Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2020 22:00

Ενδιαφέρον για φασόλια στον Συνεταιρισμό Ενιπέα

Αυξημένο υπήρξε το ενδιαφέρον που επέδειξαν παραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ενιπέα Φαρσάλων στο κάλεσμα της διοίκησης του ΑΣ να δηλώσουν πρόθεση σποράς στο φασόλι, με συμβολαιακή γεωργία.

Να σημειωθεί πως τα 65 μέλη του Συνεταιρισμού καλλιεργούν σήμερα περί τα 400 στρέμματα ρεβίθια και 130 στρ. φακή, αλλά και 1.500 στρ. αρακά (τα 1.100 στρ. βιολογικά). Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνεταιρισμού Νίκο Γούσιο «η κίνησή μας να στραφούμε και στο φασόλι έτυχε θερμής υποδοχής από τον αγροτικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής, καθώς όλοι γνωρίζουν τα οφέλη της συμβολαιακής γεωργίας. Η προοπτική συνεργασίας με αμερικάνικη εταιρεία που έχει έδρα την Ορεστιάδα προσελκύει πολλούς. Ξεκινήσαμε σε συνεργασία με τοπική εταιρεία να καταγράφουμε την πρόθεση σποράς των παραγωγών και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις». Ήδη οι εταιρείες “Αφοι Χαρμπή Α.Ε.” και “Αειφόρος Ανάπτυξη” που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ανακοίνωσαν πως διαθέτουν περιορισμένο αριθμό συμβολαίων για καλλιέργειας ξηρού φασολιού. Η εταιρεία αναλαμβάνει τη σπορά, κοπή και αλωνισμό των προϊόντων με σταθερό κόστος 40 ευρώ/στρέμμα, με δυνατότητα πίστωσης του συνόλου των εφοδίων και εξόφληση με τη συγκομιδή, ενώ ορίστηκε ως προκαθορισμένη τιμή με την υπογραφή του συμβολαίου, το 1 ευρώ/κιλό επί του συνολικού ακαθάριστου προϊόντος.

 

Η ΔΟΒ ενημερώνει για το βαμβάκι

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ διοργανώνουν το "1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Βαμβάκι", με ενημερωτικά σεμινάρια σε τρεις πόλεις για τους βαμβακοπαραγωγούς, μέσα στον Φεβρουάριο. Ένα από αυτά θα γίνει στη Λάρισα, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου. Θα προηγηθούν τα σεμινάρια σε Μεσολόγγι (11/2), Γιαννιτσά (13/2), Ξάνθη (18/2). Περισσότερες πληροφορίες για την ακριβή θεματολογία και τους ομιλητές, τις επόμενες μέρες.

 

Αλλαγές στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ

Στις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον ΕΛΓΑ και σχεδιάζονται για το επόμενο χρονικό διάστημα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα». Τα βασικά σημεία της συνέντευξης είναι η μετάβαση του ΕΛΓΑ στην ψηφιακή εποχή, ενώ σημαντικός στόχος είναι η διεύρυνση των ασφαλιστικών καλύψεων και η προσφορά επιλογών στον αγρότη με τη συμμετοχή ομίλων του ιδιωτικού τομέα. Για τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ υποστήριξε πως «αναλογιστική μελέτη ουδέποτε ανατέθηκε από τις προηγούμενες διοικήσεις. Ουδεμία μελέτη υπήρξε στα γραφεία του ΕΛΓΑ. Άλλο πράγμα οι ανέξοδες υποσχέσεις και άλλο τα έργα. Άλλο πράγμα η δημιουργία εντυπώσεων και άλλο πράγμα η ανάληψη ευθύνης. Ο ΕΛΓΑ ως ασφαλιστικός φορέας θα συνεχίσει να λειτουργεί ανεξαρτήτως του ενδιαφέροντος του ιδιωτικού τομέα για την εμπλοκή του στην ασφάλιση καλλιεργειών και υποδομών. Η αναθεώρηση του κανονισμού την οποία θα ανακοινώσουμε όταν οι συνθήκες θα το επιτρέπουν, δηλαδή, μετά την – επιτέλους - εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, δεν σχετίζεται με οποιοδήποτε άλλο ενδιαφέρον».

Περιμένουν μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται από τους Θεσσαλούς παραγωγούς το νέο μέτρο που αφορά στην αντιχαλαζική προστασία, καθώς το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και οι συχνές ζημιές που σημειώνονται στις καλλιέργειες, οδηγούν πολλούς στα γραφεία του ΕΛΓΑ για να ζητήσουν πληροφορίες. Όσον αφορά στο υπομέτρο 5.1 και την 1η πρόσκληση που είχε βγει τον Οκτώβριο του 2018, στο περιφερειακό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ υποβλήθηκαν περίπου 25 αιτήσεις από δικαιούχους, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα η έκδοση του οριστικού πίνακα πληρωμής (βγήκε ο προσωρινός πίνακας των δικαιούχων). Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφορούσε στα μήλα και στο αμπέλι και λιγότερο σε αχλάδι και ακτινίδιο. Αναφορικά με το νέο πρόγραμμα της αντιχαλαζικής προστασίας (κυρίως εγκατάσταση διχτυών) που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες μέρες, το ενδιαφέρον των παραγωγών (κυρίως καλλιεργητές κερασιών και σταφυλιών) είναι μεγάλο, καθώς το ποσοστό της επιδότησης είναι 80%, ενώ έχει περάσει αρκετός καιρός από την προηγούμενη πρόσκληση.

Γεωτεχνική εκδήλωση για τη γεωργική γη

Η Γεωτεχνική Ενωτική Κίνηση διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Γεωργική γη: η σημασία της στον πρωτογενή τομέα της γεωργίας και η ανάγκη για την προστασία της" και αναδεικνύει ένα ζήτημα που παρουσιάζει σπουδαίο ενδιαφέρον στις μέρες μας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, ώρα 6:00 μ.μ. , στην αίθουσα του Παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ (Καψούρη 4, Λάρισα). Οι βασικές εισηγήσεις θα γίνουν ως εξής: Γεωργική Γη. Ένας φυσικός, απροστάτευτος πόρος, με ομιλητή τον Δρ. Χρίστο Τσαντήλα, πρ. διευθυντή του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, και Νομοθεσία για τη Διαχείριση της Γεωργικής Γης, με ομιλητή τον Κυριάκο Δογάνη, γεωπόνο, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ). Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από φορείς και άτομα.

Παράταση στο πρόγραμμα βιολογικών καλλιεργειών

Την αναγκαιότητα διετούς παράτασης στο Μέτρο 11 για τις Βιολογικές Καλλιέργειες και συγκεκριμένα για το Υπομέτρο 11.1, που αφορά «ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους», το οποίο έληξε τέλος του 2019, τόνισαν στον αναπλ. γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ, βουλευτή Χρήστο Κέλλα, παραγωγοί βιολογικών προιόντων, ζητώντας την εκ νέου παρέμβασή του στο ΥΠΑΑΤ. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κέλλας, διά του κοινοβουλευτικού ελέγχου (επερώτηση στη Βουλή) είχε αιτηθεί την παράταση, μιλώντας για «πρόγραμμα γέφυρα», καθώς για το συγκεκριμένο μέτρο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος. Όπως άλλωστε υποστηρίζουν σε σχετικό υπόμνημα οι βιοκαλλιεργητές «όλα σχεδόν τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα διαρκούν 5 χρόνια, ενώ στο παρελθόν έχει ξαναδοθεί παράταση σε ανάλογα προγράμματα».

Συννεφιασμένη βδομάδα

Με αυξημένη συννεφιά, η οποία μπορεί να φέρει βροχές και στα πεδινά, ξεκινά η βδομάδα, η οποία όμως στη συνέχεια θα κυλήσει ομαλά. Έτσι σήμερα Δευτέρα η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 7 ως 12 βαθμούς Κελσίου, αλλά αύριο Τρίτη και κυρίως την Τετάρτη θα σημειωθεί άνοδος 16-18 βαθμοί, ως προς τις μέγιστες τιμές.  

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass