Αυτό είναι το σχέδιό μας για την ελληνική γεωργία

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2020 20:36

«Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής υπαίθρου για την παραγωγή διαφοροποιημένων και ποιοτικών προϊόντων, η ανάδειξη της μεσογειακής διατροφής και γαστρονομίας και η βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού και των

υποδομών, με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, είναι οι μεγάλοι στόχοι της κυβέρνησης της ΝΔ για τον πρωτογενή τομέα».
Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο Αναπτυξιακό Φόρουμ και στη Συνεδρία που είχε ως θέμα «Βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, κλιματική αλλαγή και κυκλική οικονομία» ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.
Ενδιαφέρουσες προτάσεις, οι οποίες εφόσον εφαρμοστούν και υλοποιηθούν θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ατμομηχανή της θεσσαλικής οικονομίας, που είναι ο πρωτογενής τομέας, κατέθεσαν από το ίδιο βήμα του Φόρουμ και οι κ.κ. Λούκα Κατσέλη (καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Βασίλης Κόκκαλης, (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), Ευαγγελία Λιακούλη (βουλευτής ΚΙΝΑΛ) και Νικήτας Πρίντζος (πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου).
Ο κ. ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ
Ο ΥΠΑΑΤ Μ. Βορίδης αφού ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κρατική παρέμβαση στο θέμα των χαμηλών τιμών των αγροτικών προϊόντων, ούτε μπορεί να συνεχιστεί η ενίσχυση του προγράμματος de minimis, που διαθέτει κονδύλια 150 εκατ. ευρώ για 3 χρόνια, υποστήριξε ότι το υπουργείο οφείλει να εφαρμόσει άμεσα ένα εθνικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας που θα βασίζεται στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, όπως η γεωργία ακριβείας, η οποία με τη σειρά της θα μειώσει το κόστος παραγωγής και μέσω της νέας ΚΑΠ να υπάρξουν επενδύσεις (π.χ. στην αγροτεχνολογία), οι οποίες θα μειώσουν τις εισροές (χρήση φαρμάκων, λιπασμάτων), με μια στοχευμένη και αποτελεσματική αξιοποίηση του νερού. Ταυτόχρονα η Πολιτεία θα αναλάβει να εκπαιδεύσει τους παραγωγούς για το πώς θα παράγουν ποιοτικά προϊόντα και τον καταναλωτή πώς θα τα διαλέξει σε ένα ολοένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, σχολιάζοντας το αυξημένο ενδιαφέρον-πίεση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού «να αξιοποιηθεί ο χώρος και να λειτουργήσει ως όαση απασχόλησης των νέων, βάσει συγκεκριμένου σχεδίου που έχει υποβληθεί». Όπως υποστήριξε «η βούληση υπάρχει. Αναμένουμε το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας που έχει συγκροτηθεί. Ως νομικός που είμαι όμως, οφείλω να πω πως λόγω εμπλοκής των κληροδοτημάτων πρέπει να ξεπεράσουμε νομικά ζητήματα για να τρέξει το φιλόδοξο αυτό πρότζεκτ».
Αντίστοιχη βούληση για επίλυση του προβλήματος, εφόσον ξεπεραστούν νομικά ζητήματα υπάρχει και για την καταβολή αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους για τον καταρροϊκό πυρετό στην επαρχία Τυρνάβου. «Το θέμα σέρνεται από το 2014, έχουμε βρει τη λύση και τα χρήματα, αλλά πρέπει να βρούμε και τη σχετική νόμιμη λύση για να μην μπλέξουμε με την Ε.Ε.» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.
Ακόμη ο υπουργός αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο περί Συνεταιρισμών που θα έρθει σύντομα στη Βουλή, το οποίο θα δώσει ώθηση στα υγιή συνεργατικά σχήματα και θα κλείσει τους συνεταιρισμούς-σφραγίδες, οι οποίοι αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία. Εξήγγειλε ακόμη (καταχειροκροτούμενος από παριστάμενους συνεταιριστές) την παύση δίωξης –λόγω οφειλών- μελών των διοικήσεων των Συνεταιρισμών, οι οποίοι τελούν υπό καθεστώς εκκαθάρισης.
Σχολιάζοντας τις αναφορές περί διαγραφής αγροτικών χρεών από τις Τράπεζες, τόνισε πως «αυτό πρέπει να γίνει με προσοχή και σεβασμό στους κανονισμούς» και συμπλήρωσε τη δυσκολία του εγχειρήματος, καθώς πολλά τραπεζικά στελέχη βρίσκονται αντιμέτωπα με την κατηγορία περί απιστίας». Οι τρεις συνομιλητές του στο Φόρουμ (κ.κ. Κατσέλη, Κόκκαλης, Λιακούλη) αντέτειναν πως «αυτό το πρόβλημα έχει λυθεί».
Η κ. ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ
Για τη μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα, τις ελληνικές επιχειρήσεις και την Περιφέρεια Θεσσαλίας μίλησε η ομότιμη καθ. στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών) Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα μπορεί να κερδηθεί από καινοτόμους και κοινωνικά ευαισθητοποιημένους επιχειρηματίες και μια αποτελεσματική αναπτυξιακή Περιφέρεια». Η κ. Κατσέλη παρουσίασε αναλυτικά το πώς μια Περιφέρεια μπορεί να γίνει επιχειρησιακή και μια Επιχείρηση βιώσιμη, ενώ το Στρατηγικό πλάνο (agenda) ως το 2030 για τα αναπτυξιακά προγράμματα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας περιλαμβάνει το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα και την Κτηνοτροφία (Κυκλική Οικονομία), Ενέργεια και Διαχείριση Αποβλήτων (Εξοικονόμηση, Ανανεώσιμες Πηγές), Τουρισμό (Βιωματικός και Εναλλακτικός), Βιώσιμες Μεταφορές και Υποδομές (πράσινα κτίρια, μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος), βιώσιμες μεταφορές και υποδομές, προστασία Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας. Παρουσίασε τέλος τον Οδικό Χάρτη για τις επιχειρήσεις και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης μέσα από 7 πυλώνες.
Ο κ. Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Τέσσερα σημεία-«κλειδιά» για τον νέο πρότυπο αγρότη και τη βιώσιμη αγροτική εκμετάλλευση στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (2021-2027), παρουσίασε από το βήμα του Forum Ανάπτυξης, ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης. Αυτά είναι ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ μετά το 2020, η εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων (η πλήρης εξωτερική σύγκλιση που διεκδικεί ένας αριθμός χωρών θα πλήξει ιδιαιτέρως την ελληνική γεωργία), η αυξημένη επικουρικότητα των κρατών μελών (έντονος προβληματισμός για τη μακροπρόθεσμη απομάκρυνση από τον «κοινό» χαρακτήρα της ΚΑΠ, σε συνδυασμό με τους μειωμένους πόρους και την αύξηση των ποσοστών της εθνικής συγχρηματοδότησης στον Πυλώνα ΙΙ) και το νέο μοντέλο εφαρμογής της ΚΑΠ, το οποίο απομακρύνεται από τη λογική της συμμόρφωσης, υιοθετώντας τη φιλοσοφία της σύνδεσης των αποτελεσμάτων με τις επιδόσεις. Ο πρώην υφυπουργός Γεωργίας ζήτησε την ενδυνάμωση του συνεταιριστικού και συνεργατικού κινήματος με φορολογικά κίνητρα στα μέλη αυτών, καθώς και με την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των πτωχευμένων συνεταιρισμών από τους υγιείς. Δυστυχώς, τέτοια κίνητρα δεν υπάρχουν στο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ που πρόκειται να ψηφισθεί σύντομα από τη Βουλή».
Η κ. Λ. ΛΙΑΚΟΥΛΗ
Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Λίτσα Λιακούλη αναφέρθηκε στην «έξυπνη γεωργία», ως όρο επιβίωσης για τον Έλληνα αγρότη, τονίζοντας πως «το μακροχρόνιο και μακροπρόθεσμο όφελος όλων μας, απαιτεί τη δημιουργία ευκαιριών για εργασία που παράγει προϊόντα και υπηρεσίες με υψηλή προστιθέμενη αξία. Το οργανωμένο κράτος, σε συνεργασία με όλους τους φορείς οφείλουν μέσα από συμπράξεις τους, να οργανώσουν τώρα και άμεσα, τον προγραμματισμό δράσης για την ενημέρωση και εκπαίδευση, κυρίαρχα των ανθρώπων της παραγωγής. Υπάρχουν σοβαρές ευρωπαϊκές πρακτικές, αξιολογημένες και ήδη με ορατά τα αποτελέσματά τους, όπου αυτές έχουν δοκιμασθεί. Οφείλουμε να μεταφέρουμε στους αγρότες μας τη νέα γνώση, τη νέα τεχνολογία, τις νέες δυνατότητες». Καταλήγοντας κ. Λιακούλη ανέφερε πως «το πολιτικό σύστημα οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Έχει την ευθύνη να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους μας, να εισάγει τις νέες αντιλήψεις και πρακτικές, οφείλει να σταθεί αρωγός στη νέα δική τους εποχή. Με αυτόν τον τρόπο απολογείται για όλα όσα δεν έπραξε πρόσφατα και ακόμη πιο παλιά και η τωρινή δράση θα είναι πραγματική και ουσιαστική άφεση».
Ο κ. ΝΙΚ. ΠΡΙΝΤΖΟΣ
Στα 3 μεγάλα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα στον αγροτικό τομέα άμεσα, «γιατί αν καθυστερήσει, η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη», αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και της ΕΒΟΛ Νικήτας Πρίντζος. Αυτά είναι το κόστος παραγωγής, τα αγροτικά χρέη και η γεωργική γη. Για το αρδευτικό πρόβλημα ο κ. Πρίντζος τόνισε πως «όταν λέμε ανταγωνιστική γεωργία εννοούμε μεγάλη παραγωγικότητα, ποιοτικά προϊόντα, χαμηλό κόστος. Πιστεύει κανείς ότι χωρίς νερό είναι δυνατό να έχουμε χαμηλό κόστος; Για την εκτροπή του Αχελώου, ήρθε η ώρα να ξεδιψάσει τον Θεσσαλικό κάμπο. Είμαι βέβαιος γι’ αυτό, γιατί το έργο αυτό το πήρε πάνω του ο Πρωθυπουργός στον οποίο έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Πρέπει να γίνουν όμως παράλληλα έργα. Το αρδευτικό της Κάρλας που θα ποτίσει 100.000 στρέμματα πραγματοποιήθηκε γιατί έβαλε πλάτη ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός, αλλιώς και αυτό θα είχε την τύχη του Αχελώου.
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι τα χρέη. Η PQH έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος των αγροτών. Πού είναι η εξαγγελία και ο νόμος περί πανωτοκίων ότι ο αγρότης θα πληρώνει το διπλάσιο της οφειλής; Γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει διαγραφή όλων των κτηνοτροφικών χρεών που δημιουργήθηκαν από τη ληστρική τοκογλυφική πρακτική της πρώην ΑΤΕ κυρίως». Για τη νέα ΚΑΠ και τις επιδοτήσεις ο κ. Πρίντζος ζήτησε «να αξιοποιήσουμε μεν τις ευκαιρίες και να πάρουμε όσα μπορούμε περισσότερα, αλλά να μην ξαναζήσω εποχή όπου θα δω να κάθονται κάτω από τον πλάτανο και να παίρνουν επιδοτήσεις οι αγρότες, χωρίς να καλλιεργούν».
ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Ακολούθησαν τοποθετήσεις (όλες προς τον ΥΠΑΑΤ Μ. Βορίδη) του προέδρου της Ένωσης Νέων Αγροτών Νίκου Παυλονάσιου, ο οποίος ζήτησε «να τρέχουν κάθε προγράμματα ενίσχυσης νέων αγροτών», του προέδρου του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Κώστα Γιαννακού, ο οποίος αναφέρθηκε «στο κόστος νερού και στο πρόβλημα της έλλειψης των δραστικών ουσιών φυτοπροστασίας σε όλη την Ε.Ε., γεγονός που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό» και του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Γιώργου Λαδόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στα αγροπεριβαλλοντικά (νιτρορύπανση, τα οποία πρέπει να είναι εναρμονισμένα πραγματικά με την κλιματική αλλαγή και την πράσινη ενέργεια), τον κανονισμό του ΕΛΓΑ που πρέπει να αλλάξει και στις δικαστικές νίκες που έχουν σημειωθεί για τον Αχελώο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2014.
Γ. Ρούστας

 ----------------------

BORIDHS SXOLIO 26 1 2020

*ΓΕΜΙΣΕ ασφυκτικά η αίθουσα του ξενοδοχείου «Διβάνη», κατά την 1η Συνεδρία του Αναπτυξιακού Φόρουμ για τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, καθώς στο ακροατήριο βρέθηκαν πολλοί συνεταιριστές, παραγωγοί και εκπρόσωποι αγροτικών φορέων. Κεντρικό πρόσωπο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, ο οποίος στο τέλος της συζήτησης πολιορκήθηκε από κόσμο, καθώς όλοι ήθελαν να του μεταφέρουν τα επιμέρους προβλήματα του κλάδου τους.  
* * *
*«ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ να επιτύχω μια ανταγωνιστική και περιβαλλοντικά ουδέτερη γεωργία» έγραψε στο σχετικό μπάνερ που υπήρχε στον χώρο του «Διβάνη», ο ΥΠΑΑΤ Μάκης Βορίδης (φωτ.).
* * *
*Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της αγροτικής συνεδρίας, επανέλαβε όσα είχε δηλώσει με συνέντευξή του στην «Ε» για τα αγροτικά μπλόκα που βρίσκονται προ των πυλών στον κάμπο. Ουσιαστικά επέμεινε στη σκληρή στάση της κυβέρνησης απέναντί τους, τονίζοντας πως «ο καθένας θα επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα διατυπώσει τις θέσεις και τις απόψεις του. Εμείς είμαστε σε συνεχή διάλογο με τους αγρότες. Αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει πόσο φιλοαγροτική είναι, έχει πάρει ήδη πολύ συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος».
* * *
* ΤΑ γραφεία της ΝΟΔΕ Λάρισας επισκέφθηκε αμέσως μετά την ομιλία του ο κ. Βορίδης, ο οποίος άκουσε με προσοχή και υπομονή τα γαλάζια αγροτικά στελέχη, τα οποία του έθεσαν ζητήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα. Στη συνέχεια ο ΥΠΑΑΤ βρέθηκε στο Νέο Περιβόλι του Δήμου Κιλελέρ, όπου έκοψε την πίτα της τοπικής ΔΗΜΤΟ, ενώ τον συνόδευαν οι βουλευτές Χαρακόπουλος, Κέλλας, σύσσωμη η δημοτική αρχή, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δ. Μελάς και πλήθος κόσμου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass