«Κιτρινίζουν» χιλιάδες στρέμματα της Θεσσαλίας

Η ΑΝΟΜΒΡΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΙΣ ΞΗΡΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2020 22:06

Τη δυσοίωνη κατάσταση, που λόγω ανομβρίας το τελευταίο χρονικό διάστημα διαφαίνεται αναφορικά με τις καλλιέργειες δημητριακών στον νομό Λάρισας αλλά και όλης της Θεσσαλίας, επισημαίνουν αγρότες και γεωπόνοι της περιοχής, καθώς ο καιρός φέτος δεν είναι σύμμαχός τους.

Έτσι στον θεσσαλικό κάμπο «χάνεται» το πράσινο. Ο τόπος κιτρινίζει. Η γη ξερή και διψασμένη, τα φυτά φαίνεται να γερνούν πρόωρα, μοιάζουν άρρωστα. Τι χρειάζονται; Μα τι άλλο, το νερό, που φέτος ξέχασε τον αγρότη. Με αγωνία παραγωγοί βλέπουν τον καιρό να περνά χωρίς βροχές. Μακροπρόθεσμα το φάντασμα της απερήμωσης πλανάται πάνω από τον θεσσαλικό κάμπο. Αν Η Πολιτεία δεν πάρει άμεσα δραστικές αποφάσεις που θα εμπλουτίσουν τον υδροφόρο ορίζοντα, θα οδηγήσει σε καταστροφή την περιοχή, αλλά και στην ανεργία τον πρωτογενή τομέα.

Λίγες μέρες πριν φύγει ο Ιανουάριος η κατάσταση στις καλλιέργειες δημητριακών είναι δραματική. Σιτηρά και κριθάρι έχουν χάσει το "χρώμα" τους από την παρατεταμένη ανομβρία σε συνδυασμό με τις σχεδόν καθημερινές παγωνιές, εξαφανίζοντας το καταπράσινο σκηνικό που θα έπρεπε να έχουν αυτή την εποχή, δίνοντας κίτρινες «αρρωστημένες» αποχρώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την παρατεταμένη ανομβρία πήγε πίσω και η λίπανση, καθώς το σύνολο των αγροτών περιμένει την πρώτη βροχόπτωση, ώστε να ρίξει τα λιπάσματα στις καλλιέργειες. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για χωράφια ξηρικά που «αρδεύονται» μονάχα με φυσικό τρόπο. Ήδη στις λοφώδεις περιοχές η ζημιά που έχει προκληθεί από την ξηρασία είναι εμφανής, διασχίζοντας τον δρόμο Φαρσάλων - Λάρισας. Συνέπεια όλων αυτών είναι να έχει πάει πίσω και η καλλιέργεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παραγωγές των αγροτών. Όλοι πλέον κοιτούν με αγωνία ψηλά στον ουρανό.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γ. Γκαντέλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass