Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

AΓΡΟΤΙΚΑ... ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 14 Δεκ 2020 21:00

«Ζεσταίνονται» οι αγρότες τον Δεκέμβριο

Σε τρεις φάσεις και πριν από τα Χριστούγεννα πρόκειται να πραγματοποιηθούν, οι μεγάλες πληρωμές

του Δεκεμβρίου για τους αγρότες, σύμφωνα με την «Ύπαιθρο Χώρα». Η πρώτη φάση ξεκινά στις 17 – 18 Δεκεμβρίου, με την εξόφληση των άμεσων ενισχύσεων, που αφορούν τα υπόλοιπα της Βασικής Ενίσχυσης ύψους 390 εκατ. ευρώ περίπου, το Πρασίνισμα, ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου και την Ενίσχυση για τους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας, ύψους 36 εκατ. ευρώ περίπου. Μάλιστα την Πέμπτη ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε τον συντελεστή που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της Ενίσχυσης Γεωργών Νεαρής Ηλικίας, που για το έτος αιτήσεων 2020 καθορίζεται στο 36,5%. Από 21 – 23 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η καταβολή του έκτακτου κορονομέτρου στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-20 (Μέτρο 21 – COVID), ύψους 126 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς. Σήμερα Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η περίοδος ενστάσεων κατά των προσωρινών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες. Να θυμίσουμε ότι στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβλήθηκαν 144.354 αιτήσεις, από κατά κύριο επάγγελμα παραγωγούς ελαιόλαδου, συνολικού αιτούμενου ύψους ενίσχυσης 126.919.277 ευρώ. Η τρίτη και τελευταία φάση έχει οριστεί για την 24η Δεκεμβρίου με την πληρωμή της Εξισωτικής Αποζημίωσης 2020, ύψους 252 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ποσό πήρε και την υπογραφή του υπουργού Μ. Βορίδη. Την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η περίοδος των ενστάσεων κατά των προσωρινών αποτελεσμάτων. Αξίζει να αναφερθεί ότι σχετικά με την προσωρινή κατάταξη και τους μη εγκεκριμένους παραγωγούς με κωδικό απόρριψης «ο αιτών έχει αποχωρήσει από την ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα – Συνταξιούχος με άμεση σύνταξη» ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπογραμμίζει ότι μετά από τις σχετικές διευκρινίσεις που έλαβε από τον ΕΦΚΑ, έγινε εκ νέου επεξεργασία του αρχείου. Όπως σημειώνει ο Οργανισμός, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις παραγωγών που αφορούν συνταξιούχους λόγω θανάτου συζύγου ή γονέα και οι οποίοι θα εξαιρεθούν από τον κωδικό απόρριψης κατά την 2η κατάταξη.

 

Μοιράζονται 5.771.350 ευρώ σε ελαιοκαλλιεργητές

Τα τελικά αποτελέσματα κατάταξης ανά Περιφέρεια, των δικαιούχων έκτακτης στήριξης στους ελαιοπαραγωγούς Μέτρο 21: «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, έδωσε στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κώστας Μπαγινέτας. Όπως προκύπτει εγκρίθηκαν 143.648 αιτήσεις συνολικού ποσού 126.325.577,26 ευρώ. Οι περισσότερες αιτήσεις (33.110) υπεβλήθησαν στην Πελοπόννησο και ακολουθούν οι Περιφέρειες Κρήτης με 29.251 αιτήσεις και της Δυτικής Ελλάδας με 18.378 αιτήσεις. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αιτήθηκαν 8.671 παραγωγοί, με έκταση 12.873 στρ. και θα πληρωθούν 5.771.350 ευρώ.

 

Ενισχύσεις για 53 ντόπιες ποικιλίες

RIGANH

Διατηρείται στην παλέτα των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης με πρόθεση προκήρυξης μέσα στο ερχόμενο έτος, το Μέτρο 10.1.10 για την ενίσχυση έως 90 ευρώ το στρέμμα για αγρότες που προτίθενται να φυτέψουν τοπικές ποικιλίες στις εκμεταλλεύσεις τους, σύμφωνα με το έγγραφο για την πρόοδο υλοποίησης του ΠΑΑ που συζητήθηκε στην Επιτροπή Παρακολούθησης στις 11 Δεκεμβρίου 2020. Αντίθετα προς διαγραφή οδεύει το Μέτρο 10.2.10 που είχε σκοπό να ενισχύσει Φορείς που προστατεύουν και διατηρούν τοπικές ποικιλίες, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο των διαχειριστικών αρχών. Το Μέτρο 10.1.10, έρχεται να στηρίξει συγκεκριμένα την τάση αναβίωσης παλιών τοπικών ποικιλιών που επιχειρούν κυρίως μικρές αγροτικές βιοτεχνικές επιχειρήσεις, αλευρόμυλοι, οινοποιεία και νέοι αγρότες. Πρόκειται για ένα μέτρο που λειτουργεί ουσιαστικά στα πρότυπα των «Σπάνιων Φυλών» αλλά για τη φυτική παραγωγή πριμοδοτώντας όποιον αγρότη επιθυμεί να φυτέψει τις παραπάνω τοπικές αβελτίωτες ποικιλίες χρησιμοποιώντας πολλαπλασιαστικό υλικό είτε από τον ΕΛΓΟ είτε ιδιοπαραγόμενο. Η ενίσχυση στο Μέτρο προστασίας τοπικών ποικιλιών θα λαμβάνεται για την καλλιέργεια μόνο σε τόπους που ευδοκιμούν αυτές οι ποικιλίες. Για παράδειγμα η ρίγανη λαμβάνει ενίσχυση μόνο για την καλλιέργειά της στον Όλυμπο (Πιερία, Λάρισα), στα Τρίκαλα και στη Λακωνία. Η δέσμευση είναι πενταετούς διάρκειας και εφαρμόζεται σε σταθερά αγροτεμάχια καθόλη τη διάρκεια της πενταετίας, τα οποία κατέχονται νόμιμα κατ’ έτος και καθ’ όλη την περίοδο της δέσμευσης.

 

Αλλιώς φέτος η βράβευση παιδιών γεωπόνων

Από τον Γεωπονικό Σύλλογο Ν. Λάρισας ανακοινώνεται ότι η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση της βράβευσης των παιδιών των γεωπόνων – μελών του Συλλόγου, που εισήχθησαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και των μαθητών Γυμνασίου - Λυκείου, που αρίστευσαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, θα πραγματοποιηθεί φέτος διαφορετικά στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού. Παρακαλούνται οι γονείς να αποστείλουν ηλεκτρονικά εντός 10 ημερών τα ακόλουθα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη βράβευση των παιδιών τους, ένα αντίγραφο βαθμολογίας για τους μαθητές και τις μαθήτριες και μια υπεύθυνη δήλωση του / της φοιτητή / τριας - σπουδαστή / στριας με τα στοιχεία της σχολής του / της.

 

Αιτήσεις μελισσοκόμων για προγράμματα

melissokomia

Ξεκίνησε ήδη η διαδικασία υποβολής των Δηλώσεων Διαχείμασης. Γίνεται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής το αργότερο μέχρι την 31/12/2020. Δεν είναι απαραίτητη η δήλωση διαχείμασης στην περίπτωση που ο μελισσοκόμος έχει θεωρήσει το μελισσοκομικό του βιβλιάριο μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2020. Στην περίπτωση αυτή το θεωρημένο μελισσοκομικό βιβλιάριο επέχει θέση δήλωσης κυψελών διαχείμασης. Επίσης μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2021 οι μελισσοκόμοι έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση για συμμετοχή στη δράση 3.1 «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» (Αντικατάστασης κυψελών). Δικαιούχοι της δράσης 3.1 «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» (Αντικατάσταση Κυψελών) είναι όσοι: Έχουν υποβάλει δήλωση κυψελών διαχείμασης έως 31/12/2020 ή έχουν θεωρήσει το μελισσοκομικό τους βιβλιάριο κατά το διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2020. Κατέχουν τουλάχιστον 20 μελίσσια. Έχουν θεωρημένο (σε ισχύ) μελισσοκομικό βιβλιάριο. Για τη δράση 3.2 «Οικονομικής στήριξης της νομαδικής μελισσοκομίας» για το μελισσοκομικό πρόγραμμα έτους 2021 η περίοδος υποβολής της αίτησης - δήλωσης είναι από 1η Ιανουαρίου 2021 έως και 10η Φεβρουαρίου 2021. Δικαιούχοι της δράσης 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» είναι επαγγελματίες και συνταξιούχοι του ΟΓΑ.

 

Ελεγχοι για βαμβάκια και σκληρό σιτάρι

SITARI

Για τη χορήγηση της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος και της συνδεδεμένης ενίσχυσης σκληρού σίτου, προηγούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όχι μόνο έλεγχοι επαλήθευσης των όρων επιλεξιμότητας και οι διασταυρωτικοί για την πραγματοποίηση της πληρωμής, αλλά και δειγματολογικοί διοικητικοί προκειμένου να ελεγχθεί και η ορθότητα των δηλωθέντων στοιχείων. Οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως σε αυτούς τους δειγματολογικούς διοικητικούς ελέγχους θα εξεταστούν τα αποδεικτικά χρήσης πιστοποιημένου σπόρου και τα στοιχεία τιμολογίων αγοράς/δελτίων αποστολής, τα λεγόμενα «αποδεκτά παραστατικά». Για το βαμβάκι τα πρωτότυπα τιμολόγια-δελτία αποστολής ή τιμολόγια, πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι τις 31/05/2020. Σε περίπτωση που υπάρχει ξεχωριστό δελτίο αποστολής, αυτό πρέπει να έχει εκδοθεί μέχρι τις 31/05/2020 και το τιμολόγιο, που αναφέρεται σε αυτό το δελτίο αποστολής, μπορεί να έχει ημερομηνία έκδοσης μέχρι 15/06/2020. Όσον αφορά στις πρωτότυπες αποδείξεις λιανικής πώλησης πιστοποιημένου σπόρου βάμβακος, πρέπει να έχουν εκδοθεί και αυτές μέχρι τις 31/05/2020. Για το σιτάρι, τα πρωτότυπα τιμολόγια-δελτία αποστολής ή τιμολόγια, πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι τις 31/01/2020. Σε περίπτωση που υπάρχει ξεχωριστό δελτίο αποστολής, αυτό πρέπει να έχει εκδοθεί μέχρι τις 31/01/2020 και το τιμολόγιο, που αναφέρεται σε αυτό το δελτίο αποστολής, μπορεί να έχει ημερομηνία έκδοσης μέχρι 15/02/2020. Οι πρωτότυπες αποδείξεις λιανικής πώλησης πιστοποιημένου σπόρου σίτου πρέπει και αυτές να έχουν εκδοθεί μέχρι τις 31/01/2020.

 

 Ενας νέος πιλοτικός αγρός για επίδειξη καλύτερων καλλιεργητικών πρακτικών

GEMTOS PILOTIKOS

Τον προηγούμενο χρόνο (2019-20) το Πρόγραμμα Ελληνικού Σίτου MISKO εγκατέστησε με επιτυχία έναν πιλοτικό αγρό στη Χάλκη. Ήταν ιδιαίτερα πετυχημένος και έδειξε ότι οι προτεινόμενες καλλιεργητικές πρακτικές (αμειψισπορά, ακατεργασία, χρήση συστήματος υποβοήθησης παραγωγών στη λήψη αποφάσεων granoduro.net®, δύο δόσεις επιφανειακής λίπανσης) είναι επωφελείς για τους παραγωγούς, μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση των χωραφιών τους και να τους αυξήσουν το κέρδος.
Δυστυχώς οι συνθήκες με την πανδημία δεν επέτρεψαν να οργανώσουμε μια ημέρα επίσκεψης του χωραφιού που θα δείχναμε ζωντανά στους παραγωγούς και άλλους ενδιαφερόμενους τα αποτελέσματα. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να επαναλάβουμε τη δράση αυτήν και φέτος σε ένα χωράφι στο Κιλελέρ.
Το νέο πιλοτικό εγκαταστήσαμε σε έναν αγρό 95 στρεμμάτων που ήταν καλλιεργημένος την προηγούμενη χρονιά κατά 49 στρ. με βαμβάκι και κατά 46 στρ. με κτηνοτροφικό κουκί. Ο αγρός βρίσκεται πάνω στον δρόμο που συνδέει την παλαιά Εθνική οδό Λάρισας – Βόλου με το Κιλελέρ και βρίσκεται στο αριστερό χέρι καθώς κινούμαστε προς το χωριό λίγο πριν το φτάσουμε. Στο διάγραμμα φαίνεται το σχήμα του χωραφιού και η διαμόρφωση των τεμαχίων που δημιουργήσαμε και περιγράφω πιο κάτω. Θα καλλιεργηθεί με σκληρό σίτο ποικιλίας PI –GRECO. Είναι μια νέα σχετικά ποικιλία με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και υψηλή παραγωγικότητα που προωθεί η MISKO για να στηρίξει την υψηλή ποιότητα των ζυμαρικών που παράγει. Δεν έγινε βασική λίπανση, ενώ ελήφθησαν δείγματα για ανάλυση εδάφους. Το αγροτεμάχιο χωρίστηκε σε 5 υποτεμάχια:
Τεμάχιο 1: Το μισό τεμάχιο μετά από βάμβακι που καλλιεργήθηκε με τις συνήθειες του παραγωγού. Αυτό περιελάβανε μη τεμαχισμό των στελεχών του βαμβακιού, σπορά του σκληρού σίτου με συμβατική σπαρτική σιτηρών και μικρών σπόρων «στα πεταχτά» (διανομή του σπόρου χωρίς λειτουργία των υνιών) με 24 κιλά σπόρου/στρέμμα και κάλυψή του με ένα πέρασμα ελαφρού καλλιεργητή. Η σπορά έγινε τη Παρασκευή 13-11-20. Το τεμάχιο αυτό θα καλλιεργηθεί με τις πρακτικές που εφαρμόζει παραδοσιακά ο παραγωγός.
Τεμάχιο 2: Το υπόλοιπο μισό τεμάχιο μετά από το βαμβάκι καλλιεργήθηκε με βάση τις προτεινόμενες καλλιεργητικές πρακτικές που δίνουν χαμηλό κόστος με ικανοποιητική παραγωγή και ποιότητα προϊόντος. Οι πρακτικές αυτές είναι η χρήση ακατεργασίας σε χωράφι χωρίς κοπή των στελεχών βαμβακιού με πλήρη παρακολούθηση με βάση το λογισμικό granoduro.net®. Η σπορά έγινε στις 6-11-20, με 20 κιλά σπόρου/στρέμμα σύμφωνα με τις οδηγίες του granoduro.net® (το τροφοδοτήσαμε με τη μηχανική σύσταση του εδάφους, το βάρος 1.000 σπόρων και την ημερομηνία σποράς και μας πρότεινε την ποσότητα σποράς 19,7 κιλά σπόρου/στρέμμα) με τη σπαρτική για ακαλλιέργεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το έδαφος ήταν σχετικά υγρό.
Το τεμάχιο μετά από το κουκί χωρίστηκε σε τρία μέρη. Τα δύο με δυνατότητα να αρδευτούν, ενώ το τρίο δεν μπορεί να αρδευτεί. Και στα τρία τεμάχια έγινε ψεκασμός με ROUNDUPFLEX στις 24-10-2020 με 500 ml/στρέμμα με κόστος φαρμάκου 1,7 ευρώ/στρέμμα.
Τεμάχιο 3: Στο τεμάχιο έγινε σπορά με ακατεργασία με τη σπαρτική του Π.Θ. με 20 κιλά σπόρου/στρέμμα, σύμφωνα με την πρόταση του granoduro.net® στις 6-11-20.
Τεμάχιο 4: Στο τεμάχιο ακολουθήθηκε η τακτική του παραγωγού. Έγινε κατεργασία με δύο περάσματα δισκοσβάρνας και σπορά με συμβατική σπαρτική σιτηρών και μικρών σπόρων με 24 κιλά σπόρου/στρέμμα στις 13-11-20. Μετά τη σπορά ακολούθησε κυλίνδρισμα στις 15-11-20.
Τεμάχιο 5: Στο ξηρικό τεμάχιο (στο εσωτερικό μέρος του χωραφιού) έγινε σπορά με ακατεργασία με τη σπαρτική του Π.Θ. με 20 κιλά σπόρου/ στρέμμα, σύμφωνα με την πρόταση του granoduro.net® την 6-11-20.
Η διαφορά ξηρικού – αρδευόμενου είναι σημαντική για τη λειτουργία του granoduro.net® καθώς ζητά αναμενόμενη παραγωγή του χωραφιού. Εκεί βασίζει την προτεινόμενη λίπανση. Ένα αρδευόμενο χωράφι αναμένεται να έχει απόδοση κοντά στα 600 κιλά/στρέμμα, ενώ ένα ξηρικό δύσκολα θα ξεπεράσει τα 300 κιλά/στρέμμα. Στις 16-11-20 είχαμε μια βροχή που ευνόησε το φύτρωμα. Βέβαια τα τεμάχια που είχαν σπαρθεί στις 6-11-20 είχαν ήδη φυτρώσει και φαίνονταν οι σειρές, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες της 21ης-11-20.
Τι θα ακολουθήσει; Τα τεμάχια 1 και 4 θα ακολουθήσουν τις πρακτικές του παραγωγού, ενώ στα τρία υπόλοιπα (2,3,5) θα ακολουθηθούν οι πρακτικές όπως θα δίνονται από το gran-oduro.net®. Σημειώνω ότι το granoduro. net® είναι συνδεδεμένο με μετεωρολογικό σταθμό στο Λοφίσκο (3-4 χιλιόμετρα από τον Πιλοτικό) απ’ όπου παίρνει τα στοιχεία που χρειάζεται. Στα τρία τεμάχια με το granoduro.net® θα γίνει εφαρμογή γεωργίας ακριβείας (Γ.Α.) που θα καλύψει σε ορισμένα στοιχεία και τα τεμάχια του παραγωγού.
Η εφαρμογή Γ.Α. θα περιλάβει: τη χαρτογράφηση του χωραφιού με μέτρηση της φαινομενικής ηλεκτρικής αγωγιμότητας, ανάλυση της εξέλιξης της φυτείας με ανάλυση δορυφορικών εικόνων κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, εφαρμογή διαφοροποιημένης επιφανειακής λίπανσης με χρήση του λιπασματοδιανομέα της AUGMENTA (που θα περιγράψω σε επόμενα σημειώματα) και τέλος χαρτογράφηση της παραγωγής με χρήση κατάλληλης θεριζοαλωνιστικής.

Γράφει ο Φάνης Γέμτος, γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass