Ετσι θα στηριχθεί η βαμβακοκαλλιέργεια στην Ελλάδα

ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΒΑΜΒΑΚΟΣ ΚΑΙ ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» * Μ. Βορίδης: Οχι στις κατώτερες εγγυημένες τιμές * Κ. Σκρέκας: Ετσι θα μειώσουμε το κόστος παραγωγής * Β. Μάρκου: Όπου καλλιεργείται βαμβάκι, υπάρχει πλούτος * Β. Κόκκαλης: Απαιτείται εθνική στρατηγική

Δημοσίευση: 22 Φεβ 2020 22:30

Χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το πώς το βαμβάκι θα αποκτήσει την επιθυμητή προστιθέμενη αξία προέκυψαν κατά τη διάρκεια του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου που διοργάνωσε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος με τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» στο ξενοδοχείο "Διβάνη" στη Λάρισα, καθώς όλοι όσοι ασχολούνται με τον «λευκό χρυσό» έφυγαν από την αίθουσα του συνεδρίου περισσότερο ενημερωμένοι αναφορικά με τα καίρια ζητήματα της καλλιέργειας, μετά και τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις των ομιλητών.

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα του πετυχημένου συνεδρίου -καθώς η αίθουσα ήταν και στις 5 συνεδρίες γεμάτη από κόσμο- φαίνεται πως σημαντικό ρόλο στον πρωτογενή τομέα και στη βαμβακοκαλλιέργεια θα παίξει η λεγόμενη «πράσινη συμφωνία» της Ε.Ε. (αναμένεται να ψηφιστεί τον Απρίλιο), η οποία θα επιβάλει περιβαλλοντικό τέλος για τη χρήση του νερού, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το κόστος του αρδευτικού νερού και θα προβλέπει και αποτύπωμα άνθρακα για κάθε καλλιέργεια, ενώ στο βαμβάκι ο παραγωγός θα οδηγηθεί στη φύτευση δέντρων για να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω.

Από τους επιστήμονες και τους εκπροσώπους της παραγωγής υπήρξαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη σωστή διαχείριση του αρδευτικού νερού και της λίπανσης, τη γεωργία ακριβείας και την ποιότητα.

ΒΟΡΙΔΗΣ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΙ ΚΑΤΩΤΑΤΕΣ ΤΙΜΕΣ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στην ομιλία του απάντησε καταρχήν στα αιτήματα που είχε θέσει νωρίτερα από το βήμα του συνεδρίου ο εκπρόσωπος της ΟΑΣ Καρδίτσας Κώστας Τζέλας (κατώτερες εγγυημένες τιμές, κόστος παραγωγής, ΕΛΓΑ, ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και νερό) τονίζοντας τα εξής: «Δεν αποφεύγω τον διάλογο. Τον έκανα εξαντλητικά για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις και φέραμε αποτελέσματα. Πρόσφατη περίπτωση η Φέτα. Αποφεύγω τις αναγνώσεις «μανιφέστο». Έχω ήδη τοποθετηθεί στα αιτήματα αυτής της μικρής μερίδας των αγροτών που θέλουν να καταργήσουμε την ΚΑΠ, δηλαδή να χάσουμε το 50% των κοινοτικών κονδυλίων. Ζητούν κατώτερες εγγυημένες τιμές. Έχω εξηγήσει γιατί αυτό είναι και παράνομο αλλά και καταστροφικό για τους αγρότες.

Για τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ μού φαίνεται περίεργο πως αυτοί που παραπονιούνται για το σημερινό καθεστώς, αντιδρούν και στην προσπάθεια που κάνουμε να τον αλλάξουμε. Έχω δεσμευτεί ότι μέχρι τον Ιούνιο η επιτροπή -που ήδη μελετά τις προτάσεις- θα καταθέσει το τελικό πόρισμα και θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Μιλούν για χαμηλές τιμές στο βαμβάκι, αλλά δεν καταθέτουν καμία πρόταση για το πώς μπορούμε να αυξήσουμε την τιμή, να βελτιώσουμε την παραγωγή, να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες. Πάντως έχω εντυπωσιαστεί από την ωριμότητα της πλειονότητας των παραγωγών που ασχολούνται με το βαμβάκι, αλλά και με τον ρόλο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, οι οποίοι επιδιώκουν την ανάπτυξη της καλλιέργειας με ρεαλιστικό και ουσιαστικό τρόπο. Συγκροτήσαμε ομάδα εργασίας για το βαμβάκι στο Υπουργείο, με στόχο να αναπτύξουμε τον φιλοπεριβαλλοντικό του χαρακτήρα».

Ο κ. Βορίδης αναρωτήθηκε ακόμη πώς μπορεί να είναι βιώσιμα κάποια συνεργατικά σχήματα που έχουν τζίρο κάτω από 100.000 ευρώ. «Δυστυχώς τέτοιοι συνεταιρισμοί είναι πολλοί. Δεν γίνεται αυτός που αρνείται να συζητήσει με τον διπλανό του περί συνεργασιών, να θέλει να διαπραγματευτεί με τους εκκοκκιστές που έχουν δημιουργήσει συμμαχίες για το πώς θα διαμορφώνεται η τιμή και η ποιότητα στο βαμβάκι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΠΑΑΤ.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε τέλος ότι «η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αξιοποίηση του Αχελώου, πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣτΕ», επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού.

ΣΚΡΕΚΑΣ: ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΠΕ

Στην ομιλία του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στο πρόβλημα του αυξημένου κόστους παραγωγής, συνδέοντάς το με τον μικρό κλήρο που επικρατεί στην ελληνική ύπαιθρο, αλλά και με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Εστίασε επίσης στο κομμάτι της ενέργειας, διαχωρίζοντάς την στην ηλεκτρική ενέργεια που απαιτεί η άρδευση και στο κόστος του πετρελαίου που χρειάζεται το όργωμα κι άλλες καλλιεργητικές πρακτικές. Μίλησε για τη δυνατότητα που έχουν οι αγρότες όχι μόνο να μηδενίσουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και να αποκτήσουν μια νέα πηγή εισοδήματος, μέσω του σχεδίου της κυβέρνησης που έχει ως επίκεντρο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με το οποίο μπορούν πλέον να πωλούν την τριπλάσια ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν από τα φωτοβολταϊκά σε σύγκριση με αυτή που καταναλώνουν.

Για το αγροτικό πετρέλαιο υπενθύμισε ότι «η ενίσχυση στους παραγωγούς καταργήθηκε το 2016 και σήμερα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναζητεί δημοσιονομικό χώρο για την εξεύρεση των απαραίτητων κονδυλίων που θα διατεθούν στους παραγωγούς, όχι προσωρινά αλλά μόνιμα». Εξήγησε ακόμη ότι «χρειάζεται οι αγρότες να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και αυτό μπορούν να το πετύχουν με τη χρήση της Γεωργίας Ακριβείας. Για την υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού προγράμματος απαιτούνται σύγχρονοι μετεωρολογικοί σταθμοί, αλλά και γεωργικοί σύμβουλοι, οι οποίοι δεν θα κοστίσουν τίποτα στον ωφελούμενο, αφού θα χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια». Κάλεσε, τέλος, τους αγρότες «να συμμετάσχουν στη διαβούλευση που γίνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη νέα ΚΑΠ» τονίζοντας ότι «ανάλογη εκδήλωση θα γίνει στη Λάρισα στις 13 Μαρτίου».

ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΥΙΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Από την πλευρά του ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης ζήτησε από τον υπουργό Μάκη Βορίδη «να υιοθετηθεί ή ακόμη και να βελτιωθεί η στρατηγική που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας, καθώς αυτή διαμορφώθηκε μέσα από έναν γόνιμο διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς». Αναφέρθηκε στην ομάδα εργασίας για το βαμβάκι που είχε συγκροτήσει ο ίδιος και είχε ως στόχο να επιβραβεύσει τον παραγωγό που θα επενδύσει στο ποιοτικό προιόν. «Το ζήτημα είναι ποιος θα αποφασίσει για τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει το ποιοτικό βαμβάκι» ανέφερε και συμφώνησε με τον ΥΠΑΑΤ ότι «δεν μπορούν να υπάρχουν κατώτερες εγγυημένες τιμές».

Β. ΜΑΡΚΟΥ: ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ

Ο πρόεδρος της ΔΟΒ Βασίλης Μάρκου ανέφερε πως με την Εθνική στρατηγική για το βαμβάκι και το ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης αλλάζει η φιλοσοφία για το προϊόν και ήρθε η ώρα σιγά-σιγά το ελληνικό βαμβάκι να αποκτήσει την προστιθέμενη αξία που του αξίζει.

Σχετικά με τη λειτουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης ο πρόεδρός της Βασίλης Μάρκου αναφέρθηκε στον τρόπο εκλογής των αγροτών σ’ αυτήν, τονίζοντας ότι «οι συμμετέχοντες αγρότες στο Δ.Σ. είχαν καταθέσει τις περισσότερες υπογραφές ανά νομό, όπως συνέβη με τους κ. Καραΐσκο (από Λάρισα) και Κουρκούτα (από Θράκη). Στη ΔΟΒ επιδιώκουμε μόνο ομόφωνες αποφάσεις, αλλιώς δεν υλοποιείται καμία».

Ο Βασίλης Κόκκαλης χαρακτήρισε άψογη τη λειτουργία της Διεπαγγελματικής «καθώς αυτή αποτελείται από εκκοκκιστές αλλά και παραγωγούς που χύνουν τον ιδρώτα τους στο χωράφι. Το γεγονός ότι η ΔΟΒ θέλει να δημιουργήσει Μουσείο βάμβακος στην Αβερώφειο Σχολή είναι προς τιμήν τους» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΣΥΝΕΔΡΟΙ

-Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Σέρκος Χαρουτουνιάν μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης του οργανισμού με προσωπικό, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πιστοποίηση, στην καινοτομία που υλοποιεί το Κέντρο Βάμβακος με όλες τις σύγχρονες αναλύσεις που κάνει στο προϊόν και στην ενημέρωση «αφού θέλουμε αγρότες καταρτισμένους σε σύγχρονα αντικείμενα».

-Ο παραγωγός, πρόεδρος της Ένωσης Θεσσαλονίκης, μέλος της ΔΟΒ Χρήστος Τσιχήτας ζήτησε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ «να αυξήσει τις τηλεσκοπήσεις (ελέγχους) στις μαϊμού εκτάσεις βαμβακιού, έτσι ώστε η συνδεδεμένη ενίσχυση να πηγαίνει πραγματικά στον παραγωγό που ξοδεύει. Υπερασπίστηκε, τέλος, τον τρόπο λειτουργίας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος.

-Ο εκπρόσωπος των κλωστοϋφαντουργών κ. Δοντάς εστίασε στην ποιότητα του βαμβακιού (ίνα, αντοχή, υγρασία) και πρότεινε στους παραγωγούς να δίνουν έμφαση στη χρήση των ποικιλιών τονίζοντας ότι «οι αγορές ζητούν πιστοποιημένο βαμβάκι». Ευχήθηκε «να αντιστραφούν τα σημερινά δεδομένα, καθώς στη χώρα μας μεταποιείται μόλις το 10% του βαμβακιού και το υπόλοιπο στην Τουρκία». Ερμηνεύοντας τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα στον τομέα της μεταποίησης, την απέδωσε «στο υψηλό ενεργειακό και μισθολογικό κόστος και στη φορολογία».

-Ο πρόεδρος της Ένωσης Λαμίας κ. Παπαθανασόπουλος μίλησε για «τις ενέργειες που είχε κάνει το 2004 η τότε η Διεπαγγελματική Βάμβακος, ώστε η συνδεδεμένη να πηγαίνει σ’ αυτούς που τη δικαιούνται», ζητώντας αυστηρούς ελέγχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μίλησε για την ανάγκη κατασκευής κλειστών δικτύων άρδευσης, τα οποία μειώνουν το κόστος, φέρνοντας συγκεκριμένο παράδειγμα από χωριό της Λαμίας.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Στην πρώτη συνεδρία, στην οποία αναλύθηκε το θέμα «εχθροί και ασθένειες του βαμβακιού», ο καθηγητής Γιάννης Μαργαριτόπουλος μίλησε για τους κύριους εντομολογικούς εχθρούς του βαμβακιού και τις δυσκολίες που υπάρχουν στη φυτοπροστασία, ενώ ο συνάδελφός του κ. Γιτσόπουλος ανέπτυξε το θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των ζιζανίων στο βαμβάκι. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Κώστας Γιαννακός παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία του βαμβακιού στη χώρα τονίζοντας ότι «το 2015 τα καλλιεργούμενα στρέμματα έπεσαν από τα τέσσερα εκατομμύρια στα δύο εκατομμύρια, αλλά φέτος υπάρχει πάλι μία αύξηση της τάξης του 50% καθώς τα στρέμματα αγγίζουν τα τρία εκατομμύρια. Αυτό οφείλεται στη συνεργασία και συνέργεια όλων των φορέων (παραγωγών-εκκοκκιστών-εκπαιδευτικών ιδρυμάτων). Εξέφρασε όμως τον προβληματισμό του για την απουσία των δραστικών ουσιών από την αγορά και μίλησε για την έλλειψη νερού, η οποία αυξάνει το κόστος παραγωγής.

Από την πλευρά του ο έμπειρος βαμβακοπαραγωγούς από τη Φαλάνη Γιώργος Καραΐσκος μίλησε για το υψηλό κοστολόγιο των φαρμάκων. Ζήτησε η ενίσχυση να δίνεται στα κιλά και όχι στα στρέμματα για να ενισχυθούν οι παραγωγοί και τόνισε τη σημασία της εξατομίκευσης της ποιότητας.

 

* Αναλυτικότερο ρεπορτάζ με όλα όσα ειπώθηκαν και στις 5 συνεδρίες για το βαμβάκι, στο αυριανό φύλλο της «Ε».

 

Ρεπ.: Γιώργος Ρούστας

Φωτ.: Κ. Τσάντζος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass