ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2020 21:22

Από τον Γιώργο Ρούστα roustas@eleftheria.gr

*Οι προτροπές της ΔΟΒ για το βαμβάκι
Μετά την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος για το πώς θα πληρωθεί η υγρασία στο βαμβάκι και η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιεί όσα αποφασίστηκαν στη

συνεδρίαση της Γενικής της Συνέλευσης στις 17 Σεπτεμβρίου. Η συνέλευση κατέδειξε το υψηλό ποσοστό υγρασίας του συσπόρου βάμβακος ως το βασικό αίτιο υποβάθμισης της ποιότητας του παραγόμενων προϊόντων Εκκόκκισης (Εκκοκκισμένου βάμβακος και βαμβακοσπόρου) και της μείωσης της αξίας αυτών. Ως εκ τούτου, δεδομένης της συνεχούς προσπάθειας που γίνεται για τη βελτίωση της ποιότητας και αναβάθμισης της αξίας του παραγόμενου προϊόντος και στα πλαίσια εφαρμογής της ισχύουσας ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 2769/04-07-2019) προτρέπει:
α) Τα μέλη των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων να αναρτούν καθημερινά την τιμή αγοράς συσπόρου βάμβακος για την ποιότητα, τύπος που αφορά υγρασία 13-15% και ξένες ύλες 7%. Να μετρούν την υγρασία σε κάθε εισερχόμενη παρτίδα παραδιδόμενου προϊόντος και να ενημερώνουν δεόντως τον παραγωγό. Να προβαίνουν στην τιμολόγηση του προϊόντος με βάση τη μετρούμενη υγρασία πριμοδοτώντας το στεγνό προϊόν.
β) Τους παραγωγούς να υιοθετούν ορθές πρακτικές συγκομιδής που να εξασφαλίζουν χαμηλά ποσοστά υγρασίας (κάτω από 13%) και ξένων υλών (κάτω από 7% - όχι συλλογή με μηχανές τύπου striper) διεκδικώντας την υπεραξία που τους ανήκει από τις συναλλασσόμενες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις.
«Στόχος της Διεπαγγελματικής είναι η ανάδειξη των βέλτιστων πρακτικών που να εξασφαλίζουν την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντος που να επιβραβεύεται αναλόγως» καταλήγει η ανακοίνωση.

*Παράταση για την υποβολή
δήλωσης ζημίας στον ΕΛΓΑ
Με απόφαση της Διοίκησης του ΕΛ.Γ.Α. δίνεται παράταση έως και τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στους αγρότες για την υποβολή δηλώσεων ζημίας από τον Μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» στα υποκαταστήματα Λάρισας, Λαμίας, Πάτρας και Αγρινίου, όσον αφορά τις αποζημιώσεις φυτικού κεφαλαίου και ΚΟΕ.

*Οι παράπλευρες απώλειες
από τις ζημιές στη μελισσοκομία
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αιτήσεις αποζημίωσης που κατατέθηκαν στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλία, αφορούν 34.000 περίπου μελισσοκυψέλες, οι οποίες έχουν παρασυρθεί από τα νερά των ποταμών που πλημμύρισαν από τον «Ιανό». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) Βασίλης Ντούρας, προσδιόρισε το επίκεντρο της ζημιάς στην Καρδίτσα, όπου μέχρι κι από την Πελοπόννησο είχαν μεταφερθεί μελίσσια, ενώ εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για την αποζημίωση των μελισσοκόμων. «Ανακοινώθηκε ως τιμή αποζημίωσης 45 ευρώ το μελίσσι και 25 ευρώ η κυψέλη. Ωστόσο χάθηκαν πολλές κηρήθρες, ενώ πολλά μελίσσια τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήταν έτοιμα να προσφέρουν μέλι στον παραγωγό. Ελπίζω οι αποζημιώσεις να καταβληθούν σύντομα. Δεν ξέρω αν θα φτάσουν τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θεωρώ αναγκαία και απαραίτητη για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Η Ομοσπονδία Μελισσοκόμων έχει ζητήσει από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ «να μην υπάρξει τιμωρητική στάση απέναντι σε μελισσοκόμους που δεν είχαν ασφαλισμένα τα μελίσσια τους. Ας υπάρχει και για αυτούς μια πρόβλεψη για αποζημίωση, ώστε να μπορέσουν και αυτοί να ορθοποδήσουν» δηλώνει ο κ. Ντούρας.
Η ζημιά που σημειώθηκε σε τόσες χιλιάδες μελισσοκυψέλες προβληματίζει, όχι μόνο τους μελισσοκόμους, αλλά το σύνολο των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής. Κι αυτό γιατί διαταράσσεται η ισορροπία του περιβάλλοντος και της φύσης. Όπως είναι γνωστό ο ρόλος της μέλισσας είναι πολύ σημαντικός για τον κύκλο ζωής του πλανήτη μας και μέσω της επικονίασης, οι μέλισσες βοηθούν τον πλανήτη να ανθίζει και να αναπνέει καλύτερα. Η επικονίαση συμβάλλει στη γονιμοποίηση, την παραγωγή καρπών και τη δημιουργία σπόρων. Η μέλισσα συμβάλλει στη διαδικασία αυτή, συλλέγοντας γύρη από τα λουλούδια, μεταφέροντάς την σε άλλα λουλούδια, βοηθώντας έτσι στη γονιμοποίηση των ανθέων και στην παραγωγή μεγάλων καρπών με αρκετούς σπόρους για να δημιουργηθούν καινούργια φυτά. Χωρίς τη μέλισσα το λουλουδάκι της αμυγδαλιάς αλλά και άλλων φυτών δεν θα μεταμορφωνόταν ποτέ σε αμύγδαλο. Η γονιμοποίηση του άνθους για να γίνει καρπός, η επικονίαση δηλαδή, δεν θα μπορούσε να συντελεστεί χωρίς την παρέμβαση της μέλισσας σε αρκετά φυτά που οι καρποί τους αποτελούν προϊόντα διατροφής για τον άνθρωπο. Και φυσικά με τη μείωση των καλλιεργειών θα υπήρχε και η ανάλογη μείωση της κτηνοτροφικής παραγωγής.

*Αντιμετώπιση
της ανθράκωσης στην καρυδιά
Χρήσιμες καλλιεργητικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της ανθράκωσης στην καρυδιά παρέχει με ανακοίνωσή του το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου, τονίζοντας τα εξής: Παρατηρούνται σημαντικές προσβολές, έως και φυλλόπτωση, ιδιαίτερα σε δενδροκομεία που δεν έγιναν επαρκείς ψεκασμοί ή δεν γινόταν σωστή κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό. Επίσης, τα συμπτώματα είναι έντονα σε καρυδεώνες όπου τόσο το κλάδεμα, όσο και ο τρόπος άρδευσης, ευνόησαν την ύπαρξη υψηλής σχετικής υγρασίας στην κόμη των δένδρων κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Επειδή ο μύκητας διαχειμάζει στα προσβεβλημένα όργανα που πέφτουν στο έδαφος, απαιτείται η λήψη μέτρων για τον περιορισμό του πρωτογενούς μολύσματος την επόμενη καλλιεργητική περίοδο: Απομάκρυνση και κάψιμο των ξερών, πεσμένων στο έδαφος φύλλων ή ενσωμάτωσή τους με ελαφρύ φρεζάρισμα. Σε περίπτωση μεγάλης προσβολής ψεκασμός των φύλλων με ένα χαλκούχο σκεύασμα, πριν ή μετά την πτώση τους στο έδαφος. Σωστό κλάδεμα ώστε να εξασφαλίζεται καλός αερισμός των δέντρων.

*Αίτημα παράτασης θητείας Δ.Σ. Συνεταιρισμών λόγω πανδημίας
Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε η ΚΕΟΣΟΕ (Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων), επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να χορηγηθεί νέα παράταση, που αφορά τη λήξη της θητείας των Διοικητικών και Εποπτικών Συμβουλίων των Συνεταιρισμών, καθώς η διεξαγωγή των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέων οργάνων, προσκρούει στα περιοριστικά μέτρα, λόγω της Covid-19. Σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθεί μείζον πρόβλημα στις τραπεζικές τους συναλλαγές με δυσμενέστατες συνέπειες για τη λειτουργία των συνεταιρισμών, αφού όλα τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν αποστείλει ειδοποιήσεις στους συνεταιρισμούς για τη λήξη της θητείας των οργάνων Διοίκησης και Εποπτείας έως 31 Οκτωβρίου 2020, ημερομηνία μετά την οποία θα προβούν σε «πάγωμα» των τραπεζικών τους λογαριασμών, εάν δεν αποστείλουν τα νομιμοποιητικά στοιχεία των νέων Διοικήσεων που θα προκύψουν από τις αρχαιρεσίες. Πολλοί συνεταιρισμοί, μεταξύ των οποίων και η ΚΕΟΣΟΕ είχαν ορίσει τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών εντός του μηνός Οκτωβρίου, προκειμένου να είναι συνεπείς με τις διατάξεις του ν. 4691/2020. Μέχρι σήμερα η διεξαγωγή των αρχαιρεσιών προσκρούει στα περιοριστικά μέτρα, λόγω της Covid-19 και είναι αμφίβολο, εάν το μέτρο που αφορά την απαγόρευση συναθροίσεων μέχρι εννέα άτομα, θα αρθεί μετά τις 12 Οκτωβρίου 2020» αναφέρει η επιστολή.

*Επιστολή της ΠΕΠΤΕΓ
για την προσπάθεια αποκλεισμού των Γεωπόνων Τ.Ε.
από τις εργασίες απολύμανσης
Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε στο ΥΠΑΑΤ η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών για το δικαίωμα και τις προϋποθέσεις εκτέλεσης εργασιών απολύμανσης. Η ΠΕΠΤΕΓ ζητά από τον υπουργό Μ. Βορίδη να αναγνωρίσει αυτό που ήδη γίνεται για δεκαετίες, νόμιμα εντός των επαγγελματικών δικαιωμάτων με την άδεια επαγγελματικής χρήσης βιοκτόνων. Πρόκειται για ξεκάθαρο δικαίωμα των Γεωπόνων Τ.Ε. όπως των λοιπών παρεμφερών ειδικοτήτων Γεωπόνων κλπ να πραγματοποιούν ως υπεύθυνοι επιστήμονες, απολυμάνσεις σε κατοικημένες περιοχές.

Δελτίο καιρού
Το τριήμερο από σήμερα Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή αναμένεται σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες συννεφιές στις ορεινές περιοχές του νομού. Θερμοκρασία από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Ιδανικές θερμοκρασίες για να συνεχιστεί η συγκομιδή του πολύπαθου φέτος βαμβακιού. Τη Δευτέρα οι νεφώσεις θα αυξηθούν, ενώ την Τρίτη αναμένονται βροχές, ελπίζουμε όχι έντονες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass