Η συζήτηση για τις ανεμογεννήτριες και την καταστροφή του περιβάλλοντος

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2020 15:03

Με την ευκαιρία της Ημέρας του Περιβάλλοντος, αλλά και νωρίτερα δημοσιεύτηκε μια σειρά

από κείμενα για τις αρνητικές επιπτώσεις τις εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά και στη νησιά μας. Πώς αυτά τα υπέροχα μέρη μπορούν να καταστραφούν από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων. Πόσο τσιμέντο θα πέσει, πόσοι δρόμοι θα ανοιχτούν, πώς τεράστιου ύψους ιστοί θα ανυψωθούν (οι τελευταίες ανεμογεννήτριες έχουν ύψος πάνω από 200 μέτρα). Μέχρι το επιχείρημα (ευθέως ή σε παρένθεση) ότι οι ανεμογεννήτριες είναι εισαγόμενες. Λες και οποιαδήποτε εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ατμοηλεκτρικά, φυσικού αερίου, ηλιακά, υδροηλεκτρικά, γεωθερμικά) παράγεται σε αυτήν τη χώρα. Ξεχάσαμε ότι από τη μεταπολίτευση και ιδιαίτερα μετά το 1980 καταστρέψαμε όποια βιομηχανική παραγωγή είχαμε και παραμείναμε με τον τουρισμό. Και εκεί βέβαια με λίγα ζαρζαβάτια, γκαρσόνια και καθαρίστριες καθώς τα περισσότερα από τα υπόλοιπα (κρέατα, «φέτα», μέχρι και ντομάτες κ.λπ.) τα εισάγουμε. Και όσες διατηρήσαμε υπό κρατικό έλεγχο (π.χ. ΕΑΒ που είχε αρχίσει να παράγει έλικες ανεμογεννητριών) καλύπτουν τις ανάγκες του πελατειακού συστήματος που δημιουργήσαμε στη χώρα και μας έριξε στα βράχια.
Κατ΄ αρχήν να δηλώσω ότι με όσα λένε οι «οικολόγοι» δεν είμαι απόλυτα αντίθετος. Πραγματικά, αν σε μια κατάφυτη κορυφή ενός βουνού ξεφυτρώσουν ανεμογεννήτριες ή γίνεται μια λίμνη ενός υδροηλεκτρικού φυσικά αλλοιώνουν το περιβάλλον. Κάποιους τους ενοχλεί και το σέβομαι. Εμένα δεν με ενοχλούν ούτε οι δύο ανεμογεννήτριες στην είσοδο των Τεμπών κάθε φορά που παίρνω τον δρόμο ούτε το αιολικό πάρκο πηγαίνοντας στην Αθήνα ούτε το αιολικό πάρκο της Κύμης. Είναι μια προσωπική άποψη.
Η απορία μου είναι: Τα χωριά μας, τα ξενοδοχεία κ.λπ. δεν αλλοιώνουν το περιβάλλον; Παρακολουθούσα ένα ντοκιμαντέρ για τη Μεσοχώρα (το φράγμα με το υδροηλεκτρικό) και ο δημιουργός σκεφτόταν ότι θα καταστρέφονταν το σπίτι της γιαγιάς του και το περιβάλλον. Αλλά το σπίτι της γιαγιάς του με την κόκκινη στέγη από τσίγκο δεν αλλοίωνε το περιβάλλον; Είναι προφανές ότι υπήρχε ή θα μπορούσε να υπάρξει ένα καθαρό περιβάλλον μόνο που η ύπαρξή μας το αλλοιώνει. Και αυτό δυστυχώς δεν αλλάζει. Είχα ετοιμαστεί να γράψω πολύ περισσότερα όταν διάβασα το άρθρο του καθηγητού κ. Τάσιου στην «Καθημερινή» της 7-6-20 που κάλυψε πολλά από τα επιχειρήματα κατά των ανεμογεννητριών.
Θα το βρείτε στον σύνδεσμο:
https://www.kathimerini.gr/1081615/opinion/epikairothta/politikh/to-misos-kata-ths-aiolikhs-energeias?fbclid=IwAR2StFB3b RivnuykNcVOz4NFrb1UTmA8fJ181oG9IdbrOOy7m8jTqVoN8bw
Εγώ θέλω να αναφερθώ στην υποκρισία των «οικολόγων τού όχι» στη χώρα μας. Σήμερα η χώρα μας καταναλώνει ενέργεια που σε μεγάλο ποσοστό προέρχεται από ορυκτά καύσιμα. Είτε αυτό είναι λιγνίτης, είτε φυσικό αέριο είτε πετρέλαιο παράγει αέρια του θερμοκηπίου που δημιουργούν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Όλα εκτός από τον λιγνίτη είναι εισαγόμενα. Ακόμα και τα προγράμματα από-λιγνιτοποίησης της παρούσας ή της προηγούμενης κυβέρνησης σε μεγάλο ποσοστό στηρίζονται σε μονάδες φυσικού αερίου. Που είναι μεν λιγότερο επιβαρυντικό για το περιβάλλον από τον λιγνίτη, αλλά είναι εισαγόμενο ορυκτό καύσιμο. Ένα μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε το εισάγουμε από τη Βουλγαρία που παράγεται από πυρηνική ενέργεια σε έναν σταθμό που πολλοί θεωρούν χαμηλής ασφάλειας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαδοχικές Ελληνικές Κυβερνήσεις αποφάσισαν τη στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σύμφωνα και με τις επιταγές της πολιτικής της πράσινης ανάπτυξης της Ε.Ε.
Στόχος οικονομίες μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα. ΑΠΕ είναι η αιολική, η ηλιακή, η υδραυλική, η γεωθερμία, η ενέργεια των κυμάτων και η βιομάζα. Και ενώ θεωρητικά όλοι είναι υπέρ της πράσινης ανάπτυξης όταν πάμε να εφαρμόσουμε τα μέτρα που χρειάζονται τότε αρχίζουν οι αντιρρήσεις. Όχι Υδροηλεκτρικά, είναι φαραωνικά, όχι ανεμογεννήτριες γιατί αλλοιώνουν το περιβάλλον (ατυχώς τόσο η υδραυλική ενέργεια όσο και ο αέρας βρίσκονται στα βουνά και ο αέρας επί πλέον στα νησιά μας και στις παράκτιες περιοχές).
Όχι γεωθερμία γιατί μια προσπάθεια που έγινε πριν από χρόνια από λάθος έβαψε μια παραλία κόκκινη. Μένει η ηλιακή ενέργεια που και αυτή δεν την εφαρμόζουμε στα πετροβούνια γιατί είναι δασικά, ή άλλες εγκαταλειμμένες εκτάσεις αλλά σε γόνιμα χωράφια (είναι φθηνότερη η εγκατάσταση) που τα καταστρέφουμε. Φυσικά κανείς δεν συζητά ότι με την αύξηση του πληθυσμού που πρέπει να εξασφαλίσουμε τροφή για 9 δις ανθρώπων θα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα της γεωργίας κατά 70% στις επόμενες δεκαετίες και η καταστροφή γόνιμων χωραφιών θα το κάνει αδύνατο. Σημειώνω επίσης ότι όλες οι ΑΠΕ παράγονται στη χώρα και η χρήση τους θα ανακουφίσει το ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών μας. Επομένως όλες οι αρνήσεις των «οικολόγων» για την εγκατάσταση ΑΠΕ είναι απολύτως υποκριτικές γιατί ενδιαφέρονται να μη γίνει κάτι που είναι μάλλον ελάχιστα ενοχλητικό και αυτό οδηγεί στο να παραμείνει ουσιαστικά η χρήση των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας για κάλυψη των αναγκών μας.
Γιατί υποθέτω ότι κανείς δεν προτείνει να καταργήσουμε την ηλεκτρική ενέργεια και το τρεχούμενο νερό στα σπίτια μας ούτε να περιορίσουμε την αγροτική παραγωγή σε ό,τι παράγει η φύση χωρίς εισροές λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, μηχανημάτων κ.λπ. Εκτός και αν έχουν κάποια κρυφή λύση να μας προτείνουν. Περιμένω να την ακούσω. Οι δύο εικόνες είναι ενοχλητικές εξίσου για τους «οικολόγους»; Ή προτιμούν να μην ασχολούνται με τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της Πτολεμαΐδας που είναι μακριά από το σπίτι τους;

Γράφει ο Φάνης Γέμτος, γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass