40 στρέμματα κτηνοτροφικών ψυχανθών αντί της σόγιας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ «ΘΕΣΓΗ» ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2020 18:00
Πιλοτικός αγρός 40 στρεμμάτων με κουκιά (φωτ.), λούπινα, μπιζέλια και βίκο Πιλοτικός αγρός 40 στρεμμάτων με κουκιά (φωτ.), λούπινα, μπιζέλια και βίκο

Με σκοπό την ολιστική προσέγγιση του συστήματος παραγωγής κτηνοτροφικών ψυχανθών σε συνδυασμό με την αξιοποίησή τους στη διατροφή των ζώων, ώστε να αντικαταστήσουν τη σόγια, ο Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη» στη Λάρισα συνεχίζει τις εργασίες για τις πιλοτικές καλλιέργειες του έργου «Legumes4Protein».

Η εγκατάσταση του Πιλοτικού Αγρού «ΘΕΣγη» πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις τοπικές επικρατούσες αγρονομικές πρακτικές και στοχεύουμε στη βελτιστοποίησή τους, σύμφωνα με τις αρχές της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής.

Συγκεκριμένα ο «ΘΕΣγη» καλλιεργεί συνολικά 40 στρέμματα με τέσσερα είδη ψυχανθών: κτηνοτροφικό κουκί, λούπινο, κτηνοτροφικό μπιζέλι και βίκο. Οι πιλοτικοί αγροί εγκαταστάθηκαν για 2 καλλιεργητικές χρονιές και τώρα διανύουμε τη 2η χρονιά. Οι αρμόδιοι παραγωγοί και γεωπόνοι καταγράφουν όλες τις επεμβάσεις στον αγρό, ώστε να συνταχθεί κατάλογος και βάση δεδομένων του παραγωγικού δυναμικού και της προσαρμοστικότητας των εξεταζόμενων κτηνοτροφικών ψυχανθών σε σχέση με το περιβάλλον και το σύστημα διαχείρισης της καλλιέργειάς τους.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα αποτελέσματα και οι εκροές του «Legumes4Protein» -αναμένεται να κλείσει τον Ιούλιο του 2021- θα είναι άμεσα αξιοποιήσιμα στην «έξυπνη» επιχειρηματικότητα και θα μπορούν να βρουν χρήσεις σε πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Σημαντικές προοπτικές οικονομικής αξιοποίησης υπάρχουν και για τους κύριους ωφελούμενους του προγράμματος, τους κτηνοτρόφους. Η διαμόρφωση και ανάπτυξη σιτηρεσίων βασισμένων στα κτηνοτροφικά ψυχανθή θα συμβάλει στη μείωση του παραγωγικού κόστους των εκμεταλλεύσεων, στον βαθμό όπου αυτά θα οδηγήσουν σε ίδια ή και σε καλύτερη ποιότητα προϊόντος και ποσότητα γαλακτοπαραγωγής. Τα σιτηρέσια αυτά μπορούν να ενταχθούν σε πρότυπα ολιστικής διαχείρισης των προβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Οικονομικές ωφέλειες θα επιτευχθούν και σε επίπεδο χώρας, καθώς η επέκταση της καλλιέργειες των κτηνοτροφικών ψυχανθών μπορεί να μειώσει τις εισαγωγές πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, ιδιαίτερα σόγιας, με άμεσο οικονομικό όφελος τόσο για τις κτηνοτροφικές μονάδες, όσο και γενικότερα για την εθνική οικονομία.

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ

Οι φορείς που υλοποιούν αυτό το έργο είναι: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας, Τμήμα Κτηνιατρικής). Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής). Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών ΕΚΕΤΑ. Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη». AGROLAND Α.Ε. Κτηνοτροφική Μονάδα Δασκαλοπούλου Δημητρίου.

 

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass