Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 03 Μαρ 2020 22:04

Πληρώνεται η νιτρορύπανση

Απόλυτη επιβεβαίωση της αγροτικής στήλης της Παρασκευής, η οποία μιλούσε για πληρωμές των ενστάσεων για τη νιτρορύπανση, καθώς την Παρασκευή η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Λάρισας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ενημέρωνε τους δικαιούχους της Δράσης 10.1.04.

«Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» ότι έχουν εκδοθεί οι αναλυτικές καταστάσεις πληρωμής της εκκαθάρισης του έτους 2019 και έχουν αποσταλεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ για περαιτέρω ενέργειες. Τα στοιχεία της αξιολόγησης- πληρωμής θα κοινοποιηθούν στους παραγωγούς μέσω ανάρτησης στο Πληροφοριακό σύστημα από τη ΔΑΟ ΠΕ Λάρισας, μετά από σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι δικαιούχοι θα δούνε το χρώμα του χρήματος μέσα στην εβδομάδα.

Συνδεδεμένη και στο αχλάδι

«Δεδομένου ότι η καλλιέργεια της αχλαδιάς είναι σημαντική για τη χώρα μας και οι τιμές τα τελευταία χρόνια είναι χαμηλές να επιλεγεί σαν καλλιέργεια συνδεδεμένη κάτι που το ζητούν και συνεταιρισμοί παραγωγών». Αυτό προτείνει ο γεωπόνος του ΑΠΘ, Msc, πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματιών Γεωπόνων Ν. Λάρισας Θεόδωρος Κατσής, με αφορμή ότι η χώρα μας στο πλαίσιο της κατάρτισης του στρατηγικού σχεδίου μέχρι 1/1/2021 δύναται να επιλέξει τις καλλιέργειες στις οποίες μπορεί να δοθεί συνδεδεμένη. Ο κ. Κατσής θυμίζει πως «το 2015 ενώ εξαρχής η τότε ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έλεγε για Μηλοειδή, έβαλε μόνο το μήλο και μάλιστα με τροποποίηση του κανονισμού το 2017. Οποιοδήποτε μέτρο έχει σχέση με την κάλυψη ζημιογόνων αιτιών από το Μέτρο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και να αποφύγουμε περιπτώσεις όπως στο προηγούμενο ΠΑΑ όπου το μέτρο 17 δεν ενεργοποιήθηκε που αφορούσε κάλυψη ζημιογόνων αιτιών από δυσμενείς καιρικές συνθήκες».

Νωρίτερα από πέρυσι η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ

Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη ξεκίνησε το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου η διαδικασία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης του έτους 2020, διά της οποίας χορηγούνται όλες οι άμεσες ενισχύσεις, οι ενισχύσεις των μέτρων για τα μικρά νησιά Αιγαίου πελάγους, καθώς και εκείνες των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης που συνδέονται με εκτάσεις ή ζωικό κεφάλαιο. Σημειώνεται ότι πέρυσι η ίδια διαδικασία ξεκίνησε στις 10 Απριλίου 2019, δηλαδή σχεδόν ενάμιση μήνα αργότερα. Η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2020 υποβάλλεται στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., σε ηλεκτρονική μορφή, από τον ίδιο τον δικαιούχο ή από εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό του με απευθείας χρήση της εφαρμογής υποβολής αιτήσεων, κατόπιν εγγραφής στο on-line σύστημα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού ή μέσω Κέντρου Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) που έχει πιστοποιηθεί από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ειδικά για τον σκοπό αυτόν και δραστηριοποιείται στην περιοχή που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσης του παραγωγού, αφού πρώτα εκδοθεί ο μοναδικός «κωδικός υποβολής αίτησης». Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 15η Μαΐου 2020, ημέρα Παρασκευή, ενώ για κάθε εργάσιμη ημέρα καθυστέρησης στην υποβολή μέχρι την Τρίτη 9 Ιουνίου 2020, θα επιβάλλεται ποινή ύψους 1% επί της δικαιούμενης ενίσχυσης (πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων). Σε περίπτωση καθυστέρησης στην υποβολή μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών (δηλαδή σε περίπτωση υποβολής αίτησης από την Τετάρτη 10 Ιουνίου και μετά), η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη. Προς ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων, έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. οδηγίες για την υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έτους 2020.

Νέα εποχή στην κλωνική επιλογή αμπέλου

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης υπέγραψε την απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της κλωνικής επιλογής καθώς και η διαδικασία εγγραφής και διαγραφής κλώνων ποικιλιών και υποκειμένων αμπέλου. Με τη συγκεκριμένη απόφαση ο κ. Βορίδης διασφαλίζει την ταυτοποίηση ποικιλιών αμπέλου σε επίπεδο κλώνου προκειμένου να καταστεί εφικτός ο έλεγχος του φυτικού υλικού και η επιλογή του κλώνου ως προς την ποικιλιακή του ταυτότητα και την φυτοϋγειονομική του κατάσταση. Η απόφαση του υπουργού δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες που θα προσδώσουν μακροπρόθεσμα στο προϊόν σταθερή και αναβαθμισμένη παραγωγή και σαφή ποικιλιακή ταυτότητα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Επιπλέον, με τη συγκεκριμένη απόφαση ορίζονται οι φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις ενός προϊόντος απαλλαγμένου από επιβλαβείς οργανισμούς και ιώσεις. Στην απόφαση περιγράφεται η διαδικασία της κλωνικής επιλογής και η διαδικασία εγγραφής και διαγραφής των κλώνων στον εθνικό κατάλογο. Παράλληλα, περιγράφεται η διατήρηση των κλώνων και ο έλεγχος των διατηρητών.

Καλλιεργητικές εργασίες τον Μάρτιο

Οι εργασίες που θα γίνουν τον τρίτο μήνα του χρόνου, σύμφωνα με τους γεωπόνους είναι οι εξής:

Ελιά: Κλάδεμα κάψιμο κλάδων, καταστροφή ζιζανίων, λίπανση, ψέκασμα με χαλκούχα σκευάσματα για την καταπολέμηση του κυκλοκόνιου.

Εσπεριδοειδή: Άρδευση, λίπανση αν δεν έγινε τον Φεβρουάριο, καταστροφή ζιζανίων, κλάδεμα όπου ολοκληρώθηκε η συγκομιδή και εφαρμογή χαλκούχου σκευάσματος. καταπολέμηση άκαρι οφθαλμών, καταπολέμηση ανθοτρύτη λεμονιάς, καταπολέμηση φυλλοκνίστη, συνέχεια συγκομιδής, εγκατάσταση νέου δενδρώνα.

Ακτινίδιο: Εφαρμογή βασικής λίπανσης 1η δόση 40 κιλά/στρέμμα 12-12-17, 13-10-20, 11-15-15

Σιτηρά: Σκαλίσματα – Βοτανίσματα. Σπορά καλαμποκιού στα θερμά και Σόργου.

Οσπριώδη: Σπορά ρεβιθιών, φασολιών.

Όψιμες καλλιέργειες: Σπορά σησαμιού στα θερμότερα.

Αμπέλι-Σταφίδα: Σκάψιμο – Σκάλισμα. Θειάφισμα, ψέκασμα πρωιμώτερων. Καταβολάδες.

Καρποφόρα: Κλάδεμα οψιμώτερων και ξυνόδεντρων. Ψέκασμα κατά της ψώρας. Ξελάκκωμα λίπανση οψιμώτερων και ποτιστικών. Ψέκασμα πρώιμων κατά του σκουληκιού. Άσπρισμα με ασβέστη. Φύτεμα δέντρων που δεν ρίχνουν τα φύλλα τους (Αειθαλή). Φύτεμα παραφυάδων (Βυσσινιά, μηλιά, δαμασκηνιά, φουντούκια). Σκαλίσματα. Βούρτσισμα με γαλαζόπετρα και άσβεστη των κορμών των ξυνόδενδρων.

Πατάτα: Συνέχιση οργωμάτων (τρίτο ή τέταρτο). Σπορά στα θερμότερα. Λίπανση καλοκαιρινών.

Βαμβάκι: Ελαφρύ όργωμα και σβάρνισμα χωραφιών. Λίπανση. Απολύμανση σπόρου πριν τη σπορά κατά του κόκκινου σκουληκιού (Σπορά στα θερμά μέρη).

Λαχανοκομία: Σπορά καλοκαιρινών επί τόπου και σε σπορεία. Φύτεμα (τομάτα, μελιτζάνα, κολοκύθια – μποστανικά – μπάμιες, πιπεριές στα θερμά). Σπορά μαρουλιών, κρεμμυδόσπορου, κοκκαριού – φασόλια, μπιζέλια.

Έρχονται βροχές

Μετά τον καλό καιρό του τριημέρου, επιτέλους φαίνονται στον ορίζοντα οι επιθυμητές από όλο τον παραγωγικό πληθυσμό της χώρας, βροχές. Σήμερα Τρίτη αναμένονται βροχές, οι οποίες θα είναι ιδιαίτερα έντονες την Τετάρτη. Στα αξιοσημείωτα οι υψηλές θερμοκρασίες όχι μόνο το μεσημέρι, αλλά και τις πρωινές-βραδινές ώρες, καθώς ο υδράργυρος θα κυμαίνεται από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Από την Πέμπτη σύννεφα και σταθερή θερμοκρασία.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass