«Φτιάχνουν καπιταλιστικές επιχειρήσεις που τις ονομάζουν αγροτικούς συνεταιρισμούς»

ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΑΣ

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2020 15:56

«Το νομοσχέδιο που συζητάμε, έρχεται ως συνέχεια προηγούμενων νομοθετικών παρεμβάσεων και επιδιώκει να ολοκληρώσει εκκρεμότητες και ό,τι νομοθετήθηκε σταδιακά, σιγά-σιγά, βήμα το βήμα», τόνισε ο Γ. Λαμπρούλης μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τις ενώσεις Συνεταιρισμών.

«Όμως, στον πυρήνα τους όλα αυτά τα νομοσχέδια, όπως και το σημερινό, αυτό που συζητούμε, έχουν ένα κοινό στόχο. Το ξεκαθάρισμα των αγροτικών συνεταιρισμών με την αιτιολογία της βαθιάς θεσμικής και οικονομικής κρίσης, αφενός με την οριστική λύση και εκκαθάριση όσων Ενώσεων δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν και αφετέρου με την εκμετάλλευση, την αξιοποίηση και συγχρόνως την εκχώρηση των περιουσιακών στοιχείων, που είναι πολλά και διόλου ευκαταφρόνητα, στους επιχειρηματίες -επενδυτές, σε επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς και σε μεγαλοαγρότες».

Και ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ συνέχισε: «Έτσι, με το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση όχι μόνο διατηρεί, αλλά επαυξάνει τις δυνατότητες που δίνει το σημερινό θεσμικό πλαίσιο για μετατροπή των αγροτικών συνεταιρισμών σε ανώνυμες εταιρείες επενδυτών και μεριδιούχων, ενισχύεται η δυνατότητα εισόδου μεγάλων εταιρειών και νομικών προσώπων και προωθείται παραπέρα η δυνατότητα επιχειρησιακών συμπράξεων των αγροτικών συνεταιρισμών με επιχειρηματικούς ομίλους.

Φυσικά, όπως είναι αναμενόμενο, αλλά και αναγκαίο για τη θωράκιση της επιχειρηματικής λειτουργίας των μονάδων, προβλέπονται και οι αντίστοιχες ρυθμίσεις που αφορούν από τη δυνατότητα ευελιξίας ίδρυσης και λειτουργίας αυτών των σχημάτων, δηλαδή καπιταλιστικών επιχειρήσεων που τις ονομάζετε «αγροτικούς συνεταιρισμούς», για να δημιουργείται σύγχυση όχι μόνο στους αγρότες, αλλά και στον λαό, μέχρι και ζητήματα που αφορούν χρηματοδοτήσεις, συμμετοχή επενδυτών, μεγαλεμπόρων κλπ., αλλά και ποσοστό μεριδίων, φοροαπαλλαγών και άλλα. Τι επιδιώκετε να επιτύχετε, λοιπόν, μέσω των κεφαλαιουχικών ενώσεων ανώνυμων εταιρειών, συνεταιρισμών όπως τους λέτε; Την άλωση των αγροτικών συνεταιρισμών πιο άμεσα, πιο γρήγορα από κεφαλαιοκράτες επενδυτές, οι οποίοι θα καρπώνονται ως επενδυτές πιο φθηνή πρώτη ύλη, που θα τη χρειάζονται και η οποία θα είναι εξασφαλισμένη με την προσέλκυση αγροτών γύρω από τα νέα σχήματα, ενώ τους εξασφαλίζονται επενδυτικά κίνητρα, καθώς και η δυνατότητα αξιοποίησης των υποδομών, περιουσιών, αποθήκες, συσκευαστήρια, τυποποιητήρια και άλλα που ανήκουν στους συνεταιρισμούς. Δηλαδή, κάνετε ό,τι περνά από το χέρι σας για το καλό των επενδυτών, ενώ για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών θα συνεχιστεί περαιτέρω η επιδείνωση της θέσης τους.

Κι αλήθεια, αφού λέτε και προπαγανδίζετε πως στόχος είναι, μέσω των νέων αυτών σχημάτων των ανώνυμων εταιρειών, να βοηθηθεί ο αγρότης, ο πρωτογενής τομέας, γιατί για παράδειγμα –και θα αναφερθώ σε ένα μόνο, γιατί είναι και πρόσφατο- απαγορεύσατε στην ουσία την ονομασία στο τσίπουρο τσικουδιά και τη χύμα διάθεσή του και στην ουσία οδηγείτε στην απόγνωση και αδιέξοδο τους αμπελοκαλλιεργητές, αμβυκούχους;

Τέλος, θα αναφερθώ σε μια τροπολογία που καταθέσαμε και ζητάμε από την Κυβέρνηση να την κάνει δεκτή και από τα υπόλοιπα κόμματα να την υπερψηφίσουν. Αυτή που αφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών που έχουν τεθεί ή που πρόκειται να τεθούν σε εκκαθάριση. Ναι, να προηγούνται οι εργαζόμενοι της εξόφλησης των οφειλών, δεδουλευμένα, αποζημιώσεις κλπ, και μετά να ακολουθούν οι διάφοροι, το ελληνικό δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα πιστωτικά ιδρύματα κλπ. Όπως και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας στις υπό εκκαθάριση ενώσεις ή όσων διαγράφονται από το Μητρώο και παύουν να λειτουργούν, να μπορούν να απορροφηθούν, κατά προτεραιότητα, από άλλους ενεργούς συνεταιρισμούς. Από όλους τους υπουργούς και της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και τώρα, αυτό που εισπράτταμε είναι ναι, είναι δίκαιο το αίτημα, θα πρέπει να το δούμε και χρειάζεται μια νομοθετική παρέμβαση. Να, λοιπόν, ιδού η Ρόδος…».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass