«Να προστατευθούν οι μικρομεσαίοι αγρότες από τις συνέπειες της πανδημίας»

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑ.ΣΥ. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ

Δημοσίευση: 16 Απρ 2020 15:48

Πρόταση για την προστασία των μικρομεσαίων αγροτών από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, με τη λήψη μέτρων, τόσο από την πλευρά της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όσο και με τη διεκδίκηση γενικότερων μέτρων από την κυβέρνηση, καταθέτουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, προς την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην ανακοίνωση της ΛΑ.ΣΥ. οι σύμβουλοι «θεωρούμε ότι η λήψη αυτών των μέτρων είναι ζωτικής σημασίας για τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά και για την εξασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας για τον λαό μας, αφού η έξαρση της πανδημίας του κορωνοιού, συμπίπτει με την περίοδο συγκομιδής ευπαθών προϊόντων, όπως τα θερμοκηπιακά και μη, κηπευτικά. Ουσιαστικά η κυβέρνηση κινείται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Από τη μια ενισχύει τους μονοπωλιακούς ομίλους, με τη δικαιολογία ότι έχουν προβλήματα με τη διάθεση της παραγωγής και από την άλλη αρνείται τη στήριξη κλάδων αυτοαπασχολούμενων γεωργών και κτηνοτρόφων που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων τους, καθώς και επιβίωσής τους, τόσο λόγω της πανδημίας όσο και των μέτρων διαχείρισής της».

Οι προτάσεις

Γι’ αυτό οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, ζητούν από τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό:

Α). Να διεκδικήσετε από την κυβέρνηση τη διοχέτευση, με κρατική ευθύνη, της εγχώριας παραγωγής ευπαθών γεωργικών προϊόντων, φρούτων, οινοποιητικών προϊόντων, αιγοπρόβειου κρέατος και αβγών στη λαϊκή κατανάλωση, χωρίς την κερδοσκοπία των διαφόρων μεσαζόντων, σε προσιτές τιμές και με ταυτόχρονη εξασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών. Την απαγόρευση των εισαγωγών αμνοεριφίων και αβγών μέχρι να διασφαλιστούν τα παραπάνω. Την απορρόφηση του γάλακτος σε ικανοποιητική τιμή και τη δωρεάν χορήγηση ζωοτροφών στις αποκλεισμένες περιοχές.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας να παρέμβει άμεσα, ώστε ένα μέρος της παραγωγής που πετιέται, σαπίζει στο χωράφι ή το παίρνουν οι μεγαλέμποροι πάμφθηνα, να διατεθεί σε ιδρύματα, σε ειδικές ομάδες συμπολιτών (άνεργοι, Ρομά, χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι και αυτοαπασχολούμενοι που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους αυτό το διάστημα), και έτσι να στηριχθούν και οι μικροπαραγωγοί, ώστε αύριο να είναι πάλι στο χωράφι, να στηριχτεί το ζωικό κεφάλαιό τους.

Β). Να ενταχθούν στο βοήθημα των 800€ και να υπάρχει κάλυψη για την απώλεια εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών, των κλάδων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας και των παραγωγών λαϊκών αγορών. Ειδικά για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών, να δοθεί άδεια μετακίνησης και μεταφοράς των προϊόντων τους ανάμεσα στους νομούς και στις περιφέρειες. Να λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές που έχουν κλείσει (στην Καρδίτσα εδώ και 1 μήνα), όχι με βάση την κατεύθυνση του ΕΟΔΥ, άλλα με πρωτοβουλία δημάρχων, με αποτέλεσμα οι μικροπαραγωγοί να χάνουν ένα εισόδημα που είχαν και να ανεβαίνει η τιμή των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση. Φυσικά τηρώντας τα μέτρα και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Γ). Την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων επιβίωσης των μικρομεσαίων γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων, όπως η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, την αναστολή χρεών και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση.

Επίσης την καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ του έτους 2019, να δοθούν άτοκα δάνεια, την κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης, τη μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και τη χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου. Την απαραίτητη παράταση, δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη των δομών του Υπουργείου υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ.»

Τέλος για τους εργάτες γης, που είναι αναγκαίοι για το μάζεμα της παραγωγής και τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες, πρέπει να εξασφαλισθούν η μετακίνησή τους και η διαμονή τους σε κατάλληλα καταλύματα και με ανθρώπινες συνθήκες, αλλά και να τηρούνται όλα τα μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματά τους, καθώς και όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass