Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2020 22:20

Η πρόταση του Γεωπονικού Συλλόγου στο Φόρουμ

«Τα θέματα που έθεσε ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Λάρισας έδειξαν να συμμερίζονται οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και αυτό που αναμένουμε και παρακολουθούμε είναι η υλοποίηση των υποσχέσεων και δεσμεύσεών τους».

Αυτό αναφέρει, σε ανακοίνωσή του ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας, ο οποίος συγχαίρει τόσο την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον περιφερειάρχη κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό, όσο και την ιστορική εφημερίδα "Ελευθερία" για την πρωτοβουλία και την άρτια διοργάνωση του 2ου Ευρωπαϊκού Forum Ανάπτυξης, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος Κ. Γιαννακός «ως Γεωπονικός Σύλλογος καταγράψαμε με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του Υπουργού Μάκη Βορίδη σχετικά με το ζήτημα της Αγροτικής Ανάπτυξης και τις διαδικασίες μέσω των οποίων θα μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο. Με το ίδιο ενδιαφέρον ακούσαμε από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή να αναφέρεται στο σοβαρό και επείγον υδατικό αλλά και οικολογικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία. Στα σημεία αυτά, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης αναφερθήκαμε κι εμείς, εστιάζοντας στην έλλειψη νερού και στην έλλειψη πολιτικής στα θέματα φυτοπροστασίας των καλλιεργειών. "Χωρίς όπλα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Χωρίς νερό δεν μπορούμε να μιλάμε για αγροτική ανάπτυξη και χωρίς φυτοπροστασία δεν μπορούμε να μιλάμε για καλλιέργειες», είπε χαρακτηριστικά ο. κ. Γιαννακός και κατέληξε υπογραμμίζοντας: "Υπάρχει διαφοροποίηση αναγκών μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης. Η Βόρεια Ευρώπη δεν στηρίζεται στην αγροτική οικονομία και γι’ αυτό δεν έχει λόγο να στηρίζει τη φυτοπροστασία σε αντίθεση με τη Νότια Ευρώπη, όπου μοχλός ανάπτυξης και ραχοκοκαλιά της οικονομίας αποτελεί η αγροτική παραγωγή. "

 

* * *

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην «Agrotica»

Ιστορικό ρεκόρ εκθεσιακών συμμετοχών καταγράφει η 28η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων, Agrotica, που σπάει για πρώτη φορά το φράγμα των 2.000 εκθετών. Μάλιστα, η φετινή διοργάνωση, η οποία ξεκινά σήμερα Παρασκευή και θα διαρκέσει έως την Κυριακή έχει καλύψει και το τελευταίο τ.μ. του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Οι εκθέτες ανέρχονται στους 2.077 από την Ελλάδα και 45 χώρες, οι δε εκθεσιακοί χώροι είναι επιφάνειας 41.000 τ.μ. Εκτιμάται μάλιστα πως το οικονομικό αποτύπωμα της 28ης Agrotica στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή θα «μεταφραστεί» σε 30 εκατ. ευρώ. Την έκθεση θα επισκεφθούν, μεταξύ άλλων, και περίπου 550 ξένοι προσκεκλημένοι εμπορικοί επισκέπτες από 21 χώρες των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

 

* * *

Εκδηλώσεις του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) θα δώσει το «παρών» στην 28η Διεθνή Έκθεση AGROTICA στο περίπτερο του ΥΠΑΑΤ, μαζί με τους υπόλοιπους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου (περίπτερο 2 όροφος, stand 27). Κατά τη διάρκεια της έκθεσης το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Καινοτομία και ψηφιακή γεωργία στην αγροτική παραγωγή» που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, στην αίθουσα C του Συνεδριακού Κέντρου «Ν. Γερμανός», 11:00 - 15:00. Ακόμη συνδιοργανώνει με τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ ημερίδα με θέμα «AGRO 2: Νέα Εποχή» αύριο Σάββατο στην αίθουσα C του Συνεδριακού Κέντρου «Ν. Γερμανός», 11:00 - 15:00.

 

* * *

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η μείωση των δραστικών ουσιών

Οι παραπάνω θέσεις προωθήθηκαν από τον κ. Βορίδη κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συζήτησης για την «Πράσινη Συμφωνία», ο οποίος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσαφηνίσει το πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσει η συγκεκριμένη στρατηγική, τονίζοντας ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν επιπλέον περιβαλλοντικές φιλοδοξίες, χωρίς πρόσθετη οικονομική ενίσχυση». Ο κ. Βορίδης ζήτησε να εξεταστούν περαιτέρω οι φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιπλέον μείωση φυτοπροστατευτικών μέσων και λιπασμάτων που περιλαμβάνεται στη νέα στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο», προσθέτοντας ότι «δεν θα πρέπει να υπάρξει επιπλέον πίεση στο παραγωγικό δυναμικό των κρατών μελών και περαιτέρω μείωση της δυνατότητας καταπολέμησης των επιβλαβών οργανισμών, ενόψει μάλιστα και των αναδυόμενων απειλών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και του αυξανόμενου εξωτερικού εμπορίου». Επ’ αυτού, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι «τα κράτη μέλη ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού από εισαγωγές ομοειδών προϊόντων από τρίτες χώρες, κατά την παραγωγή των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί δραστικές ουσίες που είναι απαγορευμένες στην Ένωση».

 

* * *

Προδημοσίευση της Δράσης για το Κομφούζιο

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς ότι το ΥΠΑΑΤ σύμφωνα με προδημοσίευσή του, εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους 2020, προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση 3ης Πρόσκλησης της γεωργοπεριβαλλοντικής - κλιματικής δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)». Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Επαγγελματιών Γεωπόνων Λάρισας «οι αιτήσεις στήριξης των υποψήφιων-δικαιούχων (κατόχων γεωργικής έκτασης) θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2020 και το έτος 2020 θα αποτελεί το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων της δράσης. Επιλέξιμες καλλιέργειες είναι : Ροδακινιά, Νεκταρινιά, Βερικοκιά, Μηλιά, Αχλαδιά, Κυδωνιά, Δαμασκηνιά και Αμπέλι (οινοποιήσιμο, επιτραπέζιο). Δικαιούχοι των προηγούμενων δύο (2) Προσκλήσεων της δράσης 10.1.08, δύνανται να υποβάλουν αίτηση στήριξης στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης της δράσης, για διαφορετικά αγροτεμάχια από αυτά που είναι ενταγμένα στο πλαίσιο των προηγούμενων Προσκλήσεων της δράσης 10.1.08. Όσοι υποψήφιοι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις (σύμφωνα με την προδημοσίευση της 3ης πρόσκλησης), μπορούν με δική τους ευθύνη να ξεκινήσουν την εφαρμογή των δεσμεύσεων της δράσης για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο (2020). Η σχετική προδημοσίευση βρίσκεται αναρτημένη στις ιστοσελίδες του ΥΠΑΑΤ.

 

* * *

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Ηλιόλουστος καιρός τις επόμενες ημέρες στον κάμπο που θυμίζουν αλκυονίδες μέρες, με θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Σήμερα Παρασκευή στη Λάρισα αναμένεται ηλιοφάνεια, με τον υδράργυρο να κυμαίνεται από 6 ως 16 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο ανοιξιάτικος καιρός, ενώ Δευτέρα και Τρίτη, αν και συννεφιασμένος ο καιρός, θα καταγραφεί άνοδος της θερμοκρασίας (18-19 βαθμοί η μέγιστη).

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass