Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 10 Απρ 2020 18:00

Φεύγουν τα αρνιά, αλλά σε χαμηλές τιμές

Κορυφώνονται αυτό το Σαββατοκύριακο οι σφαγές αμνοεριφίων στον νομό μας, προκειμένου να καλυφθεί η όποια ζήτηση για τον πασχαλινό οβελία.

Λόγω των συνθηκών του κορονοϊού και των περιορισμών, η εντύπωση που επικρατεί είναι ότι οι παραγγελίες θα αφορούν σε τεμαχισμένα αρνιά- κατσίκια και όχι ολόκληρα. Αυτές είναι και οι παραγγελίες των σούπερ μάρκετ, μιας και οι κρεοπώλες μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννη Γκουρομπίνο «τα περισσότερα αρνιά πουλήθηκαν στον κάμπο μέχρι και 4,20 ευρώ/κιλό. Πολύ δύσκολα όσοι ρισκάρουν και πουλήσουν τις τελευταίες μέρες θα λάβουν τα 5 ευρώ. Σε καμία περίπτωση δεν θα καλυφθεί το κόστος παραγωγής και η περσινή τιμή των 6 ευρώ». Σε ερώτηση της στήλης «αν θα ήταν προτιμότερο να σφαγούν κάποια αμνοερίφια μετά το Πάσχα, για την Πρωτομαγιά», ο κτηνοτρόφος από το Βλαχογιάννι απάντησε πως «δεν μπορούμε, δεν συμφέρει να κρατήσουμε τα ζώα μας κι άλλες μέρες. Το κόστος συντήρησης με τις ζωοτροφές είναι μεγάλο». 

*Όσον αφορά στη συνδεδεμένη ενίσχυση, αυτή θα μπει στους λογαριασμούς των προβατοτρόφων το αργότερο τη Μεγάλη Τρίτη. Θα δοθούν περίπου 48 εκατ. ευρώ σε 39.000 αιγοπροβατοτρόφους. Η εξατομίκευση δίνει αυξημένο ποσό στους δικαιούχους που φθάνει στα 10,65 ευρώ για κάθε επιλέξιμο ζώο που δηλώνουν.

 

* * *

Το ημιτελές φράγμα της Συκιάς επί του Αχελώου

Ένα ακόμα βίντεο (προϊόν αξιοποίησης των ημερών απομόνωσης και των εκπληκτικών πλάνων του Γ. Κολτσίδα) που αφορά στο ημιτελές φράγμα Συκιάς ανέβηκε στο Youtube, όπως μας ενημερώνει ο Κώστας Γκούμας, ο οποίος προσπαθεί να συντηρήσει το αρδευτικό ζήτημα της Θεσσαλίας στο προσκήνιο. Σύμφωνα με τον κ. Γκούμα «η ολοκλήρωση των εγκαταλελειμμένων έργων στον Άνω Αχελώο, δηλαδή το φράγμα Συκιάς και η συνδετήρια με αυτό σήραγγα μεταφοράς νερού προς τη Θεσσαλία είναι θεμελιώδους σημασίας για την περιοχή μας, παρέχοντας τη δυνατότητα αξιοποίησης των υδάτων για πολλαπλούς σκοπούς. Ο Ταμιευτήρας Συκιάς (όταν υλοποιηθεί) θα προσφέρει αντικειμενικά ένα υδατικό απόθεμα ασφαλείας για αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων (λειψυδρία, ξηρασία, φαινόμενα που θα εμφανίζονται όλο και συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής). Αυτονόητη επιλογή αποτελεί (εκτός της άρδευσης και του εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων) η υδροηλεκτρική αξιοποίηση των υδάτων του Ταμιευτήρα Συκιάς. Ειδικά στο έργο αυτό υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για «διπλή» παραγωγή ενέργειας, αφενός προς τον ρου του Αχελώου αφετέρου προς τη λεκάνη Πηνειού (περιοχή Μουζακίου, σύστημα άντλησης – ταμίευσης), κάτι που εξασφαλίζει την «αποθήκευση» ηλεκτρικής ενέργειας με απόλυτα οικολογικό τρόπο».

 

* * *

Βορίδης: Δεν βιαζόμαστε να παρέμβουμε στην αγορά

«Το ΥπΑΑΤ παρακολουθεί την αγορά, αλλά δεν βιάζεται να προχωρήσει σε κάποια οικονομική «στήριξη» για να μην υπάρξουν κερδοσκοπικά παιχνίδια», δήλωσε ο κ. Βορίδης στη Βουλή και πρόσθεσε πως «το ΥπΑΑΤ δεν ανακοινώνει τώρα κάποια στήριξη στους κτηνοτρόφους για να μην βρουν ευκαιρία οι έμποροι να αγοράσουν τα αμνοερίφια σε χαμηλότερες τιμές (αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με την Ισπανία που ανακοίνωσε ότι στηρίζει τους κτηνοτρόφους με ενίσχυση ανά ζώο)". Ακόμη ανέφερε τη θέσπιση «πράσινων λωρίδων» εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ροή των εξαγωγών τροφίμων.

Σχολιάζοντας μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς τη συζήτηση που γίνεται για αγορά από το κράτος των προϊόντων που μένουν αδιάθετα λόγω κορονοϊού, ο κ. Βορίδης τόνισε: "Επειδή όπου υπάρχει κρατική παρέμβαση και όπου ακούγεται η λέξη «στήριξη» αυτόματα διαμορφώνονται κερδοσκοπικά παιχνίδια, εγώ θέλω να βλέπω τη διαμόρφωση των τιμών και της ζήτησης στο επίπεδο της αγοράς και θέλω οι διαταραχές να δικαιολογούνται από τα περιοριστικά μέτρα και δεν θέλω κανείς, κυρίως από εμάς, αλλά και στο επίπεδο του δημόσιου λόγου, να γίνεται -άθελά του, βεβαίως- «όχημα» τέτοιων κερδοσκοπικών παιχνιδιών» τόνισε ο υπουργός.

Τέλος ο υπουργός ανέφερε πως «θα συνεχίσει να καταβάλλεται η ειδική ενίσχυση βάμβακος και στη νέα ΚΑΠ, αλλά με μικρή μείωση. Για το 2019 θυμίζουμε λόγω υπέρβασης της βασικής έκτασης, η ειδική ενίσχυση ήταν κοντά στα 65 ευρώ το στρέμμα. Η πρόταση κανονισμού για τα Στρατηγικά Σχέδια της επόμενης ΚΑΠ (2021-2027) περιέχει χρηματοδοτική κατανομή όσον αφορά στην ειδική ενίσχυση βάμβακος στα 180 εκατ. ευρώ από 187 εκατ. ευρώ, που είναι σήμερα".

 

* * *

Διευκρινίσεις Βορίδη για τον ΕΛΓΑ

Το ποσό της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς που απορρέει από την υποβολή της Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής (ΔΚ/Ε) δεν μπορεί να συμψηφιστεί με πιθανή αποζημίωση του ΕΛ.Γ.Α. Σε κάθε περίπτωση, πέραν της άμεσης καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς, ο παραγωγός, προς διευκόλυνσή του, έχει τη δυνατότητα στο έντυπο της ΔΚ/Ε να εξουσιοδοτήσει τον Οργανισμό να εισπράξει την εισφορά από τον λογαριασμό του, όταν κατατεθούν σε αυτόν ποσά που προκύπτουν από επιστροφές π.χ. από το Δημόσιο. Αυτό απάντησε σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Β. Βασιλειάδη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης. Η ισορροπία μεταξύ εισφορών-αποζημιώσεων είναι σημαντικό να διατηρηθεί, διότι με τον τρόπο αυτόν ο Οργανισμός διατηρεί την απαιτούμενη, για την καταβολή των απαραίτητων αποζημιώσεων στους δικαιούχους, ρευστότητα, καταλήγει ο υπουργός. Τέλος λέει ότι έχει συσταθεί μια επιτροπή που μελετά αλλαγές στον ΕΛΓΑ και η οποία θα έχει έτοιμες προτάσεις έως τα τέλη Μάη.

*Ακόμη το ΥΠΑΑΤ διαρρέει πως για τους πληγέντες δενδροκαλλιεργητές από τον παγετό του 2017 που αποζημιώνονται μέσω ΠΣΕΑ, θα υπάρξει καταβολή του 50% της αποζημίωσης τις προσεχείς ημέρες.

 

* * *

Προθεσμίες μεταβιβάσεων δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης

Πολύ στενά είναι φέτος τα περιθώρια για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει στις 15 Μαΐου και η όλη διαδικασία, σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον, θα πρέπει να διεκπεραιωθεί κατά βάση ηλεκτρονικά. Η διαδικτυακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ άνοιξε το βράδυ της Τρίτης 7 Απριλίου και τα σχετικά έγγραφα θα μπορούν να υποβληθούν ακόμη και μετά τη λήξη της καταληκτικής προθεσμίας και σε κάθε περίπτωση μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις λόγω κορονοϊού. Η εφαρμογή θα παραμείνει ανοικτή έως και την Παρασκευή 15 Μαΐου, ενώ όσες αιτήσεις καταχωρηθούν αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί ως τότε θα θεωρηθούν ως μη υποβληθείσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2020. Καταληκτική ημερομηνία τροποποίησης ή και ακύρωσης εμπρόθεσμα οριστικοποιημένων αιτήσεων μεταβίβασης είναι η Τρίτη 9 Ιουνίου.

 

* * *

Δωρεά ΕΒΟΛ

Επιστολή στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου απέστειλε η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, εκ μέρους της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, για την «άκρως πατριωτική και φιλάνθρωπη δωρεά ενός φορητού υπερηχοτομογράφου για τις ανάγκες της ΜΕΘ". Μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλοι Συνεταιρισμοί.

* * *

Δελτίο Καιρού

Βαθιά ανάσα για τους παραγωγούς των εαρινών καλλιεργειών που προβληματίζονταν ιδιαίτερα για τον άνυδρο χειμώνα, τα χιόνια που έπεσαν πρόσφατα και λειτουργούν ευεργετικά στα υδάτινα αποθέματα της λίμνης Πλαστήρα και Σμοκόβου, που θα εμπλουτίσουν με τη σειρά τους τον Πηνειό ποταμό. Η καλοκαιρία των επόμενων ημερών θα βοηθήσει τους αγρότες στα σχέδια τους, αφού θα στεγνώσουν γρηγορότερα τα πλημμυρισμένα χωράφια, ενώ σε κάποια στεγνά θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για τη σπορά. Από σήμερα μέχρι και την Τρίτη ο καιρός θα είναι καλός, με τον υδράργυρο να κυμαίνεται από 8 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass