Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2020 18:30
ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

Οι επιπτώσεις του κορονοϊού στη γεωργία

Οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν αδιάκοπα την εργασία τους, είτε δουλεύοντας τη γη, είτε φροντίζοντας τα ζώα τους.

Στη Θεσσαλία η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη και απαιτεί την παρουσία των αγροτών στα χωράφια. Αν και οι χώροι προμήθειας των γεωργικών εφοδίων συγκεντρώνουν έναν αριθμό αγροτών, δεν τίθεται ζήτημα επαφής μεταξύ τους, καθώς η ροή της εξυπηρέτησης είναι σχολαστική και άμεση. Όπως δηλώνουν οι παραγωγοί η καθημερινότητά τους δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα. Σύμφωνα με Ελασσονίτη κτηνοτρόφο «για μας το σπίτι μας είναι ο στάβλος. Ανέκαθεν ο κτηνοτροφικός τομέας ήταν ένας κλάδος απομονωμένος, χωρίς πολλές επαφές και πολύ κόσμο. Η καθημερινότητά μας δεν έχει αλλάξει με τον κορονοϊό. Το μόνο που αλλάζει είναι το καθεστώς των παραγγελιών, αφού θα πρέπει να παραγγείλουμε ζωοτροφές και φάρμακα για δύο μήνες, ώστε να περιορίσουμε τις συχνές επαφές μας». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις Τυρναβίτη αγρότη: Πηγαίνουμε στα κλήματα και κλαδεύουμε χωρίς να ερχόμαστε σε επαφή με άλλους, εκτός από τα μέλη της οικογένειάς μας που βάζουν πλάτη σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές. Επιστρέφουμε το απόγευμα στο σπίτι και αφού καθαρίσουμε πολύ καλά τα χέρια μας, μένουμε μέσα. Έχουμε περιορίσει την απασχόληση των εργατών γης και εργαζόμαστε σκληρά με τα μέλη της οικογένειας. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και κόπος, αλλά έτσι θα είμαστε περισσότερο πιο ασφαλείς, από πλευράς υγείας».

Την ίδια ώρα σε καραντίνα έχουν τεθεί οι διαβουλεύσεις για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς η πανδημία του κορονοϊού μπλόκαρε όλες τις προγραμματισμένες συνεδριάσεις του Μαρτίου, ενώ αποφασίστηκε η αναβολή της επίσημης παρουσίασης της εθνικής στρατηγικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο», στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

 

-------------

Αυξημένη ζήτηση για το μοσχάρι

Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί με τη διάθεση των αμνοεριφίων, όμως παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για μοσχαρίσιο κρέας, τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο της στάσης των καταναλωτών να πραγματοποιήσουν αγορές σε είδη πρώτης ανάγκης. Έτσι άδειασαν τα ψυγεία στην αγορά, με αποτέλεσμα οι έμποροι να στραφούν στους Έλληνες κτηνοτρόφους, προκειμένου να καλύψουν τις ποσότητες που δεν προλάβαιναν να έρθουν από το εξωτερικό. Τις τελευταίες μέρες τα σφαγεία δούλεψαν πυρετωδώς, με τις σφαγές να είναι αυξημένες κατά 100%. Οι τιμές, δε, του παραγωγού αυξήθηκαν φτάνοντας μέχρι και τα 5 ευρώ το κιλό.

 

-------------

Λιγότερες οι σπορές στο ρεβίθι

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι φετινές σπορές το ρεβίθι. Η περσινή αύξηση των στρεμμάτων σε συνδυασμό με τις καλές παραγωγές δημιούργησε δυσκολίες στην απορρόφηση και πίεσε την τιμή προς τα κάτω. Πέρυσι η τιμή ξεκίνησε με 1,2 ευρώ το κιλό και φέτος έπαιζε στα 90 λεπτά, ενώ σχεδόν τετραπλασιάστηκαν σε παραγωγή τα ρεβίθια. Πέρυσι πολλοί παραγωγοί είχαν αντικαταστήσει τις φακές για να ξεκουράσουν τα χωράφια. Φέτος το ρεβίθι θα είναι λιγότερο και θα αντικατασταθεί με φάβα, ελαιοκράμβη και βαμβάκι. Τα προηγούμενα 4-5 χρόνια ήταν μια ευνοική λύση ως ανοιξιάτικη καλλιέργεια, χωρίς πότισμα, αλλά η περσινή υπερπαραγωγή άλλαξε τα φετινά δεδομένα. Να σημειωθεί ότι το 90% της αγοράς απορροφά τις μεγαλόκαρπες ποικιλίες και μόνο το 8%-10% το ψιλό ρεβίθι.

 

-------------

Κινητικότητα για την Κάρτα Αγρότη

Τρόπο για την ενεργοποίηση της Κάρτας Αγρότη που έχουν εκδώσει ως γνωστόν όλες οι συστημικές τράπεζες, δείχνει να βρήκε ο υπουργός Μάκης Βορίδης, σε συνεργασία με τους επιτελείς των τραπεζών. Οι τράπεζες συμφώνησαν να παρακαμφθεί η «σκόπελος» της δήλωσης ΟΣΔΕ 2020 και να βρεθεί ασφαλής τρόπος ενεργοποίησης της Κάρτας με βάση τα δεδομένα της προηγούμενης χρονιάς, εφόσον δεν έχει αλλάξει κάτι θεαματικά. Το πιθανότερο είναι να δοθεί η «κάρτα αγρότη» και τα μικρά καλλιεργητικά δάνεια, (τα λεγόμενα και ΑΔΑ), με τη δήλωση καλλιέργειας του 2019, αφού τα ΚΥΔ, τα κέντρα υποδοχής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, παραμένουν κλειστά. Πληροφορίες σύντομα...

 

-------------

Στις 422 οι επιλέξιμες αιτήσεις

για αντιχαλαζικά

Τους επικαιροποιημένους πίνακες με τα αποτελέσματα διοικητικού ελέγχου μετά την εξέταση των ενστάσεων στα αντιχαλαζικά ανακοίνωσε ο ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με τον οργανισμό, στον πίνακα περιλαμβάνονται 422 επιλέξιμες αιτήσεις συνολικού ποσού δημόσιας δαπάνης 6.255.842,87 ευρώ. Προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί για τα αναλυτικά αποτελέσματα του διοικητικού ελέγχου της δικής του αίτησης ένταξης πρέπει να επισκεφθεί την ηλεκτρονική εφαρμογή του Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), στην οποία είχε υποβάλει την αίτηση ένταξής του. Σημειώνεται ότι θα επακολουθήσει η δημοσιοποίηση της 2ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με προϋπολογισμό 40.000.000 ευρώ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την ενίσχυση και την υλοποίηση επενδύσεων σε ενεργητικά συστήματα για την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι, τον παγετό και τη βροχόπτωση.

 

-------------

Τέλη Μαρτίου οι μεταφυτεύσεις ντομάτας

Ξεκίνησαν στη Θεσσαλία οι σπορές ντομάτας και περίπου στα τέλη Μάρτη θα ξεκινήσουν οι φυτεύσεις. Σύμφωνα με τον διαχειριστή της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Ντομάτας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, Παναγιώτη Καλογιάννη, η ομάδα φέτος θα αυξήσει τα στρέμματά της. «Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε 2.000 στρέμματα. Φέτος φαίνεται ότι θα φτάσουμε τα 3.000 στρέμματα», σημείωσε στην «ΥΧ». Ο ίδιος αποδίδει την πρόθεση των καλλιεργητών αφενός στις χαμηλές περσινές τιμές του βαμβακιού, αφετέρου στο θέμα του νερού, καθώς, όπως εξήγησε, «εδώ το νερό μειώνεται πολύ στο τέλος Ιουλίου. Φέτος, που δεν είχαμε βαρύ χειμώνα, ποτίζουμε ήδη τα σιτηρά, που σημαίνει ότι θα μείνουμε νωρίς από νερό και το βαμβάκι είναι υδρόφιλο, ενώ σε μια πρώιμη ντομάτα, 25 Ιουλίου σταματάμε το νερό». Φέτος, η ομάδα παραγωγών, που προσδοκά σε μεγαλύτερες από τις περσινές αποδόσεις των 10 τόνων/στρέμμα, έχει υπογράψει ήδη συμβόλαια με Νομικό και Damavand και τις επόμενες ημέρες θα υπογράψει και με τον Λεβεντάκη. Σε ό,τι αφορά στο ΘΕΣΤΟ «κατά 1.500 στρέμματα περίπου θα αυξηθούν τα στρέμματα του ΘΕΣΤΟ και θα φτάσουν περίπου στα 16.500 φέτος», σύμφωνα με τον Γιώργο Δρόσο, μέλος της διοίκησης του συνεταιρισμού. Οι συμβάσεις, διαμορφώνουν τη μέση τιμή παραγωγού στα 87 ευρώ/τόνο, υπολογίζοντας ότι η παραγωγή θα κατανεμηθεί ισόποσα μεταξύ αποφλοιωμένης και πελτέ. Ο συνεταιρισμός δίνει έμφαση στις πρώιμες ποικιλίες και εφαρμόζει συστήματα ευφυούς γεωργίας.

 

-------------

Ερχονται βροχές

Πολλές φαίνονται να είναι οι βροχές που θα πέσουν την τρέχουσα εβδομάδα, με αξιόλογες χιονοπτώσεις στα ορεινά, προς ικανοποίηση των παραγωγών που θέλουν βοήθεια εξ ουρανού. Σήμερα Δευτέρα οι βροχές θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού, με τον υδράργυρο να κυμαίνεται από 6 ως 14 βαθμούς Κελσίου. Την Τρίτη οι συννεφιές θα κυριαρχήσουν στον λαρισινό ουρανό, με τις βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά να επιστρέφουν δριμύτερα από την Τετάρτη. Ο υδράργυρος στους 11-13 βαθμούς Κελσίου.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass