Κεράσια Ολύμπου...

Εξάγεται το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του Συνεταιρισμού Ράχης Πιερίας

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2020 16:58

Το να οδηγείς πίσω από δύο προπορευόμενες νταλίκες σ’ έναν επαρχιακό δρόμο της Πιερίας δεν είναι κάτι... ασυνήθιστο.

Αλλά να βρεθείς οδηγώντας αυτήν την περίοδο, που λόγω του κορονοϊού οι διεθνείς μεταφορές προϊόντων είναι μειωμένες, πίσω από δύο νταλίκες κατάφορτες με κεράσια σ’ έναν επαρχιακό και στενό δρόμο της ημιορεινής Πιερίας δεν μπορεί παρά να αναρωτηθείς -τουλάχιστον- για την προέλευση του φορτίου και τον προορισμό των φορτηγών...
“Φέτος στέλνουμε τα κεράσια μας σε Ιταλία, Γαλλία και Ολλανδία και μερικές φορές οι ιταλικές νταλίκες έρχονται έως εδώ για να τα παραλάβουν” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δημήτρης Ντούρος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης Πιερίας ο “ Άγιος Λουκάς”. Μπορεί το διαλογητήριο-συσκευαστήριο του Συνεταιρισμού να βρίσκεται στο μέσον του κερασώνα σε μια δύσκολη τοποθεσία για τριαξονικά οχήματα, αλλά αυτό δεν έχει πτοήσει τους παραγγελιοδότες του εξωτερικού που επιμένουν στο κεράσι της Ράχης Ολύμπου και στέλνουν έως εκεί τα φορτηγά των διεθνών μεταφορών να φορτώσουν.
Το μικρό χωριό της Πιερίας έχει δημιουργήσει από το 2005 ένα ξεχωριστό, δικό του success story στις ελληνικές εξαγωγές και φέτος έχει καταφέρει να εξάγει απευθείας σε περισσότερες από 10 ευρωπαϊκές χώρες το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των 800-900 τόνων. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνεταιρισμού το 85% της φετινής παραγωγής έχει εξαχθεί στην Πολωνία, τις Βαλτικές χώρες, σε Ρουμανία, Ισπανία, Βουλγαρία, ενώ σε Ιταλία, Γαλλία και Ολλανδία καταγράφηκε αύξηση σε σύγκριση με άλλες εποχές. Πέρυσι το κεράσι Ράχης Ολύμπου ταξίδεψε μακρύτερα το όνομα και τη γλύκα του, καθώς μεγάλες ποσότητες εξήχθησαν στο Ντουμπάι, στην Ινδία και στη Σιγκαπούρη. Ο κορονοϊός και η καθήλωση των αερομεταφορών ανάγκασαν φέτος τα στελέχη του Συνεταιρισμού να επιμείνουν... ευρωπαϊκά.
Αν και η χρονιά δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδανική εξαιτίας των καιρικών συνθηκών του Μαρτίου που έπληξαν τις πρώιμες ποικιλίες, οι παραγωγοί της Ράχης και των γύρω ορεινών και ημιορεινών κοινοτήτων της Πιερίας, δεν έχουν λόγο να μην χαμογελούν. Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται το μάζεμα των όψιμων ποικιλιών σε υψόμετρο από 600-1.000 μέτρα στο Ελατοχώρι, τη Μηλιά και τον Άγιο Δημήτριο και οι 230 παραγωγοί-μέλη του Συνεταιρισμού κλείνουν τη συγκομιδή με την κλασσική ευχή των αγροτών «και του χρόνου περισσότερα και καλύτερα».
Καθοριστικό ρόλο ωστόσο για τη φετινή αύξηση των εξαγωγών (στην Ιταλία εκτιμάται στο 8%), έπαιξε η ελληνική διαχείριση της πανδημίας και ο αντίκτυπος που είχε αυτή στα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα. «Η επιτυχία στη διαχείριση είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές χώρες, όπως η Ολλανδία, εμπιστεύτηκαν περισσότερο τα ελληνικά προϊόντα... Στα πρώιμα κεράσια, για παράδειγμα, οι παραγγελίες από την Πολωνία ήταν καταιγιστικές...” ανέφερε ο κ. Ντούρος.
Υπάρχει άραγε μυστικό στο κεράσι της Ράχης που το κάνει περιζήτητο; «Από τη μια πλευρά είναι ο Όλυμπος. Από την άλλη τα Πιέρια. Στο βάθος ο Θερμαϊκός. Μετά είναι η αγάπη των παραγωγών για το προϊόν, το μικροκλίμα της περιοχής, τα πολύ χαμηλά επίπεδα υγρασίας και η μορφολογία του εδάφους» απαντά ο πρόεδρός του, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική του Συνεταιρισμού διέπεται από την αρχή του σεβασμού προς τον παραγωγό, τον καταναλωτή και το περιβάλλον. Η καλλιέργεια είναι ελεγχόμενη από τον συνεταιρισμό και οι κερασοπαραγωγοί ακολουθούν τις καλύτερες λύσεις για τη φυτοπροστασία και θρέψη των κερασιών.
Εκτός αυτών, όμως, ο Συνεταιρισμός έχει να επιδείξει μια σταθερή προσήλωση από το 1991 (από τη σύστασή του) στην ποιότητα, στον εκσυγχρονισμό της συσκευασίας-σήμανσης-διακίνησης τόσο για την εγχώρια όσο και για τη διεθνή αγορά. Διαθέτει μια πρότυπη μονάδα (με υδροψύχτη, ψυκτικούς θαλάμους, με ηλεκτρονικό καλιμπραδόρο Αυστραλιανής κατασκευής για ταξινόμηση των κερασιών μέσω καμερών και 14 εξόδους προϊόντων) και άλλες σύγχρονες εγκαταστάσεις που εξασφαλίζουν στα κεράσια τη διατήρηση της καλής ποιότητας και την άψογη τυποποίησή τους.
Το μέγιστο της ετήσιας παραγωγής του κερασιού υπολογίζεται σε περισσότερους από 1.500 τόνους, αλλά τα τελευταία χρόνια, οι καιρικές συνθήκες «συνέδραμαν» να επιτευχθεί αυτή η παραγωγή το 2015. Ο Συνεταιρισμός, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ντούρος, έχει ξεκινήσει μια νέα επένδυση ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ με μια νέα υπερσύγχρονη γραμμή διαλογής κερασιών με ειδικά σκάνερς που θα “διαβάζουν” με ακρίβεια ποιότητα-ταξινόμηση και τη γενική εικόνα του προϊόντος για 5-6 τόνους/ώρα (διπλάσια δηλαδή ποσότητα από τη σημερινή), αλλά και μια δεύτερη γραμμή για βερύκοκα, μήλα και ακτινίδια που αποτελούν ...ανερχόμενες καλλιέργειες στην περιοχή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΕΔΑ ΘΕΣΣ
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1