Οικονομική στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων ζητά ο Ν. Γάτσας

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Δημοσίευση: 04 Απρ 2020 16:45

Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητάει την ένταξη στα μέτρα οικονομικής στήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων, για να μην τεθεί θέμα επιβίωσής τους.

Στην επιστολή του ο κ. Γάτσας αναφέρει:

«Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ,

Θα θέλαμε αρχικά να σας συγχαρούμε για την αποτελεσματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, την οποία διέρχεται η χώρα, και να σας ευχηθούμε υγεία και δύναμη στα υψηλά σας καθήκοντα.

Ο Δήμος Ελασσόνας είναι ως επί το πλείστον αγροκτηνοτροφικός και η τοπική οικονομία στηρίζεται στην παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων, μετά και τη μείωση της καπνοκαλλιέργειας (καπνά Ελασσόνας) που αποτελούσε σημαντικό πόλο ανάπτυξής της.

Εδώ και ένα μήνα, υπάρχει έντονη και δικαιολογημένη ανησυχία στον αγροτικό κόσμο του δήμου μας για τις εξελίξεις που αφορούν στην πανδημία, αλλά πολύ περισσότερο στις τάξεις των κτηνοτρόφων που βλέπουν πως είναι τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης που δημιουργεί ο sars-cov-2.

Σίγουρα ως χώρα έχουμε θέσει ως προτεραιότητα αυτή τη στιγμή την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς για τα παγκόσμια ιατρικά δεδομένα νόσου, αλλά εξίσου κρίσιμη θα είναι και η επόμενη ημέρα. Βασικό ρόλο σε αυτή θα κληθεί να παίξει η ελληνική κτηνοτροφία, η ατμομηχανή της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων σίτισης του λαού μας και όχι μόνον.

Στον ορεινό δήμο μας λειτουργούν σήμερα δύο σύγχρονα σφαγεία που εφοδιάζουν τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε χρόνο την περίοδο του Πάσχα εφοδίαζαν την Ιταλία και την Ισπανία.

Η έξαρση της εξάπλωσης του κορονοϊού στις δύο αυτές χώρες που ζουν πρωτόγνωρες στιγμές και θρηνούν καθημερινά εκατοντάδες θύματα, περιόρισε δραματικά τις παραγγελίες για αμνοερίφια.

Αρκετές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις περίμεναν αυτές τις ημέρες να αντλήσουν ένα μεγάλο μέρος του ετήσιου εισοδήματός τους από την πώληση των αμνοεριφίων (για την κάλυψη των αναγκών ζήτησης λόγω Πάσχα), αντ’ αυτού όμως θα βρεθούν αντιμέτωποι με τεράστια οικονομική ζημιά, αφού οι δαπάνες για τη σίτιση των αμνοεριφίων έχουν γίνει,

ενώ δεν υπάρχει ζήτηση.

Επικαλούμενος την ευαισθησία σας και την ιδιαίτερη σημασία που έχετε δείξει στον κτηνοτροφικό κόσμο, γεγονός που αποδεικνύεται από την επίσκεψή σας στο Βλαχογιάννι, μια κοινότητα του Δήμου Ελασσόνας, όπου συζητήσατε με τους κτηνοτρόφους για τα μέτρα στήριξής τους, ζητάμε ταπεινά την ένταξη στα μέτρα οικονομικής στήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων, για να μην τεθεί θέμα επιβίωσής τους.

Επιπλέον και πέραν των παραπάνω ευνοϊκών οικονομικών μέτρων θα βοηθούσαν πολύ στην παρούσα φάση η:

-1ον Άμεση καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων και βοοτρόφων.

-2ον Καταβολή των βιολογικών ενισχύσεων.

-3ον Ενεργοποίηση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis).

-4ον Μεταφορά κατά 75 ημέρες των επιταγών των αγροτών και κτηνοτρόφων όπως για τον εμπορικό κόσμο.

Θεωρούμε πως πλέον των ανωτέρω άμεσων οικονομικών μέτρων, πρέπει να εκπονηθεί ένα παραγωγικό μοντέλο αυτάρκειας στη χώρα μας, βασισμένο στα ποιοτικά αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, ώστε να είναι η χώρα σε θέση να καλύπτει της ανάγκες της σε περιόδους κρίσεων όπως σήμερα λόγω της πανδημίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass