Ανάρπαστα τα αχλάδια στην επ. Τυρνάβου

ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΔΕΝΔΡΑ

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2020 21:18

Χαμόγελα στους αχλαδοπαραγωγούς μέλη του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, προβληματισμό στους συναδέλφους τους στη ΔΚ Δένδρων σκόρπισε η ολοκλήρωση της συγκομιδής στα επιτραπέζια αχλάδια. Κι αυτό γιατί στον Τύρναβο, όπου η ποικιλία «Κρυστάλλι» θεωρείται ο βασιλιάς

του αχλαδιού, η παραγωγή ήταν αυξημένη κατά 20-25%, ενώ στα Δένδρα η αντίστοιχη παραγωγή μειωμένη κατά 50%, αποτέλεσμα της παγωνιάς της 17ης Μαρτίου.
ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου Σωτ. Ταμπόση «η συγκομιδή στα επιτραπέζια ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, ενώ η ποιότητα του προϊόντος είναι πολύ καλή. Υπολογίζω να μαζέψαμε ως ΑΣΕΠΟΠ περί το 1,5 εκατ. κιλά στο «Κρυστάλλι», 300 τόνους «Σάντα Μαρία» κι 300 τόνους «Κόσια» και «Κοντούλες» (150+150 τ.). Αποθηκεύσαμε το προϊόν, καθώς το εμπορευόμαστε μέχρι και την Άνοιξη». Αυτές τις μέρες ξεκίνησε η συγκομιδή στο βιομηχανικό, με τον Συνεταιρισμό να διατηρεί τις καθιερωμένες συμφωνίες με εργοστάσιο κομπόστας της περιοχής.
Να σημειωθεί ότι οι υπόλοιποι παραγωγοί (εκτός Συνεταιρισμού) διέθεσαν τα αχλάδια σε τιμές με μεγάλη διακύμανση, ανάλογα τον έμπορο και τον τρόπο πληρωμής τους, από 40-65 λεπτά/κιλό, με τους περισσότερους να πληρώνονται από 45-55 λεπτά.
ΔΕΝΔΡΑ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Γαία Φρούιτ» Δένδρων Τυρνάβου Χρήστο Τασούλα «πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η συγκομιδή στις επιτραπέζιες ποικιλίες και μαζεύτηκαν μετά βίας 2 εκατομμύρια κιλά σε «Κοντούλα», «Santa Maria» κι άλλα 2 εκατ. κιλά στο «Κρυστάλλι». Η πλειοψηφία της παραγωγής πωλήθηκε ήδη σε εμπόρους, σε τιμές 15% περίπου πάνω από τις περσινές. Σε αυτό συντέλεσε το γεγονός ότι η παραγωγή ήταν μικρή, άρα υπήρχε προσφορά από την αγορά, ενώ και η ποιότητα του προϊόντος χαρακτηρίστηκε άριστη. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η συγκομιδή του βιομηχανικού αχλαδιού που προορίζεται για μεταποίηση με τους παραγωγούς της επαρχίας Τυρνάβου να ξεκινούν τη συλλογή από την ποικιλία «Σίσσυ», ακολουθούν τα «Williams» και εν συνεχεία τα “highland”. Η καθιερωμένη συμφωνία με το εργοστάσιο κομπόστας «Κρόνος» προβλέπει τιμή 40 λεπτά/κιλό».               

  Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass