Αγροτικα Εφόδια

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2020 21:02

Εγγραφές στην Αβερώφειο Σχολή

Ξεκινούν από την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου έως και τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές στις Αγροτικές Επαγγελματικές Σχολές του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ. Στις ΕΠΑΣ μπορούν να φοιτήσουν νέοι και νέες κάτοχοι τουλάχιστον ενδεικτικού Α’ Τάξης Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου από ολόκληρη τη χώρα, που θέλουν να δραστηριοποιηθούν ή/και να απασχοληθούν σε εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα. Η πρώτη περίοδος των εγγραφών έλαβε χώρα τον Ιούνιο. Όπως είναι γνωστό θα λειτουργήσουν έξι (6) Σχολές και συγκεκριμένα στα Ιωάννινα, στην Καλαμπάκα, στην Κρήτη (Μεσσαρά Ν. Ηρακλείου), στη Λάρισα (Αβερώφειος), στο Μαρούσι Αττικής (κτήμα Συγγρού) και στη Νεμέα. Στη Λάρισα (τηλ. 2410-611.093, e-mail: geosxoli@otenet.gr) τα τμήματα που θα λειτουργήσουν είναι η Ζωοτεχνία και τα Αγροτικά Μηχανήματα.

 

probata

Ανησυχία για τον καταρροϊκό πυρετό

Έντονη είναι η ανησυχία των αιγοπροβατοτρόφων του νομού Λάρισας και της Θεσσαλίας, σχετικά με τις εξελίξεις από την προσβολή ζωικού κεφαλαίου από τον καταρροϊκό πυρετό στη Δυτική Μακεδονία. Όπως είναι γνωστό αρκετά κρούσματα έχουν εμφανιστεί σε Καστοριά και Φλώρινα με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες προμήθειας του εμβολίου. Προ ημερών εστάλη το αίτημα από το ΥΠΑΑΤ προς την Ε.Ε., ώστε να τρέξει η διαδικασία προμήθειας των εμβολίων που αναμένεται να διατεθούν στους κτηνοτρόφους. Στη Θεσσαλία πάντως έκδηλη είναι η ανησυχία σχετικά με τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους που αναμένεται να επιστρέψουν από τα ορεινά της Πίνδου στην περιοχή μας, στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ανησυχία δικαιολογημένη, αφού στην επαρχία Τυρνάβου ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί -αν και έχει αποφασιστεί το ποσό- για τον καταρροϊκό του 2014.

 

AGROTIKA PROIONTA

Ευρωπαϊκά προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων

Λήγει στις 27 Αυγούστου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πλαίσιο των δύο συμπληρωματικών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων ευρωπαϊκών προγραμμάτων προώθησης αγροτικών προϊόντων για την εσωτερική αγορά και σε Τρίτες χώρες. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 5 εκατομμύρια ευρώ για τα απλά προγράμματα και 5 εκατομμύρια για τα «πολύ- προγράμματα» προώθησης και ενημέρωσης. Οι αιτήσεις για χρηματοδότηση υποβάλλονται απευθείας στον εκτελεστικό οργανισμό Καταναλωτών Υγείας Γεωργίας και Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος είναι αρμόδιος για την αξιολόγηση και την έγκρισή τους.

 

