Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2015 8:04

 

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Αίθριος θα είναι ο καιρός, με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στον θεσσαλικό κάμπο το επόμενο διάστημα, εξέλιξη που βοηθά στη βαμβακοπαραγωγή, αλλά προβληματίζει τους παραγωγούς καλαμποκιού. Αναλυτικότερα σήμερα Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο στο Νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 ως 36-37 βαθμούς Κελσίου. Από Δευτέρα θα υπάρξουν λίγες συννεφιές, που προς το τέλος της ημέρας θα αυξηθούν, και πιθανό στα βόρεια ορεινά να σημειωθούν πρόσκαιρες μπόρες. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς και η θερμοκρασία σε πτώση (32…34 βαθμούς Κελσίου). Περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί από την Τρίτη, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν περίεργα καιρικά φαινόμενα, παρά μόνο ηλιοφάνεια.

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

Κι ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες που κυριαρχούν στην περιοχή μας εξυπηρετούν την πολύ καλή ποιότητα στο βαμβάκι, δημιουργούν προβληματισμό στους παραγωγούς καλαμποκιού, οι οποίοι θα αναγκαστούν, για να μην επηρεαστεί η ποιότητα, να προχωρήσουν σε πρόωρη συγκομιδή του προϊόντος. Και επειδή το προϊόν δεν αποθηκεύεται οι αγρότες θα αναγκαστούν να το πουλήσουν με την τρέχουσα τιμή της αγοράς, που υπολογίζεται στα 16-18 λεπτά\ κιλό. Φέτος όμως οι συγκυρίες είναι ιδανικές για το καλαμπόκι, καθώς λόγω των capital control δεν είχαμε πολλές εισαγωγές, ενώ αυτοί που έσπειραν καλαμπόκι ήταν λίγοι, με αποτέλεσμα το προϊόν να είναι περιζήτητο στην αγορά.

ΓΙΟΡΤΗ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ

Γιορτινό θα είναι το κλίμα στην 25η Γιορτή Βαμβακιού που θα γίνει στο χώρο του δημαρχείου Κιλελέρ της ομώνυμης κοινότητας σήμερα Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου από τον Δήμο Κιλελέρ και την ομώνυμη Τοπική Κοινότητα. Το πρόγραμμα της γιορτής προβλέπει λίγο μετά τις 7:30 μ.μ. χαιρετισμό του δημάρχου Κιλελέρ κ. Θανάση Νασιακόπουλου και του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρεια Θεσσαλίας κ. Παναγιώτη Καλφούντζου, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία του κ. Θανάση Μαρκινού, ερευνητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Εφαρμογές γεωργίας ακριβείας στο βαμβάκι». Η βραδιά θα κλείσει (μετά τις 9μ.μ.) με παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά συγκροτήματα του δήμου Κιλελέρ, αλλά και με λαϊκή - δημοτική βραδιά με παραδοσιακή ορχήστρα.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

-Έτοιμη δηλώνει η ΔΑΟΚ Λάρισας σχετικά με τα στοιχεία πληρωμής των δικαιούχων του προγράμματος νιτρορύπανσης και βιολογικών για το έτος 2013, καθώς έχει περάσει στο σύστημα πληρωμών όλα τα απαραίτητα στοιχεία. «Το πότε θα γίνουν οι πληρωμές εξαρτάται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ» δηλώνει στη στήλη αρμόδιος παράγοντας, ενώ εξέφρασε την ευχή μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση να βρει τον τρόπο, μα κυρίως τα χρήματα για να ξεκινήσει η συμπλήρωση των στοιχείων και για το 2014.

-Στο μεταξύ διαβεβαιώσεις ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει πληρωθεί η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης παρέσχε ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Δημήτρης Μελάς, στο πλαίσιο συνάντησης με αντιπροσωπεία της ΠΕΝΑ. Όπως διευκρίνισε «μέριμνα του υπουργείου είναι να βρεθεί λύση για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο κατανομής δικαιωμάτων στο νέο καθεστώς, ώστε να ακολουθήσει και η πληρωμή της δεύτερης και τελικής δόσης». Αναφορικά με τις τρέχουσες πληρωμές που ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, όπως ειπώθηκε από τον κ. Μελά "μέριμνα του υπουργείου είναι να βρεθούν άμεσα χρήματα για τις πληρωμές των αγροτών και πως μέσα στο Σεπτέμβριο θα έχουν γίνει οι περισσότερες πληρωμές", ενώ σε σχέση με τα προγράμματα των νέων γεωργών επισήμανε πως "θα ανακοινωθούν μετά τις εκλογές".

- Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει ότι χθες 3 Σεπτεμβρίου έγιναν οι παρακάτω πληρωμές: Πληρωμή για την «Εξόφληση Ενιαίας Ενίσχυσης 2011» με το ποσό 249.949,43 ευρώ σε 478 δικαιούχους. Πληρωμή για την «Πρόσθετη Ενίσχυση για σκληρό σιτάρι 2011» με ποσό: 9.198,85 ευρώ σε 23 δικαιούχους. Πληρωμή για το ΜΕΤΡΟ 132 «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΕΩΡΓΩΝ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» με ποσό 29.801,28 ευρώ σε 41 δικαιούχους.

ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου έχουν περιθώριο οι δικαιούχοι Σχεδίων Βελτίωσης, των οποίων ο φάκελος εγκρίθηκε από την 1η Οκτωβρίου και έπειτα, ώστε να υποβάλουν αίτημα προκαταβολής, σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στο Άρθρο 11 άλλης απόφασης για τα καθεστώτα ενίσχυσης του Μέτρου 121 (Σχέδια Βελτίωσης), η προκαταβολή μπορεί να φτάσει ως το 50% της ενίσχυσης, για τη χορήγηση της οποίας απαιτείται εγγυητική επιστολή που αντιστοιχεί στο 110%.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τη συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2015, μέσω των ψηφιακών εφαρμογών του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης προχωρά η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Αναλυτικότερα σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζονται τα εξής: «Οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων των οποίων η σταφυλική παραγωγή προορίζεται για οινοποίηση, υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρυγητού να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής σύμφωνα με τον Καν(ΕΚ) 436/2009, όπως ισχύει κάθε φορά. Ειδικότερα για το έτος 2015, οι δηλώσεις συγκομιδής θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους αμπελουργούς οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» της επίσημης ιστοσελίδας του Υ.Π.Α.Π.Ε. www.minagric.gr. Η ημερομηνία υποβολής των Δηλώσεων Συγκομιδής αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2015, όπου και η ψηφιακή υπηρεσία θα κλείσει για τις νέες δηλώσεις. Μετά την ολοκλήρωση της Δήλωσης Συγκομιδής, δηλαδή μετά την λήξη της περιόδου υποβολής και τροποποίησης (30 Νοεμβρίου), υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης από τους παραγωγούς του αντίγραφου της δήλωσης που ενέχει θέση βεβαίωσης κατάθεσης Δήλωσης Συγκομιδής. Σε περίπτωση που ο παραγωγός διαπιστώσει λάθος στη Δήλωση Συγκομιδής, τότε έχει την δυνατότητα να ζητήσει από την Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Λάρισας με αίτηση τροποποίησης και κατόπιν προσκομίσεως των απαραίτητων δικαιολογητικών-παραστατικών τη διόρθωση της Δήλωσης Συγκομιδής του. Η νέα εκτύπωση θα περιλαμβάνει τις αλλαγές όπως αυτές έγιναν από τη ΔΑΟΚ.

ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΕΙ Η ΔΑΟΚ

Από βδομάδα θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει στα νέα της γραφεία, επί των οδών Θεοφράστου και Κλεισθένους (είσοδος από Κλεισθένους), (οδός Φαρσάλων) η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς είναι σε εξέλιξη η μετακόμιση των αρχείων της υπηρεσίας. Άλλωστε, γι΄αυτό το λόγο και τούτες τις μέρες δεν λειτουργούν τα τηλέφωνα της υπηρεσίας, τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας (ίδιοι αριθμοί). Υπενθυμίζεται ότι στο νέο διοικητήριο της Περιφέρειας πρόκειται να μεταστεγαστούν πολύ σύντομα όλες οι γεωτεχνικές υπηρεσίες αλλά και οι τεχνικές της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass