Προστατεύοντας τη μέλισσα, προστατεύουμε την αμυγδαλιά

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΣΣΑΣ «Η ΜΕΡΙΜΝΑ»

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2020 17:24

Για τα οφέλη των μελισσών κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή επικονίαση και καρπόδεση της αμυγδαλιάς προστατεύοντας συγχρόνως και τις μέλισσες, ενημερώνει τους παραγωγούς, ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, ο Σύλλογος Αμυγδαλοπαραγωγών Όσσας «η Μέριμνα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αντώνη Ζέλφο «η μέλισσα είναι μια επικονιαστική μηχανή με τεράστια απόδοση και άκρως απαραίτητη για την αμυγδαλιά. Η ανορθόδοξη χρήση φυτοφαρμάκων όμως σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή έχει επιπτώσεις στο βασίλειο των μελισσών. Κάποτε η περιοχή μας προσέλκυε μελισσοκόμους κι από άλλους νομούς της Ελλάδας (Αθήνα Πελοπόννησο, Χαλκιδική …)που έφερναν εδώ τα μελίσσια τους για τη γύρη της αμυγδαλιάς. Τη φετινή χρονιά, όμως, βλέπουμε μια αισθητή μείωση των κυψελών καθώς οι ψεκασμοί το άλλαξαν αυτό. Η ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων και η ανάπτυξη ορθών καλλιεργητικών πρακτικών στη γεωργία είναι απαραίτητες για την προστασία των μελισσών. Οφείλουμε όλοι να βελτιώσουμε τις καλλιεργητικές πρακτικές με σωστή και κατάλληλη χρήση φυτοφαρμάκων προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε και να εξαλείψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στις μέλισσες. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να περάσουμε από την εκμετάλλευση της φύσης στη συνύπαρξη με τον φυσικό κόσμο. Γι’ αυτό ευαισθητοποιηθείτε: κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας μην ψεκάζεται την ημέρα όσο είναι εκεί τα μελίσσια. Υπάρχουν αρκετές ώρες το βράδυ που μπορούμε να ψεκάσουμε. Ένα επιπλέον όφελος του βραδινού ψεκασμού είναι ότι το φάρμακο απορροφάται καλύτερα και δεν εξατμίζεται. Προτεινόμενες ώρες είναι από τις 6:30 το απόγεμα μέχρι της 7:00 το πρωί της επομένης. Απαραίτητη είναι επίσης η συντήρηση των ψεκαστικών μηχανημάτων από διαρροές προς αποφυγή μόλυνσης των επιφανειακών υδάτων και δημιουργίας μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους σε φυτά και οργανισμούς. Θυμηθείτε ότι προστατεύοντας τις μέλισσες τα οφέλη είναι δικά μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass