"Καταστρέφονται όσοι καλούνται να επιστρέψουν επιδοτήσεις!"

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 27 Φεβ 2020 15:22

Να αποτραπεί η οικονομική καταστροφή εκατοντάδων καλλιεργητών, οι οποίοι καλούνται να επιστρέψουν το σύνολο των επιδοτήσεων, ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ, που έλαβαν από το πρόγραμμα δάσωσης γαιών, ζήτησε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς.

Ο Θεσσαλός πολιτικός κατά την παρέμβασή του εξήγησε ότι πρόκειται για «φιλοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα εικοσαετίας, το οποίο δίνει κάποια ενίσχυση στους παραγωγούς, προκειμένου σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αντί για παραγωγικές καλλιέργειες να βάλουν δέντρα, είτε ακακίες, είτε καρυδιές, είτε άγριες καστανιές. Το πρόγραμμα αυτό οικοδομήθηκε σε σαθρή βάση, διότι έλεγε ότι θα έπρεπε να έχουμε 160 έως 250 δέντρα στην περίπτωση των ακακιών και 28 δέντρα στην περίπτωση των άλλων.

ΣΕ ΔΕΙΝΗ ΘΕΣΗ...

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, όμως, συνέχισε λέγοντας ότι «δημιουργήθηκε το εξής ζήτημα. Όσοι δεν είχαν ελεγχθεί εμπίπτουν στις διαδικασίες της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης και συνεχίζουν να παίρνουν τις ενισχύσεις από το πρόγραμμα. Όσοι, όμως, είχαν ελεγχθεί και είχε βρεθεί ότι έχουν λιγότερα δέντρα και τους είχαν καταλογιστεί πρόστιμα και τους ζητούν να επιστρέψουν το σύνολο των επιχορηγήσεων, των ενισχύσεων που έλαβαν, βρίσκονται σε πολύ δεινή θέση. Ένα χωριό ολόκληρο, το Μεγάλο Ελευθεροχώρι στην Ελασσόνα, απειλείται με οικονομική καταστροφή. Αντίστοιχα προβλήματα στα Φάρσαλα, στη Φλώρινα, στην Κρήτη, στη Στερεά Ελλάδα.

Για λόγους, λοιπόν, ισοτιμίας και ισονομίας, νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, που να αναστέλλει τις όποιες διεκδικήσεις από τους πολίτες, από τους οποίους αξιώνονται οι επιστροφές αυτών των χρημάτων. Και προς τούτο, μάλιστα, έχω πρόχειρο ένα σχέδιο παραγράφου στο άρθρο 39, που θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα».

ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ

Ο πρώην υπουργός κατέληξε καταθέτοντας την πρόταση να ενσωματωθεί «στο άρθρο 39 στις λοιπές διατάξεις, παράγραφος 6 που να λέει: “Γεωργοί που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δάσωσης Γεωργικών Γαιών μέτρο 8.1 είτε στον Κανονισμό 2080/1992, είτε στον Κανονισμό 1257/1999 και στη συνέχεια απεντάχθησαν με το αιτιολογικό ότι δεν εκπληρούσαν την προϋπόθεση ύπαρξης ελάχιστου αριθμού δέντρων ανά στρέμμα χωρίς να έχει προηγηθεί επιτόπιος έλεγχος παρουσία του ελεγχόμενου επενδυτή, χωρίς επιτόπιο έλεγχο και καταμέτρηση από αρμόδια επιτροπή μη δημόσιας Δασοπονίας, χωρίς την υπογραφή της Έκθεσης επιτόπιου ελέγχου από τον επενδυτή ή αντιπρόσωπό του, καθώς και σε κάθε περίπτωση που δεν μπορεί να διαπιστωθεί ότι ο αριθμός των δέντρων ήταν κατώτερος από εκείνους που ορίζει το άρθρο 5 της ΚΥΑ 800/16 Ιανουαρίου 2015, απαλλάσσονται από την επιστροφή ανάκτηση των καταβληθεισών ενισχύσεων πριμοδότησης εγκατάστασης και ετήσιας ενίσχυσης σε οποιοδήποτε στάδιο και αν βρίσκεται η επιστροφή”.

Υπάρχει νομικό προηγούμενο, μπορούν οι συνεργάτες σας να σας ενημερώσουν και υπήρξε και σχετική ενημέρωση του αρμόδιου υφυπουργού, του κ. Σκρέκα. Θέλω να πιστεύω ότι είναι κάτι εύλογο και δίκαιο, γιατί πραγματικά απειλούνται εκατοντάδες οικογένειες με οικονομική καταστροφή».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass