Σπόροι από την Ασία και… αγνώστου αποστολέα

* ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ *ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΚΑΠΟΙΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2020 15:33

Ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει το κοινό πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ταχυδρομική αποστολή μικροποσοτήτων σπόρων σε ιδιώτες από τρίτες χώρες και ιδιαίτερα από Κίνα, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν, Βανουάτου και Μαλαισία, εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής

Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας.
Οι συγκεκριμένοι σπόροι εκτός από το γεγονός πως αποστέλλονται στους ιδιώτες χωρίς να τους έχουν παραγγείλει, δεν συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας, το είδος και η προέλευσή τους είναι άγνωστα, ενώ στη συσκευασία τους δεν αναγράφεται ότι πρόκειται για σπόρους. Σύμφωνα με τα άρθρα 72 και 73 του Κανονισμού (Ε.Ε.) 2016/2031, οι σπόροι κατά την εισαγωγή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας και υφίστανται φυτοϋγειονομικό έλεγχο στα σημεία εισόδου της Ένωσης.
Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποιο τέτοιο περιστατικό στη Λάρισα και ούτε σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Οι άνθρωποι της Διεύθυνσης εξήγησαν στην «Ε» ότι δεν γνωρίζουν καν αν έχει συμβεί σε κάποια περιοχή της Ελλάδας. Οφείλουν ωστόσο να προειδοποιήσουν γιατί έχει συμβεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με την ίδια ανακοίνωση, παρακαλούνται οι ιδιώτες αν λάβουν «ύποπτους σπόρους» να απευθύνονται άμεσα στην Υπηρεσία και να παραδίδουν τα πακέτα των σπόρων μαζί με τη συσκευασία αποστολής τους.
Επιπρόσθετα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τους φυτεύουν ή να τους πιάνουν με γυμνά χέρια, δεδομένου ότι το φυτοϋγειονομικό καθεστώς των σπόρων είναι άγνωστο και υπάρχει κίνδυνος διασποράς επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών καραντίνας.
Για οποιαδήποτε πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας, στα τηλέφωνα 2413-511.110, 119, 181.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass