Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2020 21:00

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα ενίσχυσης για
αιγοπροβατοτρόφους, αιτήσεις μέχρι 8 Οκτωβρίου

Σε λειτουργία τέθηκε από την Παρασκευή (11 Σεπτεμβρίου) το σύστημα υποβολής αιτημάτων ενίσχυσης για τον τομέα

της Αιγοπροβατοτροφίας. Η πλατφόρμα άνοιξε έπειτα από την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη. Όπως αναφέρει το ΥΠΑΑΤ, η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων που επλήγησαν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού και προκειμένου αυτοί να συνεχίσουν να ασκούν απρόσκοπτα το παραγωγικό τους έργο. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης που θα κατευθυνθεί στους πληγέντες αιγοπροβατοτρόφους ανέρχεται σε 30.155.000 ευρώ και καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ορίζεται η 8η Οκτωβρίου 2020.
Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, δικαιούχοι άμεσης επιχορήγησης μέσω κρατικής οικονομικής ενίσχυσης στον τομέα της Αιγοπροβατοτροφίας είναι όσοι παραγωγοί: 1. Διαθέτουν ζωικές εκμεταλλεύσεις με τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα (άνω του έτους) και έχουν παραδώσει γάλα σε εγκεκριμένες μεταποιητικές μονάδες το έτος 2019. Οι παραδόσεις γάλακτος επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία που αποστέλλονται ετησίως από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ή διαθέτουν ζωικές εκμεταλλεύσεις με τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα (άνω του έτους) σε νησιά στα οποία λόγω ελλείψεως μεταποιητικών μονάδων δεν ήταν δυνατή η παράδοση γάλακτος.
 2. Έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2019 έως και την 31-12-2019.
3. Διατήρησαν την εκμετάλλευσή τους ενεργή έως και την 31/12/2019, γεγονός το οποίο διαπιστώνεται από τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κτηνιατρικής (Ο.Π.Σ.Κ.).
4. Δεν ήταν προβληματική επιχείρηση στην 31/12/2019, κατά την έννοια του Κανονισμού (ΕΕ) 702/2014 (άρθρο 2, σημείο 14).
5. Δεν εξακολουθούν να έχουν στη διάθεσή τους ενίσχυση που έχει κριθεί παράνομη και ασυμβίβαστη, με βάση προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Δ.Ε.Ε., κατά τα οριζόμενα στην περ. 4 της υποπαρ. Β10 της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013.
Ο κάθε εν δυνάμει δικαιούχος θα πρέπει να υποβάλει την αίτησή του απευθείας στο σύστημα υποβολής της αίτησης ΕΑΕ 2019 μέσω της επιλογής «Χρήση εφαρμογής» στην ηλεκτρονική διεύθυνση (πατήστε εδώ) εφόσον διαθέτει προσωπικούς κωδικούς από παλαιότερο έτος (ΕΑΕ 2014-2020, υποβολή αιτήσεων για βιολογικά, νιτρορύπανση κ.λπ.) ή μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής διεύθυνσης εφόσον προηγηθεί η εγγραφή στις εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ (επιλογή «Αίτημα εγγραφής» στην ανωτέρω σελίδα). Μετά την είσοδο στην εφαρμογή αίτησης ΕΑΕ 2019 ο χρήστης επιλέγει από το κεντρικό μενού ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ COVID19> Αίτηση Κρατικής Ενίσχυσης στον τομέα της Αιγοπροβατοτροφίας.

 

AGROTIKA EFODIA

Εξαγωγές σκόρδου Πλατυκάμπου σε Ιαπωνία και Αυστραλία

Ανοίγει τα φτερά του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου, καθώς έχει έρθει σε συμφωνία να εξάγει μεγάλες ποσότητες σκόρδου στην Ιαπωνία, ενώ ήδη έχει στείλει σχετικά δείγματα και στην Αυστραλία. Κινήσεις που αποδεικνύουν τη δυναμική του τοπικού προϊόντος και δημιουργεί ευοίωνες συνθήκες για την τοπική οικονομία. Όπως έγινε γνωστό, η ιαπωνική εταιρεία WAKUNAGA -εκπρόσωποι της οποίας είχαν έρθει τον Φεβρουάριο στον Πλατύκαμπο, με πρωτοβουλία του καθηγητή Δημ. Κουρέτα- απάντησαν ότι επιθυμούν να απορροφήσουν τη φετινή παραγωγή για τη χρήση του σκόρδου Πλατυκάμπου σε φαρμακευτικά σκευάσματα (συμπληρώματα). Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννη Κουκούτση, «αναμένουμε πλέον με ενδιαφέρον τη σύναψη συμφωνίας με τους Ιάπωνες, προκειμένου να γνωρίζουμε, πριν τη σπορά που θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου, την ακριβή ποσότητα που θα χρειαστούν. Όλα δείχνουν ότι ανοίγει μία νέα σελίδα για το τοπικό μας προϊόν. Ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος, καθώς οι Ιάπωνες σκέφτονται να κατασκευάσουν μέχρι και εργοστάσιο στην περιοχή (και όχι στη Γερμανία, όπως προγραμμάτιζαν) προκειμένου να μειώσουν και το μεταφορικό κόστος. Η εταιρεία διαθέτει ήδη εργοστάσιο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ενώ για την Ευρώπη σχεδίαζε να κατασκευάσει εργοστάσιο στη Γερμανία. Μόλις διαπίστωσε τις ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου Πλατυκάμπου αρχίζει να σκέφτεται σοβαρά τη δημιουργία του στην περιοχή μας» δηλώνει ο γνωστός συνεταιριστής. Επιπλέον ο Συνεταιρισμός ανοίγει τα φτερά του και προς την Αυστραλία, στην οποία έστειλε ένα μικρό δείγμα (5,5 τόνοι) σκόρδου σε αλυσίδα διατροφής που εδρεύει στην Αδελαΐδα, με την προσδοκία ότι και η απάντηση των Αυστραλών θα είναι εξίσου θετική. Σύμφωνα με τον Γιάννη Κουκούτση, «οι παραπάνω εξελίξεις συνιστούν μία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία, όχι μόνο για τον Συνεταιρισμό, αλλά συνολικά για όλους τους παραγωγούς σκόρδου στην περιοχή. Η διοίκηση του Συνεταιρισμού στοχεύει να επενδύσει στη δημιουργία ενός συσκευαστηρίου, ώστε η συγκέντρωση και τυποποίηση του σκόρδου να γίνεται με μηχανήματα και όχι χειρωνακτικά, όπως μέχρι τώρα. Γι’ αυτόν τον λόγο θα χτυπήσουμε την πόρτα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ώστε να βρεθεί τρόπος ένταξής μας σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα».

 

BIOAERIO

Επενδύουν στο βιοαέριο οι Λαρισαίοι τευτλοπαραγωγοί

Στο βιοαέριο θα επενδύσουν και φέτος τη φετινή σοδειά που θα προκύψει από τα 2.500 στρέμματα (4.500 στρ. συνολικά στη Θεσσαλία) οι 100 περίπου Λαρισαίοι τευτλοπαραγωγοί, λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχεί και φέτος αναφορικά με τη λειτουργία του Ζαχαρουργείου στις Σέρρες και τη δυνατότητα απορρόφησης της φετινής παραγωγής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Τευτλοεξαγωγέων νομού Λάρισας Θοδωρή Δαλακούρα, «όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος θα δώσουμε την παραγωγή μας σε εταιρεία που εδρεύει στο Πολυδάμειο Φαρσάλων και δραστηριοποιείται στον τομέα των ενεργειακών φυτών. Η συγκομιδή θα ξεκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου και η παραγωγή προμηνύεται καλή (μέσος όρος 6-7 τόνοι το στρέμμα). Ευχή όλων βέβαια, κάποια στιγμή να ξαναλειτουργήσουν τα ζαχαρουργεία και να επιστρέψουμε στην πραγματική καλλιέργεια, ώστε να προωθήσουμε στην εγχώρια αγορά την ποιοτική ζάχαρη που παράγαμε όλα αυτά τα χρόνια. Είναι κρίμα να εισάγουμε ζάχαρη από το εξωτερικό» κατέληξε ο κ. Δαλακούρας.
Κατάληψη του εργοστασίου στις Σέρρες
από τους Μακεδόνες τευτλοπαραγωγούς
Σε κατάληψη του εργοστασίου των Σερρών, όπου και άδειασαν συμβολικά ένα φορτηγό με τεύτλα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, έχουν προχωρήσει από το πρωί της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου αγανακτισμένοι τευτλοπαραγωγοί του νομού, οι οποίοι βρίσκονται και πάλι στο ίδιο έργο θεατές, αφού η περίοδος της καμπάνιας είναι προ των πυλών και εκείνοι δεν γνωρίζουν τι θα κάνουν την παραγωγή τους. Παραγωγή που ανέρχεται σε περίπου 10.500 στρέμματα, που έχουν σπαρθεί σε Σέρρες, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Ημαθία και Πιερία. Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους παραγωγούς ο επιχειρηματίας Χρήστος Καραθανάσης φέρεται να δήλωσε ότι δεν θα λειτουργήσει η μονάδα κι ως εκ τούτου δεν θα παραλάβει τα τεύτλα, υποστηρίζοντας πως «η σύμβαση μίσθωσης που έχει υπογράψει με την Τράπεζα Πειραιώς για τις μονάδες των Σερρών και του Πλατέος είναι για 28 μήνες και δεν αρκούν για να μπορέσει να αποσβέσει τις επενδύσεις ύψους 5 εκατ. ευρώ που απαιτεί, κατά τις εκτιμήσεις του, ο εκσυγχρονισμός του εργοστασίου στις Σέρρες, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει. Ουσιαστικά ο επιχειρηματίας ζητά να επεκταθεί η διάρκεια της εκμίσθωσης, κατά περίπου άλλα 7-8 χρόνια, για να έχει μπροστά του μια γεμάτη δεκαετία να αναπτύξει τα σχέδιά του για την τοπική μονάδα και την καλλιέργεια».

 

GEMTOS

Λίγα σχόλια για την ενδιάμεση έκθεση επιτροπής Πισσαρίδη

Μέρος 2οΤο σχέδιο θα πρέπει να στοχεύει στην παραγωγή  προϊόντων για εξαγωγές. Οπότε σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να μελετήσουμε τις αγορές. Τι καταναλώνουν σε όλες τις αγορές του Κόσμου. Όχι απλώς ποια είδη αλλά και ποιες ποιότητες και ποσότητες ζητούν.  Οι προοπτικές του κάθε προϊόντος είναι επίσης σημαντικό να μελετηθούν για να μη βρεθούμε στο άμεσο μέλλον σε κενό ζήτησης. Θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα παράγουμε και να βάλουμε στόχους για να πετύχουμε. Με βάση αυτό θα πρέπει να μελετήσουμε στοιχεία όπως οι μεταφορές, η  εμπορία, το μάρκετινγκ, η συσκευασία, η πιστοποίηση και ό,τι άλλο χρειάζεται. Οι ποσότητες για εξαγωγή είναι ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να δούμε για να γίνουν οι κατάλληλοι φορείς εμπορίας. Ένα μεγάλο μέρος της διακίνησης γίνεται από αλυσίδες σούπερ μάρκετ που χρειάζονται μεγάλες ποσότητες σε τακτά διαστήματα για να λειτουργήσουν. Αν δεν μπορούμε να τους τα προσφέρουμε θα τα αγοράσουν από αυτούς που μπορούν. Ένα πρόβλημα που υπάρχει ακόμα και με τα δικά μας σούπερ μάρκετ που τα βλέπουμε πολλές φορές να εισάγουν ντομάτες από την Πολωνία.  Επομένως τα μικρά ελληνικά αγροκτήματα πρέπει να οργανωθούν σε ομάδες ή συνεταιρισμούς που θα μπορέσουν να οργανώσουν την παραγωγή (τυποποίηση, χρόνοι παραγωγής κλπ) και την εμπορία. Αλλά και εταιρείες εμπορίας μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά όπως προανέφερα.  Η Συμβολαιακή Γεωργία θα μπορούσε να είναι ένα εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση.  Καθώς θα συνέδεε παραγωγούς με φορείς εμπορίας δημιουργώντας μια γόνιμη σχέση κοινού οφέλους αλλά και κέρδους. Αρκεί να καταλάβουν όλοι ότι τα συμβόλαια έχουν και υποχρεώσεις και όχι μόνο δικαιώματα.
Η οργάνωση της παραγωγής είναι  ένα καίριο στοιχείο. Ποικιλίες, καλλιεργητικές τεχνικές, εκμηχάνιση, άρδευση, πιστοποίηση θα πρέπει να μελετηθούν. Τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα που θα προκύψουν. Επομένως ένας μηχανισμός σύνδεσης έρευνας παραγωγής είναι απαραίτητος και αμφίδρομος ώστε τα προβλήματα της παραγωγής να φτάνουν στην έρευνα και τα αποτελέσματα της έρευνας να φτάνουν στους παραγωγούς. Πρέπει να προβλεφθεί  αξιολόγηση του προγράμματος σε τακτά χρονικά διαστήματα και διορθώσεις όπου διαπιστώνονται προβλήματα.
Για να γίνει αυτός ο μετασχηματισμός απαιτείται σκληρή και συστηματική δουλειά από τους αγρότες αλλά και βοήθεια από την πολιτεία. Εάν οι αγρότες είχαν ισχυρές οργανώσεις θα μπορούσαν ίσως ένα μέρος να το κάνουν μόνοι τους. Σήμερα με τη κατάσταση των συνεταιρισμών και τη δυσφήμιση που έχουν υποστεί μάλλον είναι δύσκολο να κάνουν οτιδήποτε προς την κατεύθυνση της αλλαγής παραγωγικού προτύπου.
Ο αγρότης κινείται χωρίς καμία καθοδήγηση ή βοήθεια από την πολιτεία και τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται αλλά δεν φτάνουν στους τελικούς χρήστες τους αγρότες. Ο αγρότης συνήθως ακολουθεί τους άλλους με τελικό αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις απογοητευτικό. Η αδυναμία δημιουργίας μιας αλυσίδας παραγωγής από το χωράφι στον καταναλωτή ή στη βιομηχανία μεταποίησης με εμπιστοσύνη μεταξύ των εταίρων είναι χαρακτηριστική. Με τους εταίρους αντί να συνεργάζονται αρμονικά και να κερδίζουν όλοι συνήθως να ανταγωνίζονται  ποιος θα έχει το μεγαλύτερο κέρδος  και τελικά να χάνουν όλοι.
Τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να μεταφερθούν στους αγρότες και να βοηθηθούν να το αξιοποιήσουν. Σε όλες τις χώρες αυτή είναι δουλειά ενός συστήματος γεωργικών εφαρμογών. Στην Ελλάδα εδώ και χρόνια τέτοιο λειτουργικό σύστημα δεν λειτουργεί. Πρέπει να το δημιουργήσουμε και ως εργαλείο για σύνδεση έρευνας με τη γεωργική παραγωγή. Η επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει τη δημιουργία γραφείων στα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα σύνδεσης με την παραγωγή. Τα γραφεία αυτά μπορούν να συμβάλλουν στη σύνδεση έρευνας και παραγωγής αλλά αυτό δεν φαίνεται να μπορεί να λειτουργήσει στον γεωργικό τομέα καθώς οι αγρότες δεν διαθέτουν οργανώσεις που να υποδεχτούν και να μεταφέρουν στα μέλη τους τις πληροφορίες για τα αποτελέσματα έρευνας. Πολύ περισσότερο να βοηθήσουν στην εφαρμογή τους με εκπαίδευση των συμβούλων των αγροτών  και των ιδίων των αγροτών και τη δημιουργία επιδεικτικών αγρών και μονάδων για να τις βλέπουν και να ακολουθούν τα πρότυπα.
Μπορούν οι αγρότες να συμβάλλουν στην εκπόνηση ενός τέτοιου προγράμματος που θα τους βοηθούσε να επιζήσουν; Προφανώς θα πρέπει κάποτε να δραστηριοποιηθούν και να το απαιτήσουν. Πολλοί αγρότες  μου τηλεφώνησαν για να εκφράσουν την  αγωνία τους για την καταστροφή γόνιμης γης για να γίνουν φωτοβολταϊκά καθώς γόνιμα χωράφια θα φύγουν από την παραγωγή, ενώ μπορεί να αυξηθούν και τα ενοίκια.
Πριν λίγες μέρες έγινε στη Μεσοχώρα διαδήλωση 100 περίπου ανθρώπων εναντίον της λειτουργίας του ΥΗ έργου της Μεσοχώρας. Διερωτώμαι αν μερικές χιλιάδες αγρότες διαδήλωναν κατά την καταστροφής της γόνιμης γης από  Φ/Β που τους μειώνει την εργασία τους και τη δυνατότητα να επιβιώσουν, ποιος βουλευτής αγροτικής περιοχής θα ψήφιζε τον σχετικό νόμο; Ο κ. Χατζηδάκης θα το απέσυρε άμεσα. Αν χιλιάδες Θεσσαλοί αγρότες διαδήλωναν για τη λύση του αρδευτικού προβλήματος  της Ανατολικής Θεσσαλίας και την αποτροπή της οικολογικής καταστροφής  των χωραφιών και της ζωής τους  πόσο χρόνο θα έμεναν ημιτελή  τα έργα μεταφοράς νερού στη Θεσσαλία; Μήπως πρέπει να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε και εμείς ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα ανάπτυξης του αγροτικού τομέα που θα βοηθήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας; Ένα δίκαιο μερίδιο επενδύσεων σε υποδομές από το νέο πακέτο ανάκαμψης από τον κορονοϊό;

Γράφει ο Φάνης Γέμτος, γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass