«Να μην επιστρέψουμε τις ενισχύσεις για το πρόγραμμα δάσωσης γαιών»

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 04 Μαρ 2020 22:00

Πρόσκληση προς τον πολιτικό κόσμο της Λάρισας και της Θεσσαλίας να στηρίξει δημόσια «το απόλυτα δίκαιο αίτημά μας για επίλυση του χρόνιου προβλήματος που σχετίζεται με τη στρεβλή εφαρμογή του προγράμματος δάσωσης, το οποίο οικοδομήθηκε σε σαθρές βάσεις (έχουμε ενημερώσει τους πάντες) και ταλαιπωρούμαστε επί σχεδόν δύο δεκαετίες» απευθύνουν οι αγρότες κάτοικοι του Μεγάλου Ελευθεροχωρίου Ελασσόνας.

Με αφορμή και τη συζήτηση «στην Επιτροπή της Βουλής την περασμένη εβδομάδα παρόντος του υπουργού κ. Βορίδη και της συζήτησης στην Ολομέλεια χθες Τρίτη και σήμερα Τετάρτη, αντιπροσωπεία αγροτών απέστειλε επιστολή στην «Ε» στην οποία γίνεται ιστορική αναδρομή κατά την εφαρμογή του εικοσαετούς διάρκειας Προγράμματος Δάσωσης Γεωργικών Γαιών, οπότε και εγκαταστάθηκαν φυτείες διαφόρων ειδών, στους ελέγχους που …δεν έγιναν και τονίζουν πως «υπάρχει μέγα θέμα ανισονομίας στο θέμα εφαρμογής του αριθμού των δέντρων πριν και μετά την έκδοση της ΚΥΑ 800/16-1-2015, καθώς σεβαστός αριθμός επενδυτών απεντάχθηκε από το πρόγραμμα χωρίς να ληφθεί υπόψη ο επιστημονικά ορθός και δασοτεχνικά επιτρεπτός αριθμός των 70 δέντρων ανά στρέμμα για τις ψευδακακίες (από 160 που ήταν αρχικά) και 20 ανά στρέμμα για τις καρυδιές, καστανιές, μουριές (από 28). Εκτός αυτού είμαστε όμηροι και δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα κτήματά μας».

Στην επιστολή τους οι αγρότες ζητούν «να ακυρωθούν - ανακληθούν όλες οι αποφάσεις απένταξης και ανάκτησης ποσών που εκδόθηκαν μετά το 7ο έτος της ηλικίας των φυτειών, κατά τις οποίες τα καταμετρηθέντα δέντρα ήταν πάνω από 70 ανά στρέμμα για τις ψευδακακίες και 20 ανά στρέμμα για τις καρυδιές, καστανιές μουριές». Τονίζουν πως «δεν υπάρχει καταμέτρηση από την αρμόδια επιτροπή μη δημόσιας δασοπονίας, αλλά αόριστη καταγραφή ότι υπάρχουν κενά πάνω από 20%. Οι επιτόπιοι έλεγχοι στους οποίους βασίστηκε η απόφαση απένταξης και ανάκτησης έγιναν χωρίς την παρουσία του επενδυτή και δεν φέρουν την υπογραφή του».

Καταθέτουν δε πρόταση για νομοθετική ρύθμιση (κατά την περίπτωση του άρθρου 61 του νόμου 4235/2014), η οποία αναφέρει: Γεωργοί που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δάσωσης Γεωργικών Γαιών Μέτρο 8.1, είτε στον Καν. 2080/1992 είτε στον Καν. 1257/1999 και στη συνέχεια απεντάχθηκαν με το αιτιολογικό ότι δεν εκπληρούσαν την προϋπόθεση ύπαρξης ελάχιστου αριθμού δέντρων ανά στρέμμα χωρίς να έχει προηγηθεί επιτόπιος έλεγχος παρουσία του ελεγχόμενου επενδυτή, χωρίς επιτόπιο έλεγχο και καταμέτρηση από αρμόδια επιτροπή μη δημόσιας δασοπονία χωρίς την υπογραφή της έκθεσης επιτόπιου ελέγχου από τον επενδυτή ή αντιπρόσωπό του καθώς και σε κάθε περίπτωση που δεν μπορεί να διαπιστωθεί ότι ο αριθμός των δέντρων ήταν κατώτερος από εκείνους που ορίζει το άρθρο 5 της ΚΥΑ 800/16-1-2015, απαλλάσσονται από την επιστροφή/ανάκτηση των καταβληθεισών ενισχύσεων – πριμοδότηση εγκατάστασης και ετήσιες ενισχύσεις - σε οποιοδήποτε στάδιο κι αν βρίσκεται η επιστροφή συμπεριλαμβανομένου του καταλογισμού…».

 

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass