Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λιακούλη: Για τους εργάτες γης, δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Δημοσίευση: 09 Απρ 2020 16:11

Μακριά από αφόρητους μαξιμαλισμούς, αλλά και προτάσεις ανέφικτες, που κινούνται στα όρια των συνταγματικών ελευθεριών των πολιτών και παραπέμπουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα σε ό,τι αφορά στα προβλήματα των εργατών γης, κινείται η ερώτηση της βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελίας Λιακούλη προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Εργασίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα των εργατών γης είναι διαχρονικό, πολύπλευρο και αποτελεί μόνιμο «αγκάθι» για τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή, σήμερα δε, σε συνθήκες πανδημίας και καραντίνας, μπορεί να καταστεί ακόμη και διαλυτικό για τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Και αυτό γιατί το ζήτημα εστιάζεται συγκεκριμένα σε δύο βασικούς παράγοντες: τη νόμιμη παροχή εργασίας και τη νομιμοποίηση διαμονής και εργασίας των ατόμων αυτών που κατά κύριο λόγο είναι αλλοδαπής καταγωγής.

Η Λαρισαία πολιτικός στο κείμενο της ερώτησής της προτείνει ιδίως, για τους Αλβανούς εργάτες, οι οποίοι είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι και πιο έμπειροι στις καλλιεργητικές εργασίες, να δοθεί η δυνατότητα μαζί με την τουριστική βίζα, να μπορούν να πάρουν και άδεια εργασίας, όπως και να καταστεί απλούστερη η όλη διαδικασία προμήθειας εργόσημου για τους εποχικούς εργάτες. Παράλληλα, προτείνεται η εξ’ αποστάσεως διευθέτηση του ανοιχτού ζητήματος της ανανέωσης των συμβάσεων εξάμηνης κυρίως εργασίας, για τους εργάτες γης που ήδη βρίσκονται στη χώρα, δεδομένου ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες αυτή τη στιγμή, λόγω των μέτρων, δεν λειτουργούν για το κοινό και οι αγρότες που επιθυμούν να ανανεώσουν τις παραπάνω συμβάσεις, δεν μπορούν να προβούν στην ανανέωση αυτή. Επιπροσθέτως, σημαντική κρίνεται και η άμεση κινητοποίηση της Πολιτείας, προκειμένου να υπογραφεί άμεσα συγκεκριμένη διμερής συμφωνία με τους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τους διεθνείς, για τη μετακίνηση των εργατών γης από χώρες εντός Σένγκεν (π.χ. Βουλγαρία) και εκτός Σένγκεν (π.χ. Αλβανία).