Ετοιμάζονται προαγορές στο βαμβάκι

Τι ζητούν συνεταιριστές, σε τι δεσμεύτηκε το ΥΠΑΑΤ

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2021 21:22

Πολλά έχουν ειπωθεί για τη στάση του υπΑΑΤ Σπ. Λιβανού στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους των 22 Συνεταιριστικών Οργανώσεων, σχετικά με τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης στο βαμβάκι, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως έγραψε πρόσφατα και η «Ε», ο Υπουργός δε δεσμεύτηκε για το ποσό και τον χρόνο καταβολής της ενίσχυσης, αλλά δήλωσε θετικός στην προοπτική αυτήν. Ωστόσο διάφορα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο που προσδιόριζαν το ποσό που προβλέπεται ότι θα δοθεί ως ενίσχυση, ανάγκασε το Συντονιστικό Όργανο των 22 Συνεταιριστών να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία τονίζονται τα εξής: Ο κύριος Υπουργός δεν προέβη σε κάποια συγκεκριμένη εξαγγελία, ώστε να ορίσει τον χρόνο και το χρηματικό ποσό, αλλά ανέφερε τα εξής: Να θεωρούμε δεδομένη τη στήριξη από πλευράς του, αλλά δεν μπορεί να προβεί άμεσα σε συγκεκριμένη ανακοίνωση για την κορονοενίσχυση βάμβακος, διότι είναι στη διαδικασία της τεκμηρίωσης της οικονομικής ζημίας στο βαμβάκι την οποία πρέπει να παρουσιάσει στην Ε.Ε. Θεώρησε πως σωστά διεκδικείται ό,τι διεκδικείται, γιατί το βαμβάκι έχει υποστεί ζημιά από τον κορονοϊό. Δήλωσε σύμμαχος αυτής της προσπάθειας, η οποία όπως τόνισε είναι σε εξέλιξη, και τέλος επισήμανε ότι σήμερα δεν μπορεί να ανακοινώσει το χρηματικό ποσό δίνοντας έτσι την έναρξη των διαδικασιών για κορονοενίσχυση. Σταθήκαμε και τοποθετηθήκαμε όλοι με επιχειρήματα προς τον κύριο Υπουργό, δεν ξεφύγαμε της συζήτησης υπό του θέματος δίνοντάς του να καταλάβει ότι η κορονοενίσχυση θα είναι το έναυσμα για τη συνέχεια αυτής της καλλιέργειας.
Στο μεταξύ στη λογική της προ-πώλησης φαίνεται πως αρχίζουν και μπαίνουν σταδιακά παραγωγοί και εκκοκκιστήρια. Η συμφωνία θα προβλέπει μία τιμή των 50-55 λεπτών ανά παραγωγό για μια ποσότητα 200 κιλών ανά στρέμμα, δηλαδή τη μισή παραγωγή, με βάση τις μέσες στρεμματικές στη Λάρισα. Αυτό που ζήτησαν από τον Υπουργό οι Συνεταιριστές στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, είναι οι τυχόν συμφωνίες προ-πώλησης που θα συνάψουν οι παραγωγοί, να θεωρούνται ως χαρτί εγγυητικής για αγορά π.χ. αγροτικών εφοδίων, ώστε να μην μπορεί να καρπούται το δικαίωμα αυτό μόνο ο εκκοκκιστής στις συμφωνίες του με το εξωτερικό. Ήδη στα Τρίκαλα, η ΕΑΣ ενημερώνει τους παραγωγούς πως ενόψει της νέας εκκοκκιστικής περιόδου, προχωρά σε προαγορές, σε συγκεκριμένες ποικιλίες σύσπορου βαμβακιού με προκαθορισμένη τιμή που θα ανακοινώνεται καθημερινά. Ενδεικτικά, στις 25/2/2021 η τιμή ημέρας προαγοράς ήταν 55 λεπτά το κιλό.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass