Greenpeace: Ξεφορτωθείτε αυτή την ΚΑΠ!

Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΒΟΡΙΔΗ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΝΕΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ ΔΙΚΑΙΑ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Δημοσίευση: 11 Νοε 2020 16:23

Απόσυρση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που αποτελεί “θανατική καταδίκη για τους μικρούς παραγωγούς της Ευρώπης, το περιβάλλον και την υγεία” και έναρξη σχεδιασμού νέας ζητάει η Greenpeace από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.


Η Greenpeace σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «τα δημόσια χρήματα που δαπανώνται στη μετά-Covid εποχή πρέπει να ενισχύουν βιώσιμα, τοπικά, διαφοροποιημένα και ανθεκτικά αγροδιατροφικά συστήματα. Μόνο αυτά τα συστήματα εξασφαλίζουν υγιεινή τροφή, ασφαλές περιβάλλον και δίκαιο εισόδημα εργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα, και όχι οι εκβιομηχανισμένες εντατικές μέθοδοι παραγωγής που καταστρέφουν το κλίμα και την υγεία μας.
Η νέα ΚΑΠ χρηματοδοτεί με βάση τα στρέμματα που διαθέτει (ή νοικιάζει) ένας “παραγωγός” αντί να βασίζεται στο είδος παραγωγής και τις μεθόδους που εφαρμόζει για να παράγει τροφή και να συντηρεί τη γη του. Απαγορεύει στα κράτη-μέλη να προσθέσουν περιβαλλοντικά κριτήρια για τους παραγωγούς προκειμένου να λάβουν σχετικές επιδοτήσεις.
Περιορίζει τις φιλοδοξίες των κρατών-μελών σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη δημόσια υγεία και δεν τους επιτρέπει να αυξήσουν τον προϋπολογισμό δαπάνης τους για το περιβάλλον.
Η νέα ΚΑΠ υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τις στρατηγικές για τη Βιοποικιλότητα και “Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο”.
“Η ΚΑΠ, με την οποία συμφώνησε ο Έλληνας υπουργός, είναι ανοιχτή επιταγή στα συμφέροντα της βιομηχανικής εντατικής γεωργίας και των πλουσιότερων ιδιοκτητών γης και όχι «Ιστορικής σημασίας» για τους μικρούς παραγωγούς της χώρας, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε. Η ΚΑΠ, αν δεν αποσυρθεί, θα εξακολουθεί να διαθέτει το 1/3 της συνολικής χρηματοδότησης μόλις στο 1% των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών αγροκτημάτων!
Σήμερα που γνωρίζουμε καλά ότι η μόνη διέξοδος από τις συνεχιζόμενες κρίσεις είναι η ριζική στροφή στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να αποσύρει την πρόταση και να ξεκινήσει νέα νομοθετική διαδικασία”, δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Όσον αφορά στην ελληνική γεωργία, η Greenpeace έχει ήδη ζητήσει με ανοιχτές επιστολές προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βορίδη να στηρίξει τη βιώσιμη γεωργία και να δημοσιεύσει τα κριτήρια στήριξης παραγωγών εν μέσω της κρίσης Covid-19. Μέχρι σήμερα, δεν έχει δημοσιευθεί καμία σχετική τοποθέτηση του υπουργού, ούτε οι προτεραιότητες και στόχοι της ελληνικής Αγροτικής Πολιτικής.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί από την ελληνική κυβέρνηση το προσχέδιο αξιοποίησης των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της στροφής της ελληνικής γεωργίας σε δίκαιο, βιώσιμο και ανθεκτικό μοντέλο ως μοναδική εγγύηση για την ελληνική οικονομία, το περιβάλλον και την υγεία, η Greenpeace ζητάει με ανοιχτή επιστολή που έστειλε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βορίδη, να ανακοινώσει τα μέτρα που θα λάβει προκειμένου να πετύχει:
1. Στήριξη της εγχώριας βιώσιμης παραγωγής και εξασφάλιση πρόσβασης στην αγορά.
2. Μείωση εξάρτησης της διατροφικής ασφάλειας της χώρας από τις εισαγωγές.
3. Ενίσχυση και προώθηση της βιώσιμης κατανάλωσης με έμφαση στην κατανάλωση λιγότερου κρέατος και περισσότερων οσπρίων και τοπικών, εποχικών φρούτων και λαχανικών.
Τέλος η Greenpeace καλεί τον υπουργό να στηρίξει την απόσυρση της ΚΑΠ και να συμβάλει στη δημιουργία νέας ΚΑΠ που προωθεί δημόσια κονδύλια για τους αγρότες και όχι για τα στρέμματα, παραγωγή τροφής για τους ανθρώπους και όχι για την κτηνοτροφία, περισσότερα λαχανικά για καλύτερη υγεία, όπως και χρηματοδότηση της παραγωγής τροφής και όχι των καυσίμων και του διεθνοποιημένου εμπορίου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass