Φέτα: Κερδήθηκε η μάχη, απομένει ο πόλεμος

ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ * ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ, ΣΤ. ΜΠΙΖΙΟΥ

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2020 22:30
Χαμόγελα μετά την πολύωρη σύσκεψη της Δευτέρας στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Χαμόγελα μετά την πολύωρη σύσκεψη της Δευτέρας στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Ακόμη να κοπάσουν οι πανηγυρικοί τόνοι και το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργήθηκε από την προχθεσινή ιστορική απόφαση -στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- συγκρότησης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας στις τάξεις των κτηνοτρόφων, αλλά και στους βιομηχάνους και τυροκόμους, καθώς η Συμφωνία επιτεύχθηκε, αφού πέρασε από χίλια κύματα, και η εφαρμογή όλων όσα θα προβλέπει το Καταστατικό θα βάλει κάποιους κανόνες στην παραγωγή και εμπορία του εθνικού μας προϊόντος.

Δικαιολογημένα τα χαμόγελα και οι δηλώσεις που δημιούργησαν προσδοκίες ότι κάτι καλύτερο έρχεται για το νούμερο ένα εξαγώγιμο προϊόν της χώρας;

Ως ένα βαθμό ναι. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι όλοι όσοι ασχολούνται με τη φέτα, εδώ και πολλά χρόνια, ζητούσαν επίμονα τη συγκρότηση της Διεπαγγελματικής, ενώ η μάχη των εμπλεκόμενων φορέων για να συμμετάσχουν, με όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη ήταν σκληρή και αδυσώπητη. Επομένως, εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα πως η Διεπαγγελματική, ως όργανο, θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Η επόμενη μέρα για τη Διεπαγγελματική προβλέπει καταρχήν την υπαγωγή της στο ΓΕΜΗ, για να πάρει ΑΦΜ κι εν συνεχεία το Σώμα της γενικής συνέλευσης να ορίσει τη μέρα σύγκλησης αυτής, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καθορισθούν οι στόχοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι. Ως προς την έδρα της Διεπαγγελματικής, στην παρούσα φάση ορίστηκε η Αθήνα, καθώς στην πρωτεύουσα θα τρέξουν οι πρώτες διαδικασίες επικύρωσής της και στην επικείμενη γενική συνέλευση το Σώμα ενδεχομένως να κληθεί να αποφασίσει την αλλαγή της έδρας, με πιο πιθανή αυτή της Λάρισας.

Ωστόσο υπάρχουν και κάποια ερωτηματικά…

Καταρχήν η λειτουργία από μόνη της, της Διεπαγγελματικής, δεν θα λύσει το πρόβλημα της τιμής στη φέτα. Το δήλωσε χθες και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Γκουρομπίνος, τονίζοντας την αναγκαιότητα εντατικοποίησης των ελέγχων από το υπουργείο για να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις, οι οποίες κρατούν χαμηλά τις τιμές που απολαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι. Στο ίδιο πνεύμα, οι απαισιόδοξοι της υπόθεσης επικαλούνται τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις άλλων προϊόντων, π.χ. στο βαμβάκι ή στο κρέας, οι οποίες δεν κατάφεραν μέχρι τώρα να στηρίξουν οικονομικά το προϊόν.

Ακόμη, απομένει να εξετασθεί το ενωτικό κλίμα που κυριαρχεί στα όργανα που στελεχώνουν τη Διεπαγγελματική και κυρίως στη μάχη των προσώπων, καθώς ο Σύνδεσμος των Βιομηχάνων (ΣΕΒΓΑΠ), θα πρέπει να αποφασίσει ποια μέλη του θα καταλάβουν τις 5 θέσεις που κατέχει στο Δ.Σ. και τις 13 στη Συνέλευση.

Βέβαια το Καταστατικό ορίζει ότι οι θέσεις των φορέων θα καλύπτονται με βάση την παραγόμενη ποσότητα γάλακτος. Επομένως οι αρχικοί συσχετισμοί ενδεχομένως να ανατραπούν στο μέλλον.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Κόντρα στο γενικότερο πανηγυρικό κλίμα και τα μηνύματα αισιοδοξίας που εξέπεμψαν οι περισσότεροι εκπρόσωποι του κτηνοτροφικού κόσμου, υπάρχουν και κάποιες φωνές που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την κυριαρχία των βιομηχάνων στη διοίκηση της Διεπαγγελματικής. Φωνές που προέρχονται από Συνεταιρισμούς (κυρίως τον Κλαδικό Συνεταιρισμό) που φαίνεται να έμειναν εκτός Διεπαγγελματικής και στηρίζουν την άποψη ότι «η διοίκησή της θα έπρεπε να ήταν μοιρασμένη μεταξύ μεταποιητών, κτηνοτρόφων και Συνεταιρισμών», ενώ έχουν καταγραφεί και κάποιες αντιδράσεις με τοπικιστική αντίληψη, κυρίως για την έντονη παρουσία των Θεσσαλών στο Δ.Σ. και στη Γενική Συνέλευση.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΑΛΑΖΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Στον αντίποδα, ο αν. γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας και η βουλευτής Στέλλα Μπίζιου, δήλωσαν ικανοποιημένοι με την εξέλιξη, καθώς η Διεπαγγελματική αποτελούσε και προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.

* Ο Χρ. Κέλλας δήλωσε: «Θέλω να συγχαρώ τους εκπροσώπους κτηνοτρόφων, μεταποιητών και βιομηχάνων, καθώς και την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την καθοριστική συμβολή τους στην επίτευξη της ιστορικής συμφωνίας για την ίδρυση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα. Έγινε το πιο σημαντικό βήμα για τη στήριξη και προστασία του εθνικού μας προϊόντος και την απόκτηση της απαιτούμενης προστιθέμενης αξίας για τη φέτα. Ιδιαίτερα για τον νομό Λάρισας, στον οποίο παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό της, η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και χαρούμενοι γιατί υλοποιήθηκε μια προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μια προεκλογική δέσμευση του κόμματός μας. Στο ξεκίνημα μιας ελπιδοφόρου πορείας για τη χώρα, αποδεικνύουμε, καθημερινά, ότι πρωταρχικό μας μέλημα είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και του Έλληνα παραγωγού».

* Από την πλευρά της η Στέλλα Μπίζιου σε δήλωσή της αναφέρει: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης επιβεβαίωσαν πως όσα λέγαμε προεκλογικά γίνονται πράξη. Η ίδρυση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας δεν ικανοποιεί μόνο το σύνολο των κτηνοτρόφων της χώρας. Δεν ικανοποιεί μόνο τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες στον χώρο της κτηνοτροφίας. Διασφαλίζει την προάσπιση του εθνικού μας προϊόντος και παρέχει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στο εισόδημα των παραγωγών και την οικονομία της χώρας. Εκφράζω την απόλυτη ικανοποίησή μου για ένα ζήτημα με το οποίο ασχολήθηκα προσωπικά, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές, γιατί γνωρίζω πολύ καλά πως αποτελεί εφαλτήριο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Στο ίδιο μήκος κύματος και η χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, που μιλά για την καθοριστική συμβολή του υπουργού Μάκη Βορίδη στη συγκρότηση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωση της Φέτας.

Πιο αναλυτικά, αναφέρονται τα εξής: Ο ΥπΑΑΤ, Μάκης Βορίδης έπειτα από επίμονη και διαρκή προσωπική του προσπάθεια αλλά και ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου πέτυχε τη συγκρότηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας με σκοπό την προώθηση του εμβληματικού προϊόντος της πατρίδας μας. Συγκεκριμένα, έπειτα από μία μαραθώνια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν προσκλήσεως του κ. Βορίδη, μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Φέτας και η οποία διήρκεσε 7 και πλέον ώρες, επήλθε συμφωνία, η οποία επιλύει ένα κρίσιμο ζήτημα που ταλάνιζε τον κλάδο επί σειρά πολλών ετών. Με παρότρυνση του κ. Βορίδη υπήρξε σύγκλιση των διαφορετικών απόψεων και συμφωνήθηκε από κοινού να συσταθεί ένα ενιαίο καταστατικό, με το οποίο επιλύονται όλα τα ζητήματα που έθεταν, μέχρι σήμερα, προσκόμματα στη σύσταση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας. Περαιτέρω, συμφωνήθηκε η κατάθεση κοινού φακέλου για τη σύσταση και αναγνώριση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, η απόσυρση κάθε σχετικού φακέλου που έχει κατατεθεί σε πρότερο χρόνο και εκκρεμεί, καθώς επίσης και η παραίτηση όσων εκ των υπογραφόντων έχουν ασκήσει ένδικα μέσα. Σύμφωνα με το καταστατικό, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας απαρτίζεται από την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, τον Σύλλογο Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), την Οικολογική Διαχείριση Προϊόντων, Παραπροϊόντων-Υποπροϊόντων τυριού Φέτας ΠΟΠ (ΟΔΙΠΑΦ) και από τον Κλαδικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Προβατοτρόφων Ελλάδας. Η παρούσα, πολύ σημαντική εξέλιξη, έρχεται ως επιστέγασμα του πρόσφατου νομοσχεδίου, με το οποίο άνοιξε ο δρόμος για τη σύσταση Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων. Υπενθυμίζεται ότι με Υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2019 καθορίστηκαν τα αναγκαία θέματα και οι λεπτομέρειες για την κατάθεση αιτήσεων αναγνώρισης Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass