Προστατεύουμε τις μέλισσες, προστατεύουμε και την αμυγδαλιά

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ ΣΤΟ ΣΥΚΟΥΡΙΟ

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2020 22:05

Θέματα, όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις μέλισσες, οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές στη γεωργία και η ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων με σκοπό την προστασία των μελισσών, κι άλλα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εσπερίδας που διοργάνωσε ο Δ.Ο.Π.Α.ΠΕ.Π. Τεμπών και η Τοπική Κοινότητα Συκουρίου, με θέμα: «Αμυγδαλιά και μέλισσα: Προστατεύουμε τις Μέλισσες, προστατεύουμε τη σοδειά μας».

Η εκδήλωση που είχε ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Συκουρίου και τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Τεμπών και είχε σκοπό την ενημέρωση, την επικοινωνία και τη συνεργασία αμυγδαλοπαραγωγών και μελισσοκόμων, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή επικονίαση και καρπόδεση για την αμυγδαλιά και παράλληλα να προστατευθούν οι μέλισσες και οι άλλοι επικονιαστές μέσα από ορθές γεωργικές πρακτικές. Βασικοί ομιλητές ήταν η κ. Κατερίνα Καρατάσου, κτηνίατρος, επόπτρια Μελισσοκομίας ΚΜ Λάρισας, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Προς ένα επιτυχημένο μοντέλο συνύπαρξης» και ο κ. Αθανάσιος Λιακατάς, γεωπόνος MSc, της ΔΑΟ ΠΕ Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο οποίος μίλησε για τις μέλισσες και την κλιματική αλλαγή, αλλά και την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων.

Ο ΑΘ. ΛΙΑΚΑΤΑΣ

Σύμφωνα με τον κ. Λιακατά «οι κυριότερες αιτίες μείωσης του πληθυσμού των μελισσών παγκοσμίως είναι η εντατικοποίηση της γεωργίας, τα παράσιτα της μέλισσας, το στρες που προκαλείται στις μέλισσες εξαιτίας των συνεχών μετακινήσεών τους για υπηρεσίες επικονίασης, οι χωρικές αλλαγές των ενδιαιτημάτων των μελισσών και η ανεπαρκής και ποιοτικά υποβαθμισμένη διατροφή των μελισσών. Οι δύο τελευταίοι παράγοντες, μάλιστα, συνδέονται και με την κλιματική αλλαγή, ενώ ο κυριότερος συντελεστής της εντατικοποίησης της γεωργίας που επηρεάζει δυσμενώς τις μέλισσες είναι η αυξανόμενη χρήση των γεωργικών φαρμάκων».

Ακολούθως, ο κ. Λιακατάς ανέφερε τις βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές και τις αρχές ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων που οφείλουν οι γεωργοί να ακολουθούν προκειμένου να ελαχιστοποιούνται οι αρνητικές επιπτώσεις των γεωργικών φαρμάκων στις μέλισσες, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην τακτική συντήρηση και βαθμονόμηση των ψεκαστικών μηχανημάτων για την αποφυγή δημιουργίας μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους σε φυτά και οργανισμούς μη-στόχους, και στην αποφυγή μόλυνσης των επιφανειακών υδάτων από τα φάρμακα.

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του, ο κ. Λιακατάς αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα έντομα-επικονιαστές, αναλύοντας τον αντίκτυπο των αυξανόμενων θερμοκρασιών και της ξηρασίας σε αυτά. Χαρακτηριστικά, τόνισε ότι «η ξηρασία μειώνει την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα της τροφής των επικονιαστών (άνθη, γύρη, νέκταρ, γυρεόκοκκοι), με συνέπεια τη μειωμένη ικανότητα επιβίωσης και ανάπτυξής τους, καθιστώντας τους ευάλωτους σε εχθρούς και παθογόνα».

Επίσης, ανέφερε ότι «εξαιτίας των αυξανόμενων θερμοκρασιών, οι εύκρατες και υποαρκτικές περιοχές του πλανήτη γίνονται πιο «φιλόξενες» για πολλά εξωτικά είδη εντόμων, όπως το μικρό σκαθάρι της κυψέλης Aethina tumida, που πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη το 2014 στην Καλαβρία της Ιταλίας, παραμένοντας περιορισμένο μόνο εκεί μέχρι στιγμής, το οποίο αποτελεί πολύ σημαντικό εχθρό των μελισσών προκαλώντας σημαντικές ζημιές στον πληθυσμό τους».

Κλείνοντας την εισήγησή του, επισήμανε ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και οι συχνότερες πρώιμες ενάρξεις της άνοιξης, προκαλούν αλλαγές στη φαινολογία των φυτών και των εντόμων, όπως πρωίμιση έναρξης της ανθοφορίας πολλών καλλιεργειών και του χρόνου πρώτης εμφάνισης των εντόμων-επικονιαστών, χωρίς πολλές φορές να υπάρχει χρονική σύμπτωση μεταξύ τους, με αποτέλεσμα τα μειωμένα ποσοστά επικονίασης και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η ΚΑΤ. ΚΑΡΑΤΑΣΟΥ

Από την πλευρά της, η επόπτρια Μελισσοκομίας του ΜΚ Λάρισας κ. Καρατάσου, υποστήριξε πως «εμείς οι άνθρωποι θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να περάσουμε από την εκμετάλλευση της φύσης στη συνύπαρξη με τον φυσικό κόσμο και να εφαρμόσουμε αειφορικές πρακτικές διαχείρισης των φυσικών πόρων, τόσο στην ενέργεια, όσο και στην αγροτική παραγωγή. Η αμυγδαλοκαλλιέργεια είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η νοοτροπία.

Στον νομό Λάρισας είναι συγκεντρωμένο χονδρικά το 40% των αμυγδαλεώνων της Ελλάδας που ανέρχονταν το 2017 σε 133.000 στρέμματα. Ο νομός Λάρισας έχει επίσης 1.700 μελισσοκόμους με πάνω από 100.000 μελίσσια και κάποτε οι εδώ αμυγδαλιές προσέλκυαν και μελισσοκόμους κι από άλλους νομούς. Ακόμα κι από τη Χαλκιδική έρχονταν εδώ μελίσσια για να «πικρίσουν» όπως λένε οι παλιοί μελισσοκόμοι, μιας κι η γύρη της αμυγδαλιάς είναι πικρή. Οι ψεκασμοί όμως το άλλαξαν αυτό».

Ακολούθως η κ. Καρατάσου αναφέρθηκε σε περσινό δημοσίευμα της «Ε», μέσω του οποίου «οι αμυγδαλοπαραγωγοί της Όσσας από κοινού με μελισσοκόμους καλούσαν τους συναδέλφους αγρότες να μην ψεκάζουν όσο είναι εκεί τα μελίσσια, έβαζαν λουκέτο στα δημοτικά σημεία λήψης νερού για τους ψεκασμούς, είχαν ομάδες περιφρούρησης για να μη γίνονται ψεκασμοί την ημέρα και επιχειρηματολογούσαν με τα ίδια επιχειρήματα που θα άκουγες από μελισσοκόμους! Μαζί τους, πρέπει να το πούμε, είχαν και τους τοπικούς δημάρχους και αντιδημάρχους.

Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκαν οι αμυγδαλοπαραγωγοί με τους μελισσοκόμους σε καφενεία (Καλοχώρι Λάρισας), σε ημερίδα για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς στο Σαραντάπορο και στη Γιορτή Αμυγδάλου στο Συκούριο τον περασμένο Σεπτέμβρη. Φέτος, ενώ περιμένουμε να ανθίσουν οι αμυγδαλιές, διοργανώνουμε στο πλαίσιο αυτό και τη σημερινή εκδήλωση».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Λαδόπουλος, οι αντιδήμαρχοι κ. Γκατζόγιας, Μητσογιάννης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γρ. Κρικώνης, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων, ο προϊστάμενος του ΟΠΕΚΕΠΕ Θ. Βαλιώτης, εκπρόσωποι της διοίκησης του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, κ.ά.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass