Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2020 21:02

Ομαλά εξελίσσεται η αρδευτική περίοδος στον κάμπο

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζονται τα ποτίσματα στον θεσσαλικό κάμπο καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΟΕΒ Πηνειού, το νερό έφτασε μέχρι και το τελευταίο χωριό. Σε αυτό βοήθησαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις αλλά και η συνετή και ορθολογική διαχείριση του νερού. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, Γιώργο Λαδόπουλο, «ο συντονισμός όλων των αρμοδίων φορέων ήταν άψογος, ενώ οι οδηγίες του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού εκτελέστηκαν στο απόλυτο. Το οικολογικό όριο της λίμνης Πλαστήρα είναι σε καλά επίπεδα. Αν και είμαστε όλοι ικανοποιημένοι, ωστόσο δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε να συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε να διαχειριστούμε την τελευταία σταγόνα. Και φυσικά συνεχίζονται και τα έργα υποδομής» κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.

 

Σε εξέλιξη η συγκομιδή καπνού

Ξεκινά από μέρα σε μέρα η συλλογή της ποικιλίας Virginia στα καπνά της επαρχίας Ελασσόνας, ενώ στην ποικιλία «Κατερίνη» έχει ήδη ολοκληρωθεί η συγκομιδή στο δεύτερο και τρίτο χέρι. Το ευχάριστο για τους παραγωγούς είναι ότι δεν έχουν παρουσιαστεί προσβολές από έντομα και ασθένειες. Αναφορικά με τις τιμές που θα ισχύσουν φέτος, η εκτίμηση των παραγωγών είναι ότι θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα, δηλαδή στην ποικιλία Κατερίνη 4,70 ευρώ το κιλό και στα Virginia 2 ευρώ. Ίσως στα ποιοτικά καπνά οι παραγωγοί να απολαύσουν 15 με 20 λεπτά περισσότερα.


Εν αναμονή οι κτηνοτρόφοι για το 4ευρο

Την υπογραφή του νέου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος έχει ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις από το ΥΠΑΑΤ, περιμένουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας, προκειμένου να λάβουν την ειδική αποζημίωση για τις απώλειες του Πάσχα, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 31,7 εκατ. ευρώ, ήτοι 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα. Οι σχετικές διαδικασίες από το ΥΠΑΑΤ και την Ε.Ε. έχουν ολοκληρωθεί και απομένει η υπογραφή Σκυλακάκη για να ανάψει το πράσινο φως και να τρέξει η διαδικασία. Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει στην παρούσα φάση τους Θεσσαλούς κτηνοτρόφους είναι ο καταρροϊκός πυρετός, ο οποίος έχει εμφανιστεί σε κοπάδια της Δυτ. Μακεδονίας. Περισσότερα στη στήλη της Δευτέρας.


Το ΓΕΩΤΕΕ παρουσιάζει πρόγραμμα κατάρτισης

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. έχει αναλάβει την υλοποίηση της Πράξης με τίτλο «Κατάρτιση και πιστοποίηση ικανοτήτων και δεξιοτήτων εργαζομένων στον κλάδο διαχείρισης αγροτικών απόβλητων και στην υγιεινή, ασφάλεια και ποιοτικό έλεγχο τροφίμων», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα/ Επιχειρηματικότητα/ Καινοτομία 2014-2020». Αντικείμενο της πράξης είναι η κατάρτιση 865 εργαζομένων των επιχειρήσεων του Ιδιωτικού Τομέα που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους της οικονομίας στις 13 περιφέρειες της χώρας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξ αποστάσεως κατάρτιση (e-learning) διάρκειας 120 ωρών (28 ώρες σύγχρονη τηλεκατάρτιση και 92 ώρες ασύγχρονη) και εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ (5 ευρώ μικτά ανά ώρα κατάρτισης). Στη Λάρισα η σχετική εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 26 Αυγούστου και ώρα 19.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παραρτήματος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κεντρικής Ελλάδας, (Καψούρη 4), με περιορισμένο αριθμό παρευρισκομένων, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπουν οι αρμόδιες αρχές.


Εως 28 Αυγούστου ο αποχαρακτηρισμός δασικών

Χιλιάδες αγρότες και μικροκαλλιεργητές, εν μέσω θερινών αδειών και υπολειτουργίας του δημοσίου, καλούνται μέσα στον Αύγουστο να αποχαρακτηρίσουν την αγροτική τους γη από τους δασικούς χάρτες. Η διαδικασία προβλέπει τα εξής: Οι αγρότες πρέπει πρώτα να πάνε στο Διοικητήριο για να πάρουν εκτυπώσεις των επιδοτούμενων κτημάτων τους που βρίσκονται στο Ελαιοκομικό και στο Αμπελουργικό Μητρώο, και στη συνέχεια στη Διεύθυνση Δασών για να προσκομίσουν τις εκτυπώσεις. Σκοπός είναι, όσοι κάτοχοι αγροτεμαχίων θέλουν να αποχαρακτηρίσουν από δασική την αγροτική τους γη, να προσκομίσουν διοικητικές πράξεις στις Διευθύνσεις Δασών έως 28 Αυγούστου, ώστε να αναμορφωθούν οι δασικοί χάρτες που θα χρησιμοποιεί από το 2021 ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τις επιδοτήσεις. Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι όλη αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να απλοποιηθεί, εάν το Υπουργείο Περιβάλλοντος λάμβανε τους ψηφιακούς χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ και τους «κούμπωνε» πάνω στους δασικούς χάρτες, αποχαρακτηρίζοντας αυτομάτως από δασικές εκτάσεις τις αγροτικές καλλιέργειες που επιδοτούνται επί δεκαετίες από την Ε.Ε.

 

Βαμβάκι - Καλαμπόκι

*Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζουν τις καλλιεργητικές φροντίδες οι Θεσσαλοί βαμβακοπαραγωγοί, οι οποίοι προ ημερών προχώρησαν στο τελευταίο, όπως φαίνεται, πότισμα του «λευκού χρυσού». Όπως υποστηρίζουν οι γεωπόνοι «η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά (ποιοτικά και ποσοτικά), ενώ για το επόμενο διάστημα -μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου- εφιστούν στους παραγωγούς «να βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση τυχόν προσβολών από πράσινο και ρόδινο σκουλήκι, για την αντιμετώπιση του οποίου μέχρι τώρα οι περισσότεροι αγρότες, έχουν κάνει κατά μέσο όρο δύο ψεκασμούς». Όσον αφορά στην χρηματιστηριακή του τιμή, αυτή συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα (60-65 σεντς), οι συνεδριάσεις χαρακτηρίζονται από χαμηλή ρευστότητα, ενώ η μικρή κινητικότητα αποδίδεται στην εκτέλεση παλαιότερων συμβολαίων.
*Ολοκληρώθηκε προ ημερών, με ικανοποιητικά αποτελέσματα η συγκομιδή του καλαμποκιού που προορίζεται για ζωοτροφές (πράσινο –ενσίρωση), ενώ μόλις βοηθήσει ο στεγνός καιρός και υποχωρήσει η υγρασία (περί τα τέλη Αυγούστου) θα ξεκινήσει και η συγκομιδή του καλαμποκιού που προορίζεται για φαρμακευτική- καταναλωτική χρήση. Οι περισσότεροι μείωσαν την παραγωγή για ενσίρωμα και ενίσχυσαν αυτή που προορίζεται για καρπό, ενώ οι αποδόσεις στον νομό κυμάνθηκαν από 6-8 τόνους. Το άσχημο είναι ότι όπως καταγγέλλουν παραγωγοί από τη Βόρεια Ελλάδα οι αθρόες εισαγωγές καλαμποκιού από τη Βουλγαρία συνεχίζονται, εξέλιξη που δεν βοηθά την εγχώρια αγορά.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass