Βούτυρο και αλεύρι από αμύγδαλα

Παράγουν αμυγδαλοπαραγωγοί της επαρχίας Συκουρίου *Αξιοποιούν όλα τα παράγωγα της καλλιέργειάς τους *Πώς αξιοποιούν τσόφλια και κλαδιά για θέρμανση

Δημοσίευση: 04 Ιαν 2021 21:22

Το αμύγδαλο στην ευρύτερη περιοχή του Συκουρίου (Δήμος Τεμπών) αποτελεί τη βασική καλλιέργεια της περιοχής, με την οποία ασχολείται η πλειοψηφία των παραγωγών, είτε αποκλειστικά, είτε επικουρικά. Ανάμεσά τους και μία άτυπη ομάδα παραγωγών, η οποία έχει

προχωρήσει με δικά της έξοδα σε πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής.
Ο επικεφαλής αυτής της ομάδας, Κώστας Μητροδήμος, αναφέρεται στην προσπάθεια των αμυγδαλοπαραγωγών να κερδίσουν οι ίδιοι από την προστιθέμενη αξία που έχει το προϊόν τους, αφού το καλλιεργούν με όλες τις ενδεδειγμένες καλλιεργητικές πρακτικές.
Σύμφωνα με τον Κ. Μητροδήμο, «στόχος μας είναι καταρχήν το ποιοτικό αμύγδαλο και εν συνεχεία η πλήρης αξιοποίηση των υποπροϊόντων του. Το αμύγδαλό μας προωθείται στην αγορά πάντα ολόκληρο. Το πουλάμε σε εγχώρια σούπερ μάρκετ και σε delicatessen στο εξωτερικό, για παράδειγμα σε Ελβετία και Ισραήλ. Διαθέτουμε δικό μας σπαστήριο, όπου και το ψήνουμε. Έχει δυνατότητα θραύσης 20 τόνους ημερησίως, ενώ επεξεργαζόμαστε και την αμυγδαλόψυχα. Στις περιπτώσεις που το αμύγδαλο είναι κομμένο σε φέτες ή σπασμένο, τότε το προωθούμε για παραγωγή κρέμας αμυγδάλου με ταχίνι και αμυγδαλοβούτυρο ή ακόμα -μετά από κατάλληλη επεξεργασία- σε αλεύρι αμυγδάλου, το οποίο είναι ανάρπαστο στο εξωτερικό. Η εμπορική ονομασία των προϊόντων μας είναι Almonds nuts».
Σχετικά με την αξιοποίηση των υπόλοιπων υποπροϊόντων του αμυγδάλου, ο κ. Μητροδήμος τονίζει τα εξής: Τα τσόφλια χρησιμοποιούνται ως μέσο θέρμανσης στους καυστήρες των νοικοκυριών της περιοχής. Ακόμη και τα κλαδιά του δέντρου, μετά το πέρας της συγκομιδής, αφού τα μαζέψουμε στη μέση του χωραφιού με τον θρυματιστή τα κάνουμε πριονίδι, τα συλλέγουμε σε μεγάλους σάκους, τα αποθηκεύουμε για να στεγνώσουν, ώστε να γίνουν πέλλετ».
Η λίπανση γίνεται με όλους τους σύγχρονους κανόνες ορθής γεωργικής πρακτικής. «Για παράδειγμα ρίχνουμε άζωτο από ουρία φαρμακευτική που αγοράζουμε από αμερικανική εταιρεία και φώσφορο ανάλογο με αυτό της οδοντόκρεμας» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Συκουριώτης παραγωγός.
Ο Κ. Μητροδήμος αναφέρεται στην αναγκαιότητα δημιουργίας μιας οργανωμένης Ομάδας Παραγωγών στην περιοχή του Δήμου Τεμπών και απευθύνει εκ νέου κάλεσμα στους αμυγδαλοπαραγωγούς να το τολμήσουν. Επίσης ζητά από την Πολιτεία να είναι συνεπής στις πληρωμές. «Αν καταβάλλονταν εγκαίρως οι αποζημιώσεις από τα ΠΣΕΑ του ‘17 (πληρώνονται αυτές τις μέρες) και για τον παγετό του περασμένου Μαρτίου θα είχαμε μεγαλύτερη άνεση να διαπραγματευτούμε τις τιμές με τους εμπόρους. Τώρα υποκύπτουμε στις καταστάσεις και πουλάμε υπό πίεση».
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass