Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2020 22:00

Πληρώνονται οι συνδεδεμένες ενισχύσεις

Υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και αναμένεται σήμερα Παρασκευή το μεσημέρι η πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων του έτους 2019 για επτά συνολικά καλλιέργειες. Τα ποσά συνδεδεμένης ενίσχυσης για κάθε προϊόν διαμορφώνονται ως εξής: Καλλιέργεια καρπών με κέλυφος 96,38 ευρώ/εκτάριο, πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών 78,55 ευρώ/εκτάριο, μήλων 454,35 ευρώ/εκτάριο, οσπρίων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση 170,92 ευρώ/εκτάριο, πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών 123,26 ευρώ/εκτάριο, σκληρού σίτου 81,34 ευρώ/εκτάριο και ζαχαροτεύτλων 1.900 ευρώ/εκτάριο.

Το συνολικό ποσό που θα λάβουν οι παραγωγοί της χώρας μας ανέρχεται στα 59.629.331 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στην πληρωμή της συνδεδεμένης στο βαμβάκι, αυτή προσδιορίζεται μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, αφού τυπικά η εκκοκκιστική περίοδος λήγει τέλη Φεβρουαρίου. Σημειωτέον ότι φέτος η συνδεδεμένη στο βαμβάκι λόγω αύξησης της καλλιέργεια, θα είναι περίπου 9 ευρώ το στρέμμα χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, στα 64,6 ευρώ, από τα 72,5 το 2019. Μοναδική περίπτωση να υπάρξει αύξηση της συνδεδεμένης είναι οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ να αποδώσουν καρπούς, σχετικά με τα πραγματικά στρέμματα που καλλιεργήθηκαν.

Στα αιγοπρόβατα οι πληρωμές τοποθετούνται μέσα στον Απρίλιο και το ύψος της συνδεδεμένης θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα, με το βόειο να παρουσιάζει μια μικρή μείωση.

 

Χαράτσι 5% στις προκαταβολές του ΕΛΓΑ

Δριμύ κατηγορώ για την απόφαση «σοκ» της διοίκησης του ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε άμεση περικοπή της προκαταβολής των αγροτικών αποζημιώσεων από 70% σε 65% από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδ. Τζάκρη, η οποία αναφέρει πως «παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε για πρώτη φορά, μεταπολεμικά, ταμείο με 37 δισ. ευρώ ρευστότητα κι αφού εξαπάτησε τους πάντες υποσχόμενη τα πάντα, συνεχίζει τις περικοπές σε βάρος των παραγωγικών τάξεων».

Την ίδια ώρα η διοίκηση του ΕΛΓΑ κατέβαλε την Τετάρτη κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις συνολικού ύψους 2.077.587,93 ευρώ σε 829 δικαιούχους παραγωγούς των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων «Ετήσιο 2016», «Πυρκαγιές 2016» ,«Ετήσιο 2017» , «Πυρκαγιές 2017», που ολοκλήρωσαν την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες γεωργικές του εκμεταλλεύσεις. Στη Θεσσαλία τα ποσά που μοιράστηκαν ήταν: Λάρισα 58.299,26 ευρώ, Καρδίτσα 102.189,91, Μαγνησία 32.423,55, Τρικάλων 67.479,99 ευρώ.

 

Λύση στο αρδευτικό αναζητούν στην Τσαριτσάνη

Αίτημα για διερεύνηση και μελέτη κατασκευής αρδευτικού στην περιοχή της Τσαριτσάνης καταθέτουν στους αρμόδιους φορείς (Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμο Ελασσόνας, Συμβούλιο Κοινότητας Τσαριτσάνης, Δ.Ε.Υ.Α.ΕΛ. Υ.Ε.Β. Λάρισας, κ.α. ) κάτοικοι και άλλοι ετεροδημότες της κοινότητας, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους κάποια αγροτεμάχια στην κτηματική περιοχή της Τσαριτσάνης, τα οποία είτε νοικιάζουνε, είτε τα έχουν χέρσα. Όπως αναφέρουν στο σχετικό υπόμνημα «επιθυμούμε να τα καλλιεργήσουμε, αλλά δεν έχουμε εξασφαλισμένο νερό για άρδευση διότι στην περιοχή μας δεν υπάρχει αρδευτικό σύστημα. Παρακαλούμε με ιδιαίτερη ευαισθησία και κατανόηση να ενεργήσετε άμεσα για τη διερεύνηση της δυνατότητας κατασκευής αρδευτικού, με κατασκευή δεξαμενών, και την ανόρυξη γεωτρήσεων ή κατασκευή μικρού φράγματος ή την αξιοποίηση των υπαρχόντων γεωτρήσεων στην ανωτέρω περιοχή».

 

Να διατίθεται ανεμπόδιστα

το χύμα τσίπουρο/τσικουδιά

Η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Θεσσαλίας, που στηρίζεται από το ΚΚΕ, εκφράζει την υποστήριξή της στο δίκαιο αίτημα των αμπελοκαλλιεργητών και των μικρών αποσταγματοποιών, να αποσυρθεί άμεσα η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, με βάση την οποία θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ στα καταστήματα εστίασης που χρησιμοποιούν τις ονομασίες “τσίπουρο” ή “τσικουδιά” για τη διάθεση του χύμα προϊόντος των διήμερων αποσταγματοποιών (αμπελοκαλλιεργητές με δικαίωμα απόσταξης και μικροί αμβυκούχοι).

Στην ανακοίνωσή της τονίζεται πως «η χρήση των συγκεκριμένων όρων για τα προϊόντα απόσταξης των διήμερων αποσταγματοποιών είναι εθιμικά κατοχυρωμένη και δεν απαγορεύεται ρητά από την κείμενη νομοθεσία, την οποία μάλιστα επικαλείται η παραπάνω εγκύκλιος. Η ρητή απαγόρευση των ονομασιών αυτών για το προϊόν των “καζανάδων” δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Σε συνέχεια μιας σειράς άλλων αποφάσεων – γνωματεύσεων - εγκυκλίων έρχεται και αυτή να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των ποτοβιομήχανων και των μεγαλεμπόρων αλκοολούχων ποτών που έχουν καταφέρει, με ευθύνη και των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), να κατοχυρώσουν ρητά τις ονομασίες τσίπουρο και τσικουδιά αποκλειστικά για τα προϊόντα τους (εμφιαλωμένα) και θέλουν να “τελειώνουν” με το καθεστώς των διήμερων».

 

Γεωπονικές συμβουλές

Για τις ασθένειες και τους εχθρούς των πυρηνόκαρπων παρέχει καλλιεργητικές συμβουλές το Περ/κο Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, τονίζοντας πως «η περίοδος μεταξύ έναρξης βλάστησης και σχισίματος / πτώσης του κάλυκα αποτελούν μία περίοδο ιδιαίτερης ευαισθησίας για τις καλλιέργειες των πυρηνοκάρπων, κυρίως όσον αφορά σοβαρές ασθένειες, αλλά και εντομολογικούς εχθρούς. Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες πυρηνοκάρπων είναι πολλές με σημαντική διαφοροποίηση όσον αφορά τον βλαστικό κύκλο (λιγότερο ή περισσότερο πρώιμες, μεσοπρώιμες, λιγότερο ή περισσότερο όψιμες ποικιλίες). Την περίοδο αυτή οι πρώιμες ποικιλίες βερικοκιάς, ροδακινιάς και δαμασκηνιάς βρίσκονται στο βλαστικό στάδιο των διογκωμένων οφθαλμών Τις επόμενες ημέρες ο καιρός προβλέπεται να είναι θερμοκρασιακά σε επίπεδα υψηλότερα από τα συνήθη για την εποχή, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει εντονότερη βλαστική δραστηριότητα των δένδρων.

 

Δελτίο καιρού

Σήμερα Παρασκευή αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας που θα δώσουν λίγες μπόρες στα ορεινά. Από το μεσημέρι και κυρίως από τις απογευματινές ώρες και μετά θα συννεφιάσει σε όλη την περιφέρεια και θα σημειωθούν βροχές μέτριας έντασης, ενώ στα ορεινά θα σημειωθούν χιονοπτώσεις. Τα πιο αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν αργά τη νύχτα προς το Σάββατο σε όλο το διαμέρισμα και αναμένονται κατά μέσο όρο 10-15 χιλιοστά βροχής στα πεδινά τμήματα και 15-25 χιλιοστά στις ορεινές περιοχές. Στην πόλη της Λάρισας αρχικά αναμένονται νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας, από τις απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν και τη νύχτα θα σημειωθούν βροχές μέτριας έντασης. Οι άνεμοι νότιοι 2-3 μποφόρ και στα θαλάσσια 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στη Λάρισα από 5 έως 15 βαθμούς. Το Σάββατο το πρωί αναμένονται λίγες βροχές που γρήγορα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί, ενώ ηλιοφάνεια θα σημειωθεί από το μεσημέρι. Την Κυριακή προβλέπεται γενικά καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους, με θερμοκρασία από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass