Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 02 Νοε 2020 21:00

Πωλούν οι εκκοκκιστές, χαμογελούν οι παραγωγοί

Τη δυνατότητα να πουλήσουν έναντι ικανοποιητικού αντίτιμου, ένα σημαντικό μέρος της φετινής παραγωγής,

είχαν τα εγχώρια εκκοκκιστήρια, εκμεταλλευόμενα την υψηλή χρηματιστηριακή τιμή του βαμβακιού, η οποία έσπασε το φράγμα των 70 σεντς και κάποια στιγμή έφτασε και τα επίπεδα των 72 σεντς /λίμπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχει πουληθεί το 40 με 50% των διαθέσιμων για εξαγωγή ποσοτήτων, ενώ η προσφορά των εκκοκκιστών στους βαμβακάδες εξακολουθεί να κυμαίνεται από 40 έως 41 λεπτά το κιλό, ανάλογα την περίπτωση. Όπως και να ’χει, η παραπάνω εξέλιξη κι όσο συντηρείται το ανοδικό μομέντουμ για το ελληνικό βαμβάκι μόνο αισιοδοξία προκαλεί στον κάμπο, αναφορικά με την τελική τιμή που θα απολαύσουν στο τέλος της χρονιάς. Όσον αφορά στην πολιτική των ανοικτών τιμών, στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπΑΑΤ Μ. Βορίδης αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Οδηγία που θεσπίστηκε πέρυσι την Άνοιξη και η οποία αναφέρεται στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και προβλέπει την υποχρεωτικότητα των συμβάσεων στις αγοραπωλησίες των προϊόντων. Ας ελπίσουμε ότι η ηγεσία του Υπουργείου θα βρει τρόπο να την εντάξει στο προσεχές σχετικό κυβερνητικό Νομοσχέδιο. Την ίδια ώρα μποτιλιάρισμα φορτηγών, φορτωμένα με βαμβάκια σημειώνεται στα εκκοκκιστήρια του κάμπου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η αναμονή ξεπερνά και τις δύο μέρες. «Στα παραδοσιακά μεγάλα εκκοκκιστήρια, ο έλεγχος για την υγρασία είναι εξονυχιστικός, ενώ σε κάποια άλλα τυπικός» αναφέρουν Λαρισαίοι βαμβακάδες.


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Στο μεταξύ η συγκομιδή των βαμβακοκαλλιεργειών βρίσκεται σε εξέλιξη. Στις πρώιμες περιοχές έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η συγκομιδή, ενώ στις όψιμες έχει συγκομισθεί περίπου το 70%. Οι αποδόσεις κυμαίνονται σε μέτρια επίπεδα, με εξαίρεση τις περιοχές που επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα κατά τον μήνα Σεπτέμβριο.
Οι γεωπόνοι συνιστούν αμέσως μετά τη συγκομιδή, οι παραγωγοί να προβούν στις απαραίτητες επεμβάσεις οι οποίες θα προετοιμάσουν τα χωράφια τους κατάλληλα για την επόμενη χρονιά με την ελαχιστοποίηση του αριθμού των διαχειμαζόντων εντόμων του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού.
Επισημαίνουν δε, ότι η ενδεχόμενη αύξηση του κόστους καλλιέργειας εξαιτίας των παραπάνω καλλιεργητικών πρακτικών, ισοσκελίζεται από τη μείωση του αριθμού των ψεκασμών με εντομοκτόνα, που θα απαιτηθούν κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Επιπλέον, προστατεύεται τόσο το περιβάλλον, όσο και η υγεία του ιδίου του καλλιεργητή.

 

Καρύδι Ελασσόνας: Καλή παραγωγή, στάσιμες τιμές

Ολοκληρώνεται η συγκομιδή καρυδιών στην ορεινή Ελασσόνα του νομού Λάρισας, με τους παραγωγούς να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις στρεμματικές αποδόσεις (περί που 350 κιλά/στρέμμα, στεγνό), αλλά και την ανησυχία τους για τις τιμές πώλησης του προϊόντος. Κι αυτό γιατί ακούγεται ότι η αγορά, επικαλούμενη τα προβλήματα της πανδημίας του κορονοϊού, δεν θα προσφέρει τις περσινές τιμές των 4 ευρώ με το κέλυφος (άσπαστο), 3,20 ευρώ\κιλό βρεγμένο (από το δέντρο) και στους ελάχιστους που το μετατρέπουν σε ψίχα (καθώς επιβαρύνονται με 70 λεπτά/κιλό, ελλείψει δικών τους μηχανημάτων) πάνω από 11-12 ευρώ το κιλό. Μεμονωμένοι καρυδοπαραγωγοί προβλέπουν φέτος, λόγω της αναστάτωσης από την πανδημία μία μείωση της τιμής πώλησης κατά 20-30 λεπτά για την πρώτη κατηγορία και 2-3 ευρώ για την ψίχα. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι επιδιώκουν να το προωθήσουν οι ίδιοι στις λαϊκές αγορές ή από πόρτα σε πόρτα. Οι μεγάλοι παίχτες έχουν κλείσει ήδη συμφωνίες με ιδιώτες. Σύμφωνα με τον Αντώνη Λιάνο, ο οποίος εκπροσωπεί την «Καρυάτις» Ολύμπου στην ορεινή Ποταμιά Ελασσόνας «όσοι διαθέτουν την ποικιλία Καλιφόρνια (Τσάντλερ) ή σε μικρότερο βαθμό τη Γαλλική «Λάρα» είχαν καλές αποδόσεις και δεν επηρεάστηκαν, όπως οι αμυγδαλοπαραγωγοί της επαρχίας. Σιγά-σιγά, οι συνάδελφοι που ατύχησαν με τις τουρκικές ποικιλίες, κατάλαβαν το «έγκλημα» κι αφού τις ξεπατίκωσαν, έβαλαν την αμερικανική «Τσάντλερ». Να σημειωθεί ότι στην επαρχία Ελασσόνας, τα τελευταία χρόνια γίνεται μία συστηματική δουλειά στην καρυδοκαλλιέργεια, με ολοένα και περισσότερους παραγωγούς να στρέφονται σε αυτήν. Έτσι έχει δημιουργηθεί μία άτυπη Ομάδα Παραγωγών στην Τσαριτσάνη, υπάρχει ο Συνεταιρισμός «Ελασσόνα Nuts», αλλά και μεγάλοι ιδιώτες παραγωγοί, με σημαντικές ποσότητες που επηρεάζουν την αγορά με τις συμφωνίες τους.

 

psea

Μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για Προγράμματα

Από την Τρίτη 27 Οκτωβρίου έχει τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή Διοικητικών Πράξεων ΕΑΕ 2020, καθώς τα αιτήματα Διοικητικών Πράξεων, για το έτος 2020, καταχωρούνται μόνο ηλεκτρονικά. Οι παραγωγοί οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο, επιθυμούν να μεταβάλουν στοιχεία των αιτήσεών τους, στο πλαίσιο διόρθωσης προφανών σφαλμάτων, υποβάλουν τις αλλαγές συγκεκριμένων πεδίων της οριστικής ΕΑΕ 2020 είτε μέσω των Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ) που είχαν αρχικά απευθυνθεί, είτε απευθείας στο ΟΠΣΕΑΕ. Επισημαίνεται ότι οι μεταβολές των αιτήσεων και η υποβολή αιτημάτων διοικητικής πράξης αναφορικά με τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης (διάφορα Προγράμματα) θα πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι την πρώτη πληρωμή της δράσης (προκαταβολή), δηλαδή την 30ή/11/2020. Ειδικότερα για τα Μέτρα 10 και 11 και δεδομένου ότι η προκαταβολή θα καταβληθεί μέχρι 30.11.2020 οι προαναφερόμενες Διοικητικές Πράξεις, η επισύναψη ορθού ενοικιαστηρίου και η μεταβολή λοιπών στοιχείων ιδιοκτησίας για τις περιπτώσεις που υπάρχει οριστική ένταξη στη δράση 10.1.08 «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» 3η Πρόσκληση κρίνεται απαραίτητο να υποβληθούν μέχρι 11.11.2020. Η ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων πραγματοποιείται στην εφαρμογή https://osdeypovoli.dikaiomata.gr/gaee2020/#/EdetedeaeehdSearch

 

Αρχίζει απογραφή αιγοπροβάτων - χοίρων

Aρχίζει η ετήσια απογραφή του ζωικού κεφαλαίου με έναρξη τον Νοέμβριο για τα αιγοπρόβατα και τον Δεκέμβρη για τους χοίρους. Η απογραφή είναι υποχρέωση και όσων έχουν μηδενικό αριθμό αιγοπροβάτων ή χοίρων, αλλά διαθέτουν κωδικό εκμετάλλευσης και διενεργείται στο χρονικό διάστημα: Για τα αιγοπρόβατα από την 1η Νοεμβρίου μέχρι την 15η Δεκεμβρίου και για τους χοίρους από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια οι κτηνοτρόφοι προβαίνουν στην κοινοποίηση της απογραφής των αιγοπροβάτων και χοιροειδών: α) είτε με τη χρήση από τον κτηνοτρόφο της ψηφιακής υπηρεσίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://e-services.minagric.gr, ακολουθώντας τις οδηγίες που είναι αναρτημένες εκεί και χωρίς την προσέλευση του κτηνοτρόφου στην κτηνιατρική υπηρεσία, β) είτε με την προσέλευση του κτηνοτρόφου στο Κτηνιατρικό Γραφείο όπου ανήκει η εκμετάλλευσή του, κατά τις εργάσιμες ημέρες, όπου είναι απαραίτητη η προσκόμιση του μητρώου της εκμετάλλευσης, δεόντως συμπληρωμένου. Επισημαίνουμε ότι και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις η συμπλήρωση του μητρώου είναι υποχρεωτική.

 

EIKONA2

Η προώθηση της έξυπνης γεωργίας

Γράφει ο Φάνης Γέμτος, γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της «έξυπνης και φιλικής προς το περιβάλλον γεωργίας» και της «έξυπνης και ψηφιακής γεωργίας». Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Γεωργίας λίγες μέρες πριν στη Θεσσαλονίκη. Οφείλω να πω ότι όταν το άκουσα με έπιασε μια σκωπτική διάθεση. Σκέφτηκα ένα σκίτσο του κ. Πετρουλάκη με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Γεωργίας στο εικονοστάσι του σπιτιού τους να προσεύχονται στον Θεό της Ελλάδας να φωτίσει τους αγρότες της χώρας να αναδιαρθρώσουν τις καλλιέργειές τους και την κτηνοτροφία για να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών των χωραφιών τους από τα 250 ευρώ/στρέμμα σε 1.000 (αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 20% περίπου) και να εφαρμόσουν την έξυπνη ψηφιακή γεωργία. Διότι δυστυχώς μόνο ο Θεός της Ελλάδας μπορεί να συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς στη χώρα δεν υπάρχει μηχανισμός που να βοηθά και να καθοδηγεί τους αγρότες στη βελτίωση της οικονομίας τους.
Άλλωστε, όπως έγραψα στο προηγούμενο σημείωμα, το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα στοχεύει σε προϊόντα ΠΟΠ, ΓΠΑ και καλλυντικά από βότανα. Δεν είμαι από αυτούς που δεν πιστεύουν ότι τα πιο πάνω ή η παραγωγή αντιοξειδωτικών μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της αξίας της παραγωγής μας. Μόνο που αυτά είναι μία επιπλέον προστιθέμενη αξία στην πραγματική που είναι η παραγωγή αγροτικών προϊόντων υψηλής αξίας που θα δώσουν μεγαλύτερο εισόδημα στους αγρότες, με μεγαλύτερη απασχόληση και χωρίς να ενδιαφέρονται πια για τις επιδοτήσεις.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι επιδοτήσεις είναι περίπου 2,2 δισ. ευρώ το χρόνο για τη χώρα μας (που πιθανώς να μειωθούν τα επόμενα χρόνια), όταν μια μέση αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 100 ευρώ/στρέμμα θα έδινε στους αγρότες της χώρας 3,5 δισ. επιπλέον εισόδημα. Αυτό είναι μια πολύ σαφής εκτίμηση της ζημιάς που έγινε από την επιλογή που κάναμε όταν γίναμε μέλος της άλλοτε ΕΟΚ να μεγιστοποιήσουμε τις εισροές από επιδοτήσεις, αντί να επιδιώξουμε παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας που θα μπορούσαμε να εξάγουμε στην τεράστια ενιαία αγορά που ανοίγονταν μπροστά μας. Βέβαια το ένα ήταν εύκολο, καθώς χωρίς καμιά προσπάθεια εισπράττεις έστω και λιγότερα, ενώ η ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής γεωργίας υψηλού εισοδήματος ήθελε οργανωμένη προσπάθεια και σκληρή δουλειά. Και δεν πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι η σκληρή δουλειά, τουλάχιστον από τους αγρότες, αλλά η οργάνωση τόσο από πλευράς διοίκησης, όσο και από πλευράς των ίδιων των αγροτών.
Για να πάμε στα πιο πρόσφατα. Ολοι οι πολιτικοί της χώρας υποστηρίζουν ότι ισχυρό σημείο της χώρας είναι ο πρωτογενής τομέας. Μόνο που το κάνουν δίκην ρεπόρτερ -δημοσιογράφων. Δηλαδή απλώς το λένε χωρίς να κάνουν κάτι για να επιτευχθεί. Το να λες ότι στην Ελλάδα ο μέσος κύκλος εργασιών είναι 250 ευρώ/στρέμμα και στο Ισραήλ 1.200, δεν είναι αρκετό για έναν πολιτικό και ακόμα περισσότερο για ένα μέλος κυβέρνησης της χώρας. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να πάει πέρα από αυτό, είναι να εξηγήσει γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά και να εκπονήσει ένα πρόγραμμα για να επιτύχουμε και εμείς ό,τι πέτυχε το Ισραήλ ή η Ολλανδία. Και αφού το εκπονήσει, πρέπει να το υλοποιήσει. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα γιατί το πολιτικό σύστημα της χώρας αδυνατεί να κάνει ένα βασικό κοινό πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν διαδοχικοί Υπουργοί και Κυβερνήσεις. Για αυτό υπάρχει ένα τέλμα. Στο διάστημα της μεταπολίτευσης ουσιαστικά δεν έχει γίνει για τη γεωργία της Θεσσαλίας καμία προσπάθεια δημιουργίας υποδομών. Εκτός από το φράγμα του Σμοκόβου και τον Ταμιευτήρα που έγινε στην περιοχή της τέως λίμνης Κάρλας, κανένα ουσιαστικό έργο ταμίευσης νερού, τόσο πολύτιμου για μια παραγωγική γεωργία υψηλής αξίας δεν έγινε. Ημιτελή και αναξιοποίητα έργα σέρνονται για δεκαετίες όταν στην Τουρκία ένα Υδροηλεκτρικό έργο περατώθηκε σε έναν χρόνο! Ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας δεν υπάρχει. Αλλά και αν γίνει στο διάστημα αυτό έχει απαξιωθεί τελείως το σύστημα γεωργικών εφαρμογών που υπήρχε. Οι γεωτεχνικοί της χώρας είναι κλεισμένοι στα γραφεία τους για να κάνουν τη γραφειοκρατία των επιδοτήσεων και πλέον δεν υπάρχει κανείς στο χωράφι ή στο χωριό να ενημερώσει και να συμβουλεύσει τους αγρότες. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση έρευνας και παραγωγής.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δε μεταφέρονται στους Έλληνες αγρότες, τα προβλήματα των αγροτών δε μεταφέρονται στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Ιδρύματα, αλλά και σε αυτούς που σχεδιάζουν τις προκηρύξεις και χρηματοδοτήσεις της έρευνας για να μελετηθούν λύσεις.
Για να γυρίσω στην αρχή της συζήτησης. Αν σοβαρά ο Πρωθυπουργός της χώρας και ο υπουργός Γεωργίας ήθελαν να προωθήσουν την έξυπνη γεωργία, θα διαπίστωναν ότι αυτό δε θα μπορούσε να γίνει άμεσα. Παρόλο που η σχετική έρευνα υπάρχει τόσο από τα Πανεπιστήμια, όσο και από τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας, η μεταφορά στους αγρότες απαιτεί δράσεις που δε γίνονται αυτόματα και γρήγορα. Απαιτείται οργάνωση που το Ελληνικό δημόσιο δε νομίζω ότι μπορεί να κάνει άμεσα και σε λίγο χρόνο. Χρειάζονται καινοτόμες λύσεις για σύνδεση έρευνας - παραγωγής στον γεωργικό τομέα. Πρέπει όμως να κάνουμε άμεσα την οργάνωση αυτή, αν θέλουμε ο πρωτογενής τομέας να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass