Παγετός έπληξε δενδροκαλλιέργειες

ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΚΑΙ ΤΕΜΠΩΝ *ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΖΗΜΙΑΣ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2020 20:30

Παρά τον ήπιο μέχρι τώρα χειμώνα, εκείνο που οι αγρότες φοβόνταν δεν άργησε να έρθει. Παγετός «χτύπησε» περιοχές του θεσσαλικού κάμπου και ιδιαίτερα του Δήμους Τυρνάβου και Τεμπών δημιουργώντας καταστροφές κυρίως στις πρώιμες δενδροκαλλιέργειες.

Σύμφωνα με στοιχεία από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Οινοποιείου Τυρνάβου, τα ξημερώματα της Τρίτης 17 Μαρτίου οι αρνητικές θερμοκρασίες στον κάμπο του Δήμου Τυρνάβου και στην περιοχή Δαμασίου ήταν από -2 έως -3,8 βαθμούς Κελσίου. Ήδη άρχισε χθες τις απογευματινές ώρες να φαίνεται η ζημιά στο καρπίδιο και τον κάλυκα, ενώ σήμερα η καταστροφή θα είναι πιο εμφανής.

Όπως είναι φυσικό, απόγνωση και πάλι σε δεκάδες αγρότες του κάμπου του Τυρνάβου, αλλά και σε περιοχές του Δήμου Τεμπών. Οι πρώτες ζημιές φάνηκαν μερικές ώρες μετά και σε άλλες αγροτικές περιοχές του Δήμου Τεμπών και ιδιαίτερα στον αμυγδαλεώνα του Συκουρίου, όπου η παγωνιά «έκαψε» τους ανθούς και τα καρπίδια που μόλις είχαν «δέσει» στο άνθος.

Μιλώντας χθες στην «Ε» ο πρόεδρος του Οινοποιείου Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος σημείωσε ότι υπέστησαν μεγάλες ζημιές οι δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά και τα κηπευτικά. Ειδικά μεγάλη είναι η καταστροφή στα πρώιμα βερίκοκα και ροδάκινα αλλά και στις αμυγδαλιές.

Για τον λόγο αυτό ήρθε χθες το πρωί σε επαφή με τον αρμόδιο τομεάρχη του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Σπανό και του εξέθεσε το μέγεθος της καταστροφής. Μάλιστα ο κ. Τσιτσιρίγγος κάλεσε άμεσα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ να επισκεφθεί την περιοχή.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Άμεση η αντίδραση του δημάρχου Τυρνάβου κ. Ιωάννη Κόκουρα, ο οποίος μιλώντας χθες στην «Ε» σημείωσε ότι προσωπικά ο ίδιος, η δημοτική αρχή αλλά και ο Δήμος Τυρνάβου στο σύνολό του βρίσκονται στο πλευρό των πληγέντων αγροτών από τον χθεσινό παγετό. Ο κ. Κοκούρας σημείωσε ότι είναι η δεύτερη χρονιά που η περιοχή πλήττεται από τον παγετό. Επίσης έθεσε το ζήτημα επειδή οι υπηρεσίες του Δήμου Τυρνάβου λειτουργούν τηλεφωνικά πώς θα γίνουν πρακτικά οι αναγγελίες ζημιάς από τον παγετό και με τρόπο ώστε να αποφευχθεί συνωστισμός στα γραφεία των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ.

Ο Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ

Ολική είναι η καταστροφή σε καλλιέργειες στην περιοχή του Δήμου Τεμπών, μετά τον χθεσινό παγετό διάρκειας εξαώρου και πλέον από -3 έως -4 βαθμούς που έπληξε την περιοχή, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του κλιμακίου του δήμου που επισκέφτηκε τις καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Τεμπών Γεώργιος Μανώλης, «η καταστροφή είναι ολική σε αμυγδαλιές, βερικοκιές, πρωιμανθείς ροδακινιές, μποστανοειδή και λοιπές καλλιέργειες, υπενθυμίζοντας ότι είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και η τρίτη τα τελευταία τέσσερα χρόνια που οι δενδροκαλλιεργητές του δήμου μας παθαίνουν ζημιά. Έτσι η κατάσταση πλέον καθίσταται απελπιστική για τους αγρότες μας, οι οποίοι δεν αποζημιώθηκαν ως όφειλαν να αποζημιωθούν για τη ζημιά που υπέστησαν το έτος 2019».

Ο κ. Μανώλης τόνισε επίσης, πως από νωρίς το πρωί επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές με τους γεωπόνους του Δήμου, όπου διαπίστωσαν το μέγεθος της ζημιάς. Στη συνέχεια επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του περιφερειακού καταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας και τον επόπτη της περιφερειακής ενότητας Λάρισας, και τους ζήτησε να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση ότι αύριο θα καταφθάσει στις περιοχές κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, ώστε να πραγματοποιήσει αυτοψία.

Ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει την παράταση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων ζημιάς από τους πληγέντες αγρότες, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός, καθώς θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και προστασίας λόγω του κορονοϊού. «Οφείλουν πολιτεία και ΕΛΓΑ τη δυσμενή αυτή συγκυρία που βιώνουμε λόγω της πανδημίας να λάβουν αποφάσεις με γνώμονα και μόνο το όφελος των αγροτών.

Ζητάμε την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και τις απαιτούμενες ενέργειες καταγραφής των ζημιών».

Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΟΛΛΑΤΟΥ

Επίσης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο συνδυασμός «Συνεργασία για Πορεία Ανάπτυξης του Δήμου Τεμπών» με επικεφαλής τον κ. Κώστα Κολλάτο αναφέρεται:

«Οι ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τα ξημερώματα της Τρίτης 17-3-2020 σε αρκετές περιοχές του Δήμου Τεμπών προκάλεσαν κατά τις πρώτες πληροφορίες, σημαντικές ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες.

Συγκεκριμένα, ο παγετός λειτούργησε βλαπτικά στην ανθοφορία δενδρωδών καλλιεργειών με σημαντικότερη αυτή του αμυγδάλου, του ροδάκινου κ.ά.

Αντιλαμβανόμαστε ότι προέχει προπάντων η υγεία των δημοτών και του πληθυσμού γενικότερα.

Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, η δημόσια υγεία βρίσκεται σε απόλυτη κρίση και καθημερινά λαμβάνονται μέτρα. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Ως παράταξη κάνουμε έκκληση για την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και τις απαιτούμενες ενέργειες καταγραφής των ζημιών - αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών.

Υπενθυμίζουμε ότι είναι η 3η συνεχόμενη χρονιά που οι αγρότες δενδρωδών καλλιεργειών τις περιοχής μας πλήττονται ανεπανόρθωτα».

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

 

 

--------------------

 

Παγωνιά χτύπησε δενδρώδεις καλλιέργειες στον ν. Λάρισας

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΟΑΣΝΛ ΚΑΙ ΛΙΤΣΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ

 

Ζημιές σε πολλές και διαφορετικές δενδρώδεις καλλιέργειες στους Δήμους Λάρισας, Τυρνάβου, Τεμπών, Αγιάς, Ελασσόνας, Κιλελέρ προκάλεσε ο παγετός που σημειώθηκε προχθές βράδυ. Το πρόβλημα, σύμφωνα με παραγωγούς του νομού, εστιάζεται κυρίως στα πρώιμα και υπερπρώιμα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα.

Σύμφωνα με υπαίθριους μετεωρολογικούς σταθμούς, στις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας η θερμοκρασία ήταν 2 βαθμούς υπό του μηδέν στους αγρούς, ενώ γύρω στις 6 το πρωί ο υδράργυρος υποχώρησε στους μείον 3 βαθμούς. Ο ανοιξιάτικος παγετός που βρίσκει τα δέντρα στην ανθοφορία, είναι ο πιο ύπουλος εχθρός για τις δενδρώδεις καλλιέργειες και οδηγεί σε ακαρπία. Το πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές είναι μεγάλο, καθώς υπάρχουν παραγωγοί (κυρίως από την επαρχία Αγιάς) που δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη για τις περσινές αντίστοιχες ζημιές (από παγετό) από τον ΕΛΓΑ.

 

Η ΕΟΑΣΝΛ

Η ΕΟΑΣΝΛ επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ και του έθεσε το θέμα του παγετού, θέτοντας το αίτημα να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών και αποζημίωσης μέσω ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «χρειάζεται να πραγματοποιηθεί αναγγελία ζημιάς από τους αντίστοιχους Δήμους, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιάς από τους παραγωγούς. Λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν με τον κορονοϊό και για την προστασία των παραγωγών και των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ στους Δήμους χρειάζεται να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και φυσικά να παραταθεί χρονικά από τον ΕΛΓΑ το διάστημα για την υποβολή δηλώσεων. Στην επικοινωνία μας με τον ΕΛΓΑ θέσαμε και το θέμα των απλήρωτων παραγωγών από ζημιές του 2019 αλλά και ΠΣΕΑ προηγούμενων ετών σε καλλιέργειες όπως ελιές, αμύγδαλα κ.ά. Φαίνεται ότι λόγω της κρίσης με τον κορονοϊό θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων. Όμως είναι δικά μας χρήματα που τα έχουμε προπληρώσει στον ΕΛΓΑ, καμιά κυβέρνηση εδώ και 9 χρόνια δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ, συνεπώς πρέπει να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις που ήδη έχουν καθυστερήσει ένα ολόκληρο χρόνο. Οι αποζημιώσεις να καταβληθούν σε ποσοστό 100% και όχι 65% που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Εμείς πληρώνουμε το 100% των ασφαλιστικών εισφορών μας αλλιώς ο ΕΛΓΑ δεν μας δίνει τις αποζημιώσεις που δικαιούμαστε.

 

Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Διάχυτη είναι η ανησυχία σε αγρότες της Λάρισας για ζημιές στις καλλιέργειες δέντρων λόγω του παγετού που σημειώθηκε τη νύχτα της 16ης προς τη 17η Μαρτίου 2020» επισημαίνει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός τονίζει ότι «σε μια περίοδο όπου τα περισσότερα είδη βρίσκονται στα ευαίσθητα στάδια της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές ότι κατά τη χθεσινή νύχτα επικράτησαν θερμοκρασίες από -2 ως -5 βαθμούς Κελσίου, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες. Η δραματική αυτή εξέλιξη διαψεύδει τις προσδοκίες των δενδροκαλλιεργητών για μια παραγωγική χρονιά και αναδεικνύει την ευθύνη του ΕΛΓΑ να ανταποκριθεί στον ρόλο του.

Στα ημιορεινά της Ελασσόνας και την περιοχή του πρώην Δήμου Ποταμιάς (Αμούρι Δομένικο κ.ά.) οι ζημιές στα αμύγδαλα είναι ήδη ορατές, όπως και στον Δήμο Τεμπών (Συκούριο, Μακρυχώρι, Όσσα κ.ά.) όπου κυριαρχεί η αμυγδαλοκαλλιέργεια. Στον Τύρναβο και τα χωριά του δήμου, καθώς και σε Γιάννουλη, Φαλάνη και μέχρι τα χωριά του Δήμου Αγιάς άλλα και τα Φάρσαλα, εκτός από τα αμύγδαλα εντοπίζονται ζημιές σε πρώιμα ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αχλάδια άλλα και πρώιμες σκεπαστές καλλιέργειες καρπουζιών.

Από τη μακρόχρονη εμπειρία τους, οι παραγωγοί φοβούνται ότι οι ζημιές δεν είναι ακόμα ορατές στο σύνολό τους και θεωρούν ότι τις επόμενες ημέρες θα μπορεί να διαπιστωθεί το μέγεθός τους. Εύλογα, λοιπόν, ζητούν τη συνδρομή της πολιτείας και των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ στο δύσκολο έργο της πραγματικής αποτύπωσης των ζημιών και της μείωσης της παραγωγής στις καλλιέργειές τους. Ιδιαίτερα στα αμύγδαλα, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πλήττονται από χαμηλές θερμοκρασίες, οι αμυγδαλοπαραγωγοί αναμένουν να γίνει σωστή αποτύπωση των ζημιών και να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ».

Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1. Ποιες θα είναι οι άμεσες ενέργειές σας για την ορθή και γρήγορη αποτύπωση των ζημιών, έτσι ώστε να υπάρξουν δίκαιες αποζημιώσεις;

2. Δεδομένων των μέτρων πρόληψης λόγω κορονοϊού, έχει προβλεφθεί ειδική διαδικασία, προκειμένου απρόσκοπτα να υποβληθούν οι δηλώσεις ζημιάς από τους παραγωγούς;

3. Επειδή εκκρεμούν πληρωμές για παραγωγούς που επλήγησαν από τις περσινές χαλαζοπτώσεις, προτίθεστε να μεριμνήσετε ώστε η επόμενη πληρωμή του ΕΛΓΑ να περιλαμβάνει το σύνολο των αποζημιώσεων που δεν έχουν εξοφληθεί για τον νομό Λάρισας;

 

Ο ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Με αφορμή τον παγετό που έπληξε καλλιέργειες στην περιοχή του Δήμου Τυρνάβου, ο βουλευτής Λάρισας και αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Νέο χτύπημα από ακραία καιρικά φαινόμενα δέχθηκαν αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου, λόγω του παγετού που επικράτησε σήμερα τα ξημερώματα στις καλλιέργειές τους.

Μάλιστα, η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη έρχεται σε μία δυσμενή οικονομική συγκυρία λόγω της πανδημίας, αλλά και τη στιγμή που είναι απλήρωτοι για τις ζημιές που είχαν υποστεί οι καλλιέργειές τους το 2019.

Το ελάχιστο που οφείλει να πράξει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι να δώσει παράταση στον χρόνο υποβολής των δηλώσεων ζημίας από τους πληγέντες αγρότες, ώστε να μην παρατηρηθεί συνωστισμός, κάτι που εκ των πραγμάτων λόγω του κορονοϊού πρέπει να αποφευχθεί σε κάθε περίπτωση.

Αναμένουμε από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να πράξει το αυτονόητο.

 

Η Λ. ΛΙΑΚΟΥΛΗ

«Στην τεράστια αγωνία που βρίσκονται εκατοντάδες αγρότες του νομού μας, καθώς για άλλη μια φορά είναι αντιμέτωποι με μία πιθανή καταστροφή, εξαιτίας του παγετού που επικράτησε τα ξημερώματα και κυμάνθηκε από -3° C έως -5° C, στην περίοδο που το σύνολο των δενδρωδών καλλιεργειών (αμύγδαλα, ροδάκινα, βερίκοκα, αχλάδια. κ.λπ.) βρίσκονται στα ευαίσθητα στάδια της ανθοφορίας και της καρπόδεσης» αναφέρεται, με ανακοίνωσή της η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Λ. Λιακούλη.

Σύμφωνα με την κ. Λιακούλη «από το πρωί, πλήθος τηλεφωνημάτων από αγρότες όλους του νομού, από Συκούριο, Όσσα, Τυρναβο, Αργυροπούλι, Αμπελώνα, Κοιλάδα και Ελευθερές, καταδεικνύουν την αγωνία και την απόγνωση στην οποία βρίσκονται, μετά το νέο καιρικό χτύπημα, καθώς ζουν τα ίδια που έζησαν και πέρσι, περιμένοντας ακόμη τις αποζημιώσεις τους για το 2019, ενώ υπενθυμίζω ότι η απάντηση που έλαβα σε σχετική πρόσφατη επίκαιρη ερώτησή μου, από την αρμόδια υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για καταβολές πλέον του de minimis, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Τα δεδομένα του σημερινού παγετού υπάρχουν, καθώς έγινε η επιβεβαίωση από τον μετεωρολογικό σταθμό του ΑΤΑ για τις θερμοκρασίες που επικράτησαν και ο μηχανισμός καταγραφής των καταστροφών του ΕΛΓΑ οφείλει να κινηθεί άμεσα και να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές. Τέλος, το αρμόδιο υπουργείο οφείλει να αντιληφθεί ότι αυτή η καταστροφή δεν συντελείται σε «ουδέτερο χρόνο», ούτε εντάσσεται στο πλαίσιο των «πιθανών κινδύνων» των παραγωγών, αλλά προκύπτει σε μια περίοδο που ενώ η χώρα και οι πολίτες δοκιμάζονται από την πανδημία του κοροναϊού, οι αγρότες βρίσκονται στα χωράφια τους για να έχουμε εμείς επάρκεια αγαθών και η οικονομία μας να μην καταρρεύσει. Οφείλει, τουλάχιστον τώρα, αφενός η πολιτική των καταγραφών και των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ να είναι διαφορετική και αφετέρου, οι πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι διαφορετικές. Γιατί οι αγρότες μας, δεν αντέχουν πια. Η κατάστασή τους είναι οριακή…».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass