Να ενταχθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι στις ΚΑΔ και πληρωμή de minimis

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Δημοσίευση: 15 Απρ 2020 15:38

«Πολύ έγκαιρα (από τις αρχές Ιανουαρίου 2020) είχαμε προειδοποιήσει και επισημάνει στην κυβέρνηση και τα κόμματα ότι η κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας και ιδιαίτερα η αιγοπροβατοτροφία βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο».

Αυτό αναφέρει, σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ), προσθέτοντας πως «η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος μειώθηκε το 2019 σε σύγκριση με το 2018 πάνω από 40.000 τόνους».

Αναλυτικότερα η διοίκηση του Συνδέσμου υποστηρίζει τα εξής:

Η πολύ μικρή αύξηση της τιμής παραγωγού αιγοπρόβειου γάλακτος το 2020 (3-5 λεπτά/κιλό) δεν μπορεί να αντισταθμίσει τα 200 εκατ. ευρώ περίπου που αφαιρέθηκαν από τους αιγοπροβατοτρόφους, λόγω της πολύ μεγάλης μείωσης της τιμής παραγωγού αιγοπρόβειου γάλακτος, τα έτη 2017 - 2018 - 2019 (έως και 20 λεπτά/κιλό). Στα όρια του κόστους παραγωγής βρίσκεται επίσης και η τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα, μειωμένη κατά 3 - 5 λεπτά/κιλό.

Πολλοί κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα, αφού όχι μόνο δεν έχουν έστω ένα ελάχιστο κέρδος αλλά μπαίνουν και μέσα αδυνατώντας να συνεχίσουν την παραγωγή.

Τώρα αντιμετωπίζουμε δυστυχώς και την παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού και με τα μέτρα περιορισμού, που σωστά πάρθηκαν για την αντιμετώπισή του, δεχτήκαμε ένα νέο χτύπημα στο εισόδημά μας. Παρότι βρισκόμαστε στην περίοδο του Πάσχα, οι τιμές παραγωγού κρέατος αμνοεριφίων κατρακυλούν στα 3 έως 4 ευρώ/το κιλό το σφάγιο, έναντι 5,5 έως 6 ευρώ που ήταν πέρυσι, την ίδια περίοδο.

Στον χορό της μείωσης τις τιμής μπήκε και το χοιρινό κρέας, αφού προορίζεται κύρια για τη μαζική εστίαση, η οποία δεν λειτουργεί λόγω της πανδημίας, με τις τιμές παραγωγού να διαμορφώνονται από 1,10 έως 1,20 ευρώ/ζων βάρος, έναντι 1,50 - 1,65 ευρώ/ζων βάρος, δηλαδή απώλεια 40 - 50 ευρώ ανά πωλούμενο χοίρο.

Επίσης και ο τομέας του βόειου κρέατος που είναι ελλειμματικός κατά 85% περίπου, αντιμετωπίζει πρόβλημα, όπως και η πτηνοτροφία.

Ο ΣΕΚ έχει προτείνει έγκαιρα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της κτηνοτροφίας της χώρας, ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή επισιτιστική επάρκεια σε ζωικά προϊόντα, κρέας και γάλα κ.ά. Δυστυχώς αυτή η συζήτηση δεν έγινε ως τώρα, δεν εισακουστήκαμε από τις κυβερνήσεις με αποτέλεσμα η χώρα μας να δαπανά 2 δισ. ευρώ περίπου κάθε χρόνο για εισαγωγές κρέατος και γάλακτος/γαλακτοκομικών.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ο ΣΕΚ και η ΠΕΚ προτείνουν στην κυβέρνηση και διεκδικούν τα ελάχιστα τουλάχιστον μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας και ιδιαίτερα της αιγοπροβατοτροφίας.

Με δεδομένο ότι ως σήμερα δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο προστασίας μας από την πρωτοφανή κρίση που διέρχεται και η χωρά μας σε όλα τα επίπεδα, ζητάμε τώρα:

1) Ένταξη όλων των κτηνοτρόφων - πτηνοτρόφων, μελισσοκόμων στους ΚΑΔ (πληττόμενες επιχειρήσεις και παραγωγούς), ώστε να ενταχτούν στα μέτρα αναστολής πληρωμής των υποχρεώσεων (φορολογικές, ασφαλιστικές, τραπεζικές).

2) Ενεργοποίηση του κοινοτικού κανονισμού de minimis, όπως και άλλων ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για στήριξη, έστω στοχευμένα, των κλάδων της κτηνοτροφίας, εστιάζοντας πρωταρχικά στην αιγοπροβατοτροφία, τη χοιροτροφία και γενικότερα στους κλάδους της κτηνοτροφίας που πλήττονται.

3) Νομοθέτηση προστασίας πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων αγροτοπτηνοτρόφων.

4) Κατάργηση του πρόσθετου φόρου ΕΝΦΙΑ στις σταβλικές εγκαταστάσεις.

Και η ανακοίνωση καταλήγει:

Κύριε πρωθυπουργέ, κύριοι υπουργοί, κύριοι της αντιπολίτευσης, επισημαίνουμε τον κίνδυνο έλλειψης βασικών ειδών διατροφής στο άμεσο μέλλον, αφού ήδη υπάρχουν χώρες που δεν επιτρέπουν τις εξαγωγές βασικών προϊόντων και ζητάμε να στηρίξετε τα κτηνοτροφικά προϊόντα που αποτελούν βασικά είδη διατροφής του ανθρώπου, λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα μας είναι ελλειμματική στα κυριότερα από αυτά. Η καμπάνα του κινδύνου χτυπάει δυνατά, στηρίξτε την πρωτογενή παραγωγή, ιδιαίτερα την αγροτοδιατροφική. Στηρίξτε μας τώρα για να συνεχίσουμε την παραγωγή κρέατος, γαλακτοκομικών και κτηνοτροφικών προϊόντων γενικά, γιατί αύριο θα είναι αργά».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass