτείνουν στη συνέχεια η Περιφέρεια να υλοποιήσει και το επίσης ξεχασμένο έργο της Σκοπιάς Φαρσάλων. Για παράδειγμα ο εκπρόσωπος της ΕΘΕΜ, γνωστός γεωπόνος Κώστας Γκούμας έχει επιχειρηματολογήσει περί αυτού, τονίζοντας πως «η Περιφέρεια πρέπει να αναλάβει και τη σύνταξη της μελέτης του φράγματος στον Ενιπέα στη Σκοπιά (Παλιοδερλί), θεωρώντας ότι είναι έργο μείζονος σημασίας για την ευρύτερη περιοχή που κινδυνεύει με ερημοποίηση τα προσεχή χρόνια».

Από την πλευρά του ο Κ. Αγοραστός, κληθείς από τη στήλη να σχολιάσει την παραπάνω πρόταση, αναφέρει πως «δεν πρέπει να βιαζόμαστε και πάνω απ’ όλα προέχει η μάχη του Αχελώου». Η προοπτική του φράγματος της Σκοπιάς φαντάζει ανέφικτη στην παρούσα φάση για την Περιφέρεια, καθώς δεν υπάρχουν επικαιροποιημένες μελέτες και το κόστος σύνταξής τους είναι δυσβάσταχτο για την Περιφέρεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ» η ΔΕΗ σκοπεύει να επιταχύνει τις διαδικασίες για το φράγμα της Μεσοχώρας, υιοθετώντας σχετική πρόταση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού, που προβλέπει «την εν λευκώ εξουσιοδότηση στον ανάδοχο εργολάβο που θα προκύψει από τον διαγωνισμό (σε μια νέου τύπου δημοπράτηση) να τρέξει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες (βλέπε απαλλοτριώσεις) και να παραδώσει στην Επιχείρηση εντός εύλογου χρονικού διαστήματος έτοιμο το έργο.

 

Στήνουν Συνεταιρισμό Ξηρών Καρπών

Στη δημιουργία ενός νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού με την επωνυμία «Elassonuts», ο οποίος θα δραστηριοποιείται στους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλο-καρύδι) προχωρούν νέοι –ηλικιακά- παραγωγοί από την επαρχία Ελασσόνας, οι οποίοι δημοσίευσαν ήδη ένα κείμενο θέσεων, απευθύνοντας πρόσκληση συμμετοχής σε κάθε ενδιαφερόμενο. Μπορεί στην επαρχία Ελασσόνας να υπάρχει ήδη Ομάδα Παραγωγών Κελυφωτών, στο πλαίσιο λειτουργίας της Ένωσης Ελασσόνας, ωστόσο, όπως δηλώνει ο Βασίλης Καραναστάσης «μια παρέα νέων ανθρώπων -περίπου 25- που μπήκαμε τώρα στον χώρο των ξηρών καρπών, όχι κατ’ επάγγελμα αγρότες, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε έναν νέο Συνεταιρισμό, ο οποίο δεν θα λειτουργεί ανταγωνιστικά με τον ήδη υπάρχοντα, αλλά συνεπικουρικά, για να δημιουργήσουμε επώνυμα προϊόντα με τη δική μας ετικέτα που να μας εξασφαλίσουν άμεση επαφή με την αγορά. Να μην είμαστε εύκολη λεία των εμπόρων. Βήμα - βήμα, θα στήσουμε τις υποδομές για να υποστηρίξουμε περαιτέρω την εμπορική μας δραστηριότητα. Ήδη συντάξαμε το καταστατικό, το οποίο αφού υπογράφηκε από τα ιδρυτικά μέλη, θα κατατεθεί αυτές τις μέρες στο ειρηνοδικείο».

 

Υποχρεωτική η Δήλωση για τις Ζωοτροφές

Από μονάδες παραγωγής αλλά και μεμονωμένους κτηνοτρόφους

Οι εμπλεκόμενοι στον τομέα των ζωοτροφών θα πρέπει να γνωρίζουν πως υποχρεούνται να υποβάλουν στις ΔΑΟΚ δήλωση στοιχείων παραγωγής και διακίνησης ζωοτροφών για το προηγούμενο έτος 2019. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2020 και η προθεσμία καταβολής των τελών στις 29 Φεβρουαρίου 2020.

Υπενθυμίζεται σε όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα των ζωοτροφών (παρασκευαστήρια ζωοτροφών, εμπόρους πρώτων υλών και σύνθετων ζωοτροφών, κυλινδρόμυλους και μεταφορικές εταιρείες), η υποχρέωσή τους να υποβάλουν δήλωση στοιχείων παραγωγής και διακίνησης ζωοτροφών για το προηγούμενο έτος 2019. Στους υπόχρεους συμπεριλαμβάνονται και οι κτηνοτρόφοι που παρασκευάζουν σύνθετες ζωοτροφές στη μονάδα τους. Η δήλωση είναι υποχρεωτική βάσει της κείμενης νομοθεσίας για τον υπολογισμό των ανάλογων τελών που πρέπει να καταβληθούν. Σε περίπτωση που οι υπόχρεοι δεν υποβάλουν δήλωση στοιχείων παραγωγής και δεν καταβάλουν τα ανάλογα τέλη, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο επιβολής ποινικών και διοικητικών κυρώσεων (πρόστιμα), όπως αυτές ορίζονται από τον νόμο.

 

Συννεφιές με ασθενείς βροχοπτώσεις

Φυσιολογικές για την εποχή καιρικές συνθήκες αναμένουμε αυτή την εβδομάδα στον νομό Λάρισας, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα για τις καλλιέργειες. Σήμερα Δευτέρα θα σημειωθούν νεφώσεις και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 -11 βαθμούς Κελσίου. Ανάλογες καιρικές συνθήκες και την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη περιμένουμε ασθενείς βροχοπτώσεις. Ο υδράργυρος δεν θα πέσει κάτω από το μηδέν, αλλά θα συνεχίσει να κινείται σε μονοψήφια νούμερα. Ανάλογο σκηνικό μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass