Αγροτικα Εφόδια

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2021 21:00

Πληρωμές, συνδεδεμένες και εξόφληση αποθέματος

«Οι πληρωμές των ποσών της ενιαίας ενίσχυσης έτους 2020 που δεν δόθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο,

θα καταβληθούν το πιθανότερο αρκετά πριν τον Ιούνιο, οπότε και παραδοσιακά περαιωνόταν η διαδικασία της εκκαθάρισης.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθούν οι ειδικοί έλεγχοι, που αφορούν και στο Εθνικό Απόθεμα, για το οποίο ειδικά φέτος, ήταν πάρα πολλές οι αιτήσεις». Αυτά αναφέρει με δηλώσεις του στον «ΑγροΤύπο» ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Φ. Παπάς, ενώ για τις πληρωμές των συνδεδεμένων, τόνισε πως «άπαξ και λυθεί το θέμα του τεχνικού συμβούλου, μπορεί να τρέξουν κανονικά».
*Σχετικά με τα ποσά που θα καταβληθούν περί τα μέσα Φεβρουαρίου, στο σκληρό σιτάρι, η πληρωμή της συνδεδεμένης, η οποία εξαρτάται πάντα από τα καλλιεργούμενα στρέμματα, θα είναι μειωμένη.
Τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν με σκληρό σιτάρι το 2020 υπολογίζονται κατά 10 με 15% περισσότερα από τα 1.450.000 στρέμματα του 2019. Έτσι με βάση τον προϋπολογισμό του έτους στα 11,743 εκατ. ευρώ, οι παραγωγοί θα πρέπει να περιμένουν ενίσχυση σχεδόν ένα ευρώ κάτω από τα περσινά, γύρω στα 7 ευρώ το στρέμμα. Αντίστοιχα, όσον αφορά την ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι, με εξαίρεση τον νομό Έβρου όπου υπήρχε σημαντική μείωση καλλιεργούμενων εκτάσεων, πανελλαδικά τα στρέμματα παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα περίπου στα 2,76 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι οι βαμβακοπαραγωγοί για το 2020 θα δουν μια αύξηση της τάξης των 3,5 ευρώ το στρέμμα στην ειδική ενίσχυση, η οποία αναμένεται να προσεγγίζει τα 67 ευρώ το στρέμμα από τα 64,249 ευρώ το στρέμμα του 2019.
*Ένα πρώτο στίγμα σε σχέση με τα θέματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, των πληρωμών, του Εθνικού Αποθέματος και των βοσκότοπων δίνει ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας εγγράφως στη Βουλή, σε σχετική ερώτηση βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Όπως αναφέρει ο υπουργός «οι υπηρεσίες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ετοιμάζουν ήδη τις σχετικές εισηγήσεις για την τροποποίηση των εθνικών διατάξεων, τόσο της χορήγησης δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος, όσο και της κατανομής δημόσιων εκτάσεων βοσκοτόπων. Ουσιαστικά η εξόφληση του Αποθέματος του 2020, θα δοθεί μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε σχέση με το κουρεμένο τσεκ του 2020, ο υπουργός αναφέρει ότι η βασική πληρώθηκε σε ποσοστό 97%.

 

Elies1

Μικρές οι αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγών

Μόλις 171 ελαιοπαραγωγοί (0,001% των αιτούντων) κατάφεραν να εξασφαλίσουν το μέγιστο ποσό των 4.000 ευρώ εκ των 144.354 που έκαναν αίτηση ένταξης στο Μέτρο 21, που παρουσιάστηκε ως ενίσχυση «7χίλιαρου», ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων μετά βίας ξεπέρασε τα 1000 ευρώ αποζημίωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αιτήσεων για τις αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγών μέσω του Μέτρου 21 η κατανομή έγινε ως εξής: 300 ευρώ έλαβαν 57.172 παραγωγοί, 600 ευρώ 20.499 παραγωγοί, 1.100 ευρώ 35.733 αιτούντες. Με 2.000 ευρώ αποζημιώθηκαν 6.988 ελαιοπαραγωγοί, με 2.500 ευρώ 3.516, 3.000 ευρώ πήραν 1.264 αιτούντες και 3.500 ευρώ, 278 παραγωγοί. Το μέγιστο ποσό των 4.000 ευρώ όπως προαναφέρθηκε πιστώθηκαν μόλις 171 ελαιοπαραγωγοί με πάνω από 200 στρέμματα καλλιεργούμενη έκταση.

 

ELGA

Απροθυμία Ασφαλιστικών για ΕΛΓΑ

Λόγω κλιματικής αλλαγής -Προβληματισμός για χιονοπτώσεις, χαμόγελα για αποζημιώσεις

Στις 28 Ιανουαρίου κλείδωσε ημερομηνία καταβολής της μεγάλης πληρωμής για τις ζημιές από τον ΙΑΝΟ στις πληγείσες περιοχές σύμφωνα με την «Υπαιθρο Χώρα». Έτσι οι πληγέντες παραγωγοί από Καρδίτσα, Λάρισα και άλλες περιοχές θα εξοφληθούν, βάζοντας τέλος στην ψυχοφθόρα αυτή αναμονή. Την ίδια ώρα δεν φαίνεται να προχωρά η εμπλοκή ιδιωτών στην αγροτική ασφάλιση της χώρας, λόγω κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα πάντα με την «ΥΧ» «η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ είχε συστήσει επιτροπή, η οποία βολιδοσκόπησε τις προθέσεις ιδιωτών και όπως προέκυψε αυτοί εμφανίζονται απρόθυμοι, εάν το ασφάλιστρο δεν κυμαίνεται σε διψήφια νούμερα». Υπενθυμίζεται ότι η ασφαλιστική εισφορά του ΕΛΓΑ δεν υπερβαίνει στη χώρα μας το 4%, ενώ γαλλικές εταιρείες έθεσαν ως προαπαιτούμενο, αυτή να κυμαίνεται από 16 έως 22% επί των εισπράξεων. Έτσι η ηγεσία του ΕΛΓΑ θα πορευτεί αναζητώντας πόρους μέσα από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.
*Στο μεταξύ σε επιφυλακή παραμένουν οι Θεσσαλοί παραγωγοί για τη νέα επέλαση του χιονιά. Μπορεί το πέρασμα του «Λέανδρου» να ήταν αναίμακτο και να επηρεάστηκαν στον κάμπο μόνο τα υπαίθρια κηπευτικά, ενώ βοηθήθηκαν τα δέντρα και τα σιτηρά, ωστόσο οι νέες χιονοπτώσεις που αναμένονται ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Δυτικής Θεσσαλίας από σήμερα Δευτέρα βράδυ προς Τρίτη ανησυχεί ιδιαίτερα τους αγρότες. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το νέο κύμα κακοκαιρίας θα έχει 3 στάδια και θα φέρει χιόνια στα Άγραφα και τη νότια Πίνδο, δηλαδή στα ορεινά Καρδίτσας και Τρικάλων, από υψόμετρο 400 μέτρα και πάνω. Οι πολικές θερμοκρασίες θα ταλαιπωρήσουν τους Θεσσαλούς μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου.

 

KYPSELES

Αιτήσεις για αντικατάσταση κυψελών

Οι μελισσοκόμοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση για αναβάθμιση των συνθηκών παραγωγής με αντικατάσταση των κυψελών τους. Έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για το έτος 2021, που αφορά την αντικατάσταση κυψελών και μετακινήσεων μελισσοσμηνών. Η κατάθεση δικαιολογητικών είναι μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

 

DENTRA

Οι καλλιεργητικές εργασίες του Φεβρουαρίου

Ενόψει των πολικών θερμοκρασιών που αναμένονται και στον κάμπο, οι παραγωγοί ετοιμάζονται για τις καλλιεργητικές φροντίδες των χωραφιών τους, οι οποίες σύμφωνα με τους γεωπόνους, για τον μήνα Φεβρουάριο κατανέμονται ως εξής: Ελιά: Κλαδέματα, κάψιμο κλάδων, λίπανση, νέες φυτεύσεις. Εσπεριδοειδή: Άρδευση όπου χρειάζεται, βασική λίπανση, καταστροφή ζιζανίων, καταπολέμηση άκαρι οφθαλμών και μύγας Μεσογείου όπου οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, κλάδεμα στα δέντρα όπου έγινε συγκομιδή και εφαρμογή χαλκούχων σκευασμάτων, δημιουργία νέων δενδρώνων.


Ακτινίδιο: Ψεκασμός με χαλκό.

Σιτηρά: Λίπανση επιφάνειας αν δεν εφαρμόστηκε η τρίτη δόση λιπάσματος. Σκαλίσματα των γραμμικών. Σπορά ανοιξιάτικων σιτηρών.
Όψιμες καλλιέργειες: Σπορά ρόβης.
Αμπέλι-σταφίδα: Κλαδέματα, αν δεν έγιναν. Ψεκάσματα κατά της ίσκας, αν δεν έγιναν. Σκαψίματα. Φύτεμα αμπελιών με ριζωμένες βέργες.
Καρποφόρα: Κλάδεμα και ψέκασμα κατά της ψώρας. Ψέκασμα με γαλαζόπετρα και ασβέστη. Μπολιάσματα με κεντράδι. Φυτέματα (Δεντράκια, παραφυάδες, βέργες). Ψέκασμα κατά της κορυφοξήρας.
Πατάτα: Ελαφρά οργώματα προετοιμασίας για τη σπορά.

 

 LIPANSH

Η λίπανση του σκληρού σιταριού - Προετοιμασία και ρύθμιση λιπασματοδιανομέα

Καθώς τελειώνει ο Ιανουάριος οι αγρότες αρχίζουν να ετοιμάζονται για την εφαρμογή επιφανειακής λίπανσης στο σκληρό σιτάρι. Οι αγρότες θα πρέπει εκτός από την προμήθεια των λιπασμάτων να ετοιμάσουν τους λιπασματοδιανομείς τους για την ορθή εφαρμογή.
Πριν πάω στην προετοιμασία των λιπασματοδιανομέων, θα σχολιάσω το θέμα της ποιότητάς τους. Παλαιότερα ο λιπασματοδιανομέας ήταν ένα μηχάνημα απλώς να διανέμει λίπασμα στο χωράφι, αδιαφορώντας για την ποιότητα διανομής. Τα λιπάσματα ήταν φθηνά και επιδοτημένα. Σήμερα το κόστος λίπανσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Ιδιαίτερα στις ξηρικές καλλιέργειες είναι ένα μεγάλο μέρος του κόστους παραγωγής που φτάνει τα 20€/στρέμμα. Είναι προφανές ότι μια ομοιόμορφη διανομή λιπάσματος θα δώσει σε όλα τα τμήματα του χωραφιού τα θρεπτικά στοιχεία για αντίστοιχη απόδοση. Αντίθετα μια ανομοιόμορφη διανομή θα δώσει περισσότερο λίπασμα σε περιοχές του χωραφιού που προφανώς δεν χρειάζονται και είναι σπατάλη (μπορεί να κάνει και ζημιά π.χ. μεγαλύτερη ανάπτυξη και πλάγιασμα), ενώ σε άλλα σημεία θα είναι λιγότερο από ότι χρειάζεται, με αποτέλεσμα μειωμένη παραγωγή. Η γενική εικόνα που έχω από τους λιπασματοδιανομείς στη χώρα δεν είναι πολύ καλή κάτι που φαίνεται πολλές φορές στις φυτείες που έχουν τελικά διαφορετικά χρώματα σε λωρίδες με κύρια αιτία την κακή ποιότητα (ομοιομορφία) διανομής. Για αυτό πιστεύω ότι καλά είναι να έχουμε ένα λιπασματοδιανομέα καλής ποιότητας που θα μας δώσει πολλαπλές ωφέλειες στις καλλιέργειας. Φυσικά οι καλής ποιότητας λιπασματοδιανομείς κοστίζουν περισσότερο, αλλά μια βελτίωση της ποιότητας μπορεί να αποσβέσει το επιπλέον κόστος. Αν έχετε μια βελτίωση της απόδοσης του λιπάσματος κατά 20% θα σας εξοικονομήσει 4 €/στρέμμα που για 100 στρέμματα είναι 400 €/χρόνο. Φυσικά τα 100 στρέμματα μεγάλων καλλιεργειών δεν δικαιολογούν τρακτέρ και λιπασματοδιανομέα όπως έχω αναλύσει σε πολλά σημειώματα, οπότε η ωφέλεια σε μεγαλύτερα αγροκτήματα είναι πολύ μεγαλύτερη και αποσβένει σε λίγα χρόνια το κόστος αγοράς.
Θα αρχίσω με την προετοιμασία και τη ρύθμιση του λιπασματοδιανομέα. Υποθέτω ότι μετά την τελευταία χρήση ο λιπασματοδιανομέας πλύθηκε και καθαρίστηκε καλά, λιπάνθηκε όπου χρειαζόταν και αποθηκεύτηκε σε στεγασμένο χώρο. Αυτό ισχύει για όλα τα μηχανήματα πριν από την αποθήκευση αλλά για τον λιπασματοδιανομέα είναι πιο σημαντικό καθώς τα λιπάσματα είναι οξέα που διαβρώνουν τα μεταλλικά μέρη του μηχανήματος. Η ρύθμιση του λιπασματοδιανομέα καλά είναι να γίνει πριν από την είσοδο στο χωράφι για να γίνει η εφαρμογή του λιπάσματος με ακρίβεια. Το κόστος λίπανσης είναι ιδιαίτερα μεγάλο στα σιτηρά και κάθε ανακρίβεια πληρώνεται ακριβά. Η πρώτη ρύθμιση είναι η οριζοντίωση του λιπασματοδιανομέα. Όταν αναρτάται στο τρακτέρ πρέπει η επάνω επιφάνεια του δοχείου αποθήκευσης του λιπάσματος να είναι οριζόντια. Αυτό επιτυγχάνεται με τους βραχίονες (μπράτσα) του υδραυλικού συστήματος του τρακτέρ. Πρέπει να ορίσουμε το πλάτος εργασίας του λιπασματοδιανομέα. Συνήθως οι λιπασματοδιανομείς με έναν δίσκο έχουν πλάτος εργασίας 12 μέτρα, ενώ με δύο φτάνουν μέχρι τα 24 μέτρα. Τρίτο στοιχείο είναι η ταχύτητα εργασίας στο χωράφι. Προφανώς αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση του χωραφιού. Αυτή την εποχή τα σιταροχώραφα είναι ομαλά και μπορούμε να κινηθούμε με ταχύτητα πάνω από 5 χιλιόμετρα την ώρα. Επομένως με πλάτος εργασίας 12 μ και ταχύτητα εργασίας 5 χιλιόμετρα την ώρα καλύπτουμε 60 στρέμματα την ώρα. Ή 1 στρέμμα το λεπτό. Εάν θέλουμε να εφαρμόσουμε 30 κιλά λιπάσματος το στρέμμα θα πρέπει σε ένα λεπτό λειτουργίας να βγουν έξω από το δοχείο αποθήκευσης 30 κιλά λιπάσματος. Πρέπει να ρυθμίσουμε την παροχή του λιπάσματος (το άνοιγμα εξόδου του λιπάσματος πάνω από το δίσκο) για τη ρύθμιση που θέλουμε. Σε καλής ποιότητας διανομείς υπάρχουν οδηγίες χρήσεως που δίνουν τη ρύθμιση με βάση το ειδικό βάρος του λιπάσματος και την κοκκομετρική του σύνθεση. Διαφορετικά θα πρέπει να βάλουμε τον λιπασματοδιανομέα να λειτουργήσει (στις στροφές του δυναμοδότη που συνιστά ο κατασκευαστής, συνήθως 540 ή 1000 στρ/λεπτό) και να συγκεντρώσουμε το λίπασμα κάτω από τους δίσκους.
Ο κάθε κατασκευαστής ενσωματώνει στο μηχάνημα κάποιες δυνατότητες που διευκολύνουν τη ρύθμιση. Σε ορισμένους οι δίσκοι μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα οπότε το λίπασμα ρέει κάτω από τον λιπασματοδιανομέα για ορισμένο χρόνο και συγκεντρώνεται σε ένα δοχείο. Το βάρος προς τον χρόνο μας δίνει την παροχή. Σε άλλους κατασκευαστές μπορεί να τοποθετηθεί μια πλαστική κατασκευή που τοποθετείται γύρω από τους δίσκους και συγκεντρώνει το λίπασμα. Όταν δεν υπάρχει τίποτα από αυτά, ένα πλαστικό φύλλο γύρω από τον δίσκο μπορεί να συμβάλλει στη συγκέντρωση του λιπάσματος για το ζύγισμα. Προφανώς αφήνουμε το μηχάνημα να λειτουργήσει για ένα χρονικό διάστημα π.χ. 1 λεπτό και ζυγίζουμε το λίπασμα. Με λίγες δοκιμές πετυχαίνουμε την ακριβή ρύθμιση. Εάν κάποιος επιμελής αγρότης θέλει να ελέγξει την ποιότητα του λιπασματοδιανομέα του, τότε αν τοποθετήσει μια σειρά δοχείων κάθετα στη διαδρομή μπορεί να συγκεντρώσει το λίπασμα και να διαπιστώσει την ομοιομορφία διανομής όπως δείχνει η φωτογραφία.

 Γράφει ο Φάνης Γέμτος, γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass