«Τρέξτε γρήγορα το ξεκαθάρισμα των δασικών χαρτών»

Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2020 15:24

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τις πρόνοιες που περιλαμβάνονται στο σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με το οποίο δρομολογείται το ξεκαθάρισμα των πολλών και συχνά δυσεπίλυτων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν σε αγρότες και κατόχους αγροτικών εκτάσεων από την έκδοση των δασικών χαρτών.

Η διετής αναίτια ταλαιπωρία των κατόχων αγροτικών εκτάσεων πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό για να ξεμπλοκάρουν και οι κοινοτικές ενισχύσεις». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη σε ερώτησή του για τον κίνδυνο απώλειας Κοινοτικών Ενισχύσεων λόγω των δασικών χαρτών.

Όπως τονιζόταν στην ερώτηση, μετά τη μερική κύρωση των δασικών χαρτών στη Λάρισα, διάφορες αγροτικές εκτάσεις βρέθηκαν να συμπεριλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες και λόγω νομοθετικών ασαφειών ή έλλειψης διευκρινίσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν μπορεί να αρθεί ο δασικός τους χαρακτήρας.

Στην απάντησή του, ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει ότι «το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία για την ολοκλήρωση της κατάρτισης των δασικών χαρτών. Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» το οποίο παρουσιάστηκε στις 27.02.2020 και έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει την ενίσχυση των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων, την αποσυμφόρηση του έργου τους και τη σύνδεση της αμοιβής τους με το αποτέλεσμα της εργασίας τους. Οι πολίτες οι οποίοι δικαιώνονται, θα μπορούν πλέον να αξιοποιούν αμέσως την περιουσία τους. Επιπλέον, εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των δασικών χαρτών οι περιοχές, για τις οποίες, πριν το 1975, είχαν εκδοθεί πράξεις της Διοίκησης, με τις οποίες

άλλαξε νομίμως ο χαρακτήρας τους από δασικός σε αγροτικός. Οι περιπτώσεις αυτές είναι: Διανομές (εποικιστικά), Αναδασμοί, Απαλλοτριώσεις με σκοπό την αγροτική αποκατάσταση και Άδειες του υπουργού Γεωργίας ή του νομάρχη για μεταβίβαση κλήρου. Όλες οι παραπάνω αφορούν σε αγροτικές εκτάσεις οι οποίες είχαν δηλωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως αγροτικές στην ΕΕ και ελάμβαναν επιδοτήσεις. Αποτυπώθηκαν ως δασικές εκτάσεις, ενώ θα έπρεπε να αποτυπωθούν ως αγροτικές εκτάσεις διότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι πράξεις της Διοίκησης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
VOLTERRA

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1