Με νόμο επιλύεται το ιδιοκτησιακό των καστανοπερίβολων

ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Δημοσίευση: 15 Απρ 2020 15:26

Σε επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές καστανοπερίβολων προχωρά μετά το Πάσχα η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση που παρείχε στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Έτσι, στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που αναμένεται να κατατεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής μετά τις διακοπές του Πάσχα, θα υπάρχει νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα αίρει κάθε εμπόδιο στην καλλιέργεια, όπως και στην παραχώρηση των καστανοπερίβολων σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που κατ’ επανάληψη έχει αναδείξει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου το πρόβλημα, κατέθεσε -σε συνεργασία με εκπροσώπους των παραγωγών που δραστηριοποιούνται μέσω συνεταιρισμών στην περιοχή- συγκεκριμένες προτάσεις στον κ. Αραβώση για τη συνολικότερη αντιμετώπιση του “ιδιοκτησιακού καθεστώτος” των καστανοπερίβολων.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στα Αμπελάκια, στη Μελιβοία, στην Καρίτσα, στην Ποταμιά και τη Σκήτη του Κισσάβου, καθώς πολλοί καστανοκαλλιεργητές -που εδώ και χρόνια για λόγους επιβίωσης αναγκάστηκαν να έχουν και άλλη δραστηριότητα- απώλεσαν την ιδιότητα τού κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και δεν καλύπτονται πλήρως από την κείμενη νομοθεσία. Επιπλέον, στην παραχώρηση του δικαιώματος καλλιέργειας αντί αντιτίμου, αποκλείονται οι επί χρόνια καστανοπαραγωγοί αν δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή μόνιμοι κάτοικοι των οικείων ΟΤΑ.

Σε δήλωσή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημειώνει ότι «η επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των καστανοπερίβολων θα είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για την πιστοποίηση και την κατοχύρωση της μοναδικής ποιότητας του κάστανου της περιοχής μας. Η καστανοκαλλιέργεια, που χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, θα μπορεί πλέον να έχει πιο ευοίωνο μέλλον».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1