EIKONA1

Μια επίσκεψη στο φράγμα και υδροηλεκτρικό έργο του Ιλαρίωνα

Πριν από λίγες εβδομάδες επισκέφτηκα το Φράγμα Ιλαρίωνα στον Νομό Κοζάνης κοντά στα Σέρβια. Το φράγμα έχει κατασκευαστεί στον ποταμό Αλιάκμονα λίγο πριν από το μεγάλο φράγμα του Πολυφύτου. Είναι το τελευταίο ΥΗ εργοστάσιο που τέθηκε σε λειτουργία. Αντίθετα από το φράγμα και το ΥΗ εργοστάσιο της Μεσοχώρας που παρά την εκδηλωθείσα βούληση της σημερινής κυβέρνησης (δηλώσεις κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και στα Τρίκαλα) περιμένει ακόμα να τελειώσουν οι απαλλοτριώσεις για να ξεκινήσει η πλήρωση του φράγματος. Η αναμονή για το έτοιμο έργο φτάνει τα 15 χρόνια! Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι έχουν ξοδευτεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέχρι σήμερα, ενώ χάνονται κάθε χρόνο περισσότερο από 30 εκατομμύρια ευρώ από την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος αιχμής που θα παράγονταν. Φυσικά για την οικονομική κρίση της χώρας φταίνε οι ξένοι!
Την ώρα που έγραφα αυτό το κείμενο, ανακοινώθηκε από τη ΔΕΗ (ιδιοκτήτη του φράγματος Μεσοχώρας) η έναρξη της διαδικασίας αναγκαστικών απαλλοτριώσεων (δικαστικός ορισμός της τιμής αποζημίωσης) για να γίνει η πλήρωση της λίμνης. Μία ευχάριστη εξέλιξη που δείχνει ότι η Κυβέρνηση πραγματικά θέλει να προχωρήσει το έργο. Μία νομοθετική παρέμβαση για ορισμό τιμής μονάδας που να ικανοποιεί τους κατοίκους και τη ΔΕΗ, θα επιτάχυνε την έναρξη λειτουργίας του έργου προς όφελος της χώρας.
Το φράγμα και το Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο έχουν κατασκευαστεί κοντά στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδος που βρίσκεται στον πόδα του φράγματος.
Το ΥΗ εργοστάσιο διαθέτει δύο γεννήτριες των 75 MW η μία, και μία μικρή 4,5 MW για την απαραίτητη ροή νερού για οικολογικούς σκοπούς. Το φράγμα ξεκίνησε να γεμίζει με νερό το 2013 όταν έκλεισε η σήραγγα εκτροπής. Σήμερα το όλο έργο παρέχει νερό για ύδρευση και άρδευση κοντινών περιοχών, παρέχει αντιπλημμυρική ανάσχεση νερών και προστασία στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών (μια υπηρεσία που προσφέρουν τα φράγματα και συνήθως δεν προβάλλεται) και είναι πόλος τουριστικής ανάπτυξης (μόνο 1,5 ώρα από τη Λάρισα).
Είναι μια υπέροχη περιοχή, η δε θέα από το φράγμα όσο και η διαδρομή γύρω από την τεχνητή λίμνη είναι υπέροχη. Ο καθένας που επισκέπτεται την περιοχή και ταξιδεύει μέχρι την Αιανή και το Τορνίκι, όπου βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Τορνικίου, μπορεί να καταλάβει ότι τα φράγματα και οι λίμνες για τα ΥΗ εργοστάσια δημιουργούν εκπληκτικά νέα οικοσυστήματα. Χρειάζεται όμως δουλειά για να αξιοποιηθούν και να προσελκύσουν τουρίστες. Ίσως κάποτε να συνειδητοποιήσουμε ότι εκτός από υπέροχες θάλασσες και παραλίες έχουμε και εκπληκτικά βουνά που απέχουν λίγο χρόνο μεταξύ τους. Το έργο προσφέρει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια χωρίς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Θα παράγει κάθε χρόνο 330 GWh καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας για τα επόμενα τουλάχιστον 50 χρόνια (το Φράγμα Πλαστήρα έχει φτάσει τα 60 μέχρι τώρα) καλύπτοντας κυρίως ζητήσεις αιχμής. Ο χρόνος παραγωγής ενέργειας από την εντολή είναι 4,5 λεπτά. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της ΥΗ ενέργειας που μπορεί να καλύψει τη ζήτηση αιχμής και είναι η βάση για τα έργα αντλισιοτημίευσης που μπορούν να ισορροπήσουν το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας από ΑΠΕ, όπως η αιολική και η ηλιακή που δεν έχουν συνεχή παραγωγή.
Γράφω σήμερα με την ευκαιρία λίγα για το παλιό μοναστήρι της Παναγίας Τορνικίου Γρεβενών. Κτίστηκε τον 12ο αιώνα στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα. Το 1996 η Μονή έπαθε ζημιές από σεισμό που αποκαταστάθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Με τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης η Μονή θα κατακλύζονταν από τα νερά. Για αυτό μετακινήθηκε σε μεγαλύτερο υψόμετρο όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Βέβαια το Μοναστήρι σήμερα δεν έχει μοναχούς και απλώς γίνεται γιορτή της Παναγίας. Αυτό επέτρεψε την πλήρωση τη λίμνης και τη διάσωση του μνημείου. Νομίζω ότι σωστά έγινε.
Ο μηχανικός του ΥΗ σταθμού μάς εξήγησε ότι η χωρητικότητα της λίμνης μειώθηκε κατά 100 εκατομμύρια κ.μ. νερού για να μη κατακλυστεί το κελί που φαίνεται στη φωτογραφία. Ο ίδιος μας εξήγησε ότι θα μπορούσε να προστεθεί και μια ακόμη μονάδα 75 MW και να αυξηθεί σημαντικά η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα υπήρχε μεγαλύτερη ποσότητα νερού για να τροφοδοτήσει ύδρευση και άρδευση.
Ένα ανάλογο πρόβλημα υπάρχει με το φράγμα Συκιάς στον Θεσσαλικό Αχελώο.
Υπάρχει το Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου κοντά στο Μυρόφυλλλο, Τρικάλων (σήμερα χωρίς μοναχούς) που αν διατηρηθεί στη θέση είτε θα κατακλυστεί από τα νερά της τεχνητής λίμνης είτε θα μειώσει σημαντικά τη χωρητικότητά της. Η χώρα μας είναι προικισμένη με ένα τεράστιο πλούτο μοναστηριών, εκκλησιών, παρεκκλησιών και κελιών (και πολλά αρχαία ερείπια), τα οποία κοσμούν όλα τα όμορφα τοπία της χώρας. Κάθε φορά που είναι να γίνει κάποιο έργο αντιμετωπίζουμε ένα σημαντικό πρόβλημα: τι πρέπει να διατηρήσουμε και να συντηρήσουμε και τι πρέπει να αφήσουμε στην άκρη και να προχωρήσουμε.
Ένα μεγάλο ερώτημα που πρέπει κάποτε να συζητήσουμε σοβαρά και να δημιουργήσουμε κανόνες, ώστε και την κληρονομιά μας να τιμήσουμε και διατηρήσουμε αλλά και να μπορέσουμε να ζήσουμε. Γιατί χωρίς τεχνικά έργα και κατασκευές μάλλον δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Η λογική της μετακίνησης των κατασκευών εκτός των έργων είναι μια λύση που βοηθάει στην επιτυχία των δύο στόχων.

Γράφει ο Φάνης Γέμτος, γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass