Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2020 21:03

Πληρωμές αγροτών από βδομάδα

Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς τους οι προκαταβολές

της ενιαίας ενίσχυσης (τσεκ), ενώ την ίδια ημέρα πιθανότατα να πιστωθεί και το 4ευρο ανά πρόβατο (3,8 ευρώ για την ακρίβεια) για τους κτηνοτρόφους και αφορά την αποζημίωση για το πλήγμα που υπέστησαν το Πάσχα, λόγω του lockdown, από τον κορονοϊό. Τον Νοέμβριο θα πληρωθούν κάποια υπόλοιπα που σχετίζονται με εντάσεις και αιτήσεις θεραπείας στη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία του έτους 2019. Όσον αφορά την ενιαία, τα απλήρωτα έχουν να κάνουν με «κωλύματα» λόγω δασικών χαρτών και υπολογίζονται σε ένα ποσό της τάξης των 6 εκατ. ευρώ. Από τέλη Νοεμβρίου, με πιθανότερο στις αρχές Δεκεμβρίου, προγραμματίζεται να πιστωθούν οι προκαταβολές των προγραμμάτων, Νιτρορύπανση, Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία και Αυτόχθονες φυλές ζώων του έτους 2020.

 

Τα νέα προϊόντα που «παίζουν» για τη συνδεδεμένη ενίσχυση

Στον κατάλογο των προϊόντων που μπορούν να λαμβάνουν συνδεδεμένη ενίσχυση τη νέα περίοδο, εντάχθηκαν η επιτραπέζια ελιά και η πιπεριά ύστερα από πρόταση της προεδρίας του Συμβουλίου Γεωργίας της ΕΕ. Μετά τον ηλίανθο, που έχει ήδη προσθέσει η Κομισιόν, συνολικά τα κράτη-μέλη θα μπορούν να χορηγήσουν στην ερχόμενη ΚΑΠ συνδεδεμένη ενίσχυση σε 28 κατηγορίες αγροτικών προϊόντων. Υπενθυμίζεται ότι οι Τυρναβίτες συνεταιριστές έχουν αιτηθεί να συμπεριληφθεί στη σχετική λίστα και το αχλάδι, το οποίο παραδόξως είχε αποκλειστεί από την κατηγορία των μηλοειδών, στην οποία ανήκε.


Βεβαιώσεις αμπελοκαλλιέργειας για το έτος 2020

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπ.Α.Α.Τ.), Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων με γνώμονα τη στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας και των αμπελοκαλλιεργητών αλλά και του τσίπουρου, ως παραδοσιακό απόσταγμα, λαμβάνοντας υπόψη την υποχρεωτική ενσωμάτωση της ενωσιακής νομοθεσίας στην εθνική και σε συνέχεια διευκρινιστικών εγκυκλίων που εκδόθηκαν από το Υπ.Α.Α.Τ. και την Α.Α.Δ.Ε. έχει προχωρήσει στην έκδοση των σχετικών βεβαιώσεων αμπελοκαλλιεργητή από τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι αμπελοκαλλιεργητές πρέπει να προσκομίζουν το Α.Δ.Ταυτότητας, το Αμπελουργικό Μητρώο και σε 2 αντίγραφα την οριστικοποιημένη δήλωση συγκομιδής όπως έχει υποβληθεί στις ψηφιακές υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ. και κατά περιπτώσεις, οι οποίες αναλύονται στην ανακοίνωση, την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας.


Μίσθωση αγροτικής γης

Την αντίθεσή τους με το ΦΕΚ 4728/2020 και το άρθρο 3 της 30 Σεπτεμβρίου 2020 που επιτρέπει στους οφειλέτες - μισθωτές των 22 περιφερειακών διαμερισμάτων που επλήγησαν από τον «Ιανό» να αναστείλουν τις πληρωμές τους προς όλους ανεξαιρέτως μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2021 εκφράζουν ιδιοκτήτες ακινήτων και γης, καθώς το κράτος απαλλάσσει τους πρώτους, αλλά επιβαρύνει τους ίδιους. «Τσάμπα μαγκιές» από το κράτος, το οποίο απαλλάσσει από την καταβολή μισθώματος τον υπόχρεο για τη γη ή το ακίνητο που δεν του ανήκει. Δηλαδή με την αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε πληγείσες περιοχές, λόγω του «Ιανού», υποχρεώνει τους ιδιώτες να αποζημιώσουν ιδιώτες χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν κονδύλια, ειδικά για αποζημιώσεις τέτοιων περιπτώσεων.

 

Καλλιεργητικές συμβουλές της ΔΑΟΚ για το βαμβάκι

Χρήσιμες συμβουλές για την ολοκληρωμένη φυτοπροστασία στη βαμβακοκαλλιέργεια της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Λάρισας παρέχει με ανακοίνωσή της η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου (ΠΚΠΦΠ και ΦΕ Βόλου). Σύμφωνα με την ανακοίνωση «δεδομένου ότι η επιτυχής διαχείριση των εντόμων που διαχειμάζουν (τα οποία θα δώσουν την πρώτη γενεά την επόμενη άνοιξη) είναι σημαντικός παράγοντας ελέγχου του εντόμου για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, είναι απαραίτητο να πραγματοποιούνται οι κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες των βαμβακοφυτειών αμέσως μετά τη συγκομιδή, προκειμένου να καταστρέφεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού των διαχειμαζόντων εντόμων.
Δηλαδή, όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός που θα καταφέρει να διαχειμάσει, τόσο μειώνεται η πιθανότητα προσβολής των νέων βαμβακοφυτειών την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου και την πληθυσμιακή μείωση του πράσινου σκουληκιού, η Υπηρεσία μας συστήνει στους βαμβακοπαραγωγούς μετά τη συγκομιδή, να προβαίνουν σε στελεχοκοπή και ακολούθως σε άροση του εδάφους (όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι αναστροφής εδάφους) σε βάθος 20-25 εκατοστών, ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας που θα ακολουθήσει.
Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται η αναστροφή του εδάφους και η ενσωμάτωση στο έδαφος των θρυμματισμένων από τη στελεχοκοπή υπολειμμάτων των βαμβακοφύτων με αποτέλεσμα την άμεση καταστροφή των νυμφών, μεταφορά των νυμφών στην επιφάνεια και έκθεσή τους σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες, μεταφορά των νυμφών σε μεγαλύτερα βάθη με επακόλουθο τη μηχανική αδυναμία εξόδου των ενηλίκων (πεταλούδων) στην επιφάνεια του εδάφους και καταστροφή των στοών εξόδου των ενηλίκων με επακόλουθο τη μηχανική αδυναμία εξόδου των ενηλίκων στην επιφάνεια του εδάφους. Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, η διαχείμαση του σκουληκιού γίνεται μέσα στα εναπομείναντα καρύδια (και στους σπόρους) και βαμβακοστελέχη, όπως επίσης και σε ρωγμές του εδάφους.
Για τον λόγο αυτόν, όπως και στην περίπτωση του πράσινου, έτσι και στο ρόδινο σκουλήκι, η Υπηρεσία μας συνιστά να πραγματοποιείται στελεχοκοπή, ψιλοτεμαχισμός και θρυμματισμός των καρυδιών με στελεχοκόπτη/καταστροφέα και στη συνέχεια να γίνεται άροση ενσωμάτωσης (όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι αναστροφής εδάφους) για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ρόδινου σκουληκιού.
Η Υπηρεσία μας επισημαίνει στους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας ότι η χρήση άλλων καλλιεργητικών πρακτικών όπως η χρήση ρίπερ, καλλιεργητή, δισκοσβάρνας κ.ά. αντί του οργώματος με υνιοφόρο αλέτρι, δεν επιτυγχάνουν αναστροφή του εδάφους και ως εκ τούτου δεν αποτελούν αποτελεσματικές μεθόδους ελέγχου του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού.
Η Υπηρεσία μας τονίζει ότι η αύξηση του κόστους καλλιέργειας εξαιτίας των παραπάνω καλλιεργητικών πρακτικών, είναι αμελητέα σε σχέση με το συνολικό όφελος που θα προκύψει απ’ τη μειωμένη χρήση των εντομοκτόνων που θα απαιτηθούν κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, προστατεύοντας ταυτόχρονα τόσο το περιβάλλον, όσο και την υγεία των ίδιων των παραγωγών και των περιοίκων.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1