Απλουστεύονται διαδικασίες για ίδρυση κτηνοτροφικών επιχειρήσεων

Για υδατοκαλλιέργειες, ζώα συντροφιάς κ.λπ.

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2020 15:20

Την απλούστευση των διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργία μονάδων υδατοκαλλιέργειας, κτηνιατρικών δραστηριοτήτων, επιχειρήσεων εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς εκτροφείων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, προβλέπει σχέδιο νόμου που έθεσε σε διαβούλευση ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Με το εκ 21 άρθρων σχέδιο νόμου αυστηροποιούνται επίσης, οι ποινές για τη διάπραξη αδικημάτων ζωοκλοπής και ζωοκτονίας στα οποία πλέον συμπεριλαμβάνεται και η κλοπή και θανάτωση ιχθύων και άλλων υδρόβιων οργανισμών από ιχθυοτροφεία ή αντίστοιχες καλλιέργειες.
Παράλληλα, ρυθμίζονται ζητήματα σχέσεων του ΕΛΓΟ – «ΔΗΜΗΤΡΑ» με την αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, ενώ σε άλλη διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα αξιοποίησης νομίμως υφισταμένων κτισμάτων για αγροδιατροφικούς σκοπούς σε γαίες που έχουν χαρακτηριστεί ως υψηλής παραγωγικότητας.
Επιπροσθέτως εναρμονίζεται ο κανονισμός κατάστασης προσωπικού ΕΛ.Γ.Α. με τις διατάξεις του ν. 3528/2007 (Υπαλληλικός Κώδικας) και θεσμοθετείται η υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης στο γάλα.  Παράλληλα με άλλες διατάξεις ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν την ισχύ, τροποποίηση, ανάκληση και μεταβίβαση της άδειας λιανικής και χονδρικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ επιλύονται ζητήματα που είχαν ανακύψει σχετικά με τις σταβλικές εγκαταστάσεις.
Τέλος, προστίθενται και τα ιπποειδή στην υφιστάμενη σαφή απαγόρευση εκτροφής και χρησιμοποίησης σκύλων και γατών για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.
Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 και ώρα 12:00 μ.ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ
Με άλλη απόφαση του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία με το ενωσιακό δίκαιο και στο πλαίσιο αυτό συγκροτείται η Συντονιστική Επιτροπή Επίσημων Ελέγχων (ΣΕΕΕ).
Έργο της ΣΕΕΕ είναι ο συντονισμός των κεντρικών αρμόδιων αρχών για την οργάνωση, την εποπτεία, τον συντονισμό και τη διενέργεια των επίσημων ελέγχων και των άλλων επίσημων δραστηριοτήτων που διεξάγονται για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης με τους κανόνες που θεσπίζονται σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο με βάση τον Κανονισμό 2017/625 στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και των κανόνων για την υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων, την υγεία των φυτών και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.  Η ΣΕΕ είναι πενταμελής και απαρτίζεται από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως πρόεδρο και τους προϊστάμενους των Γενικών Διευθύνσεων Τροφίμων, Γεωργίας, Κτηνιατρικής και του Εθνικού Φορέα Ελέγχου Τροφίμων ως τακτικά μέλη.  Σημειώνεται τέλος ότι ήδη υλοποιείται η β’ φάση για την αντιμετώπιση του μιμητισμού και των ελληνοποιήσεων που προβλέπει έναν αποτελεσματικότερο διοικητικό μηχανισμό διενέργειας των ελέγχων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass