«Επίσπευση των εκτιμήσεων για γρήγορες αποζημιώσεις»

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΜΠΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΖΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2021 17:00

Την επίσπευση των εκτιμήσεων και την απόδοση δίκαιων αποζημιώσεων, τύπου «Ιανού», ζήτησε με δηλώσεις του ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης μετά την επίσκεψή του στις περιοχές του Δήμου Τεμπών, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν από τον παγετό.


«Σε διάστημα λιγότερο των δεκαπέντε ημερών για δεύτερη φορά, εντός του μηνός Μαρτίου, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τεμπών, για μερικές ώρες η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το μηδέν, όψιμος παγετός έπληξε σοβαρά τις δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά και τα μποστάνια. Ιδιαίτερα στις αμυγδαλιές, αλλά και στις βερικοκιές και τις ροδακινιές των πεδινών περιοχών, που βρίσκονται στα ευαίσθητα στάδια της ανθοφορίας ή της καρπόδεσης, η μη αναμενόμενη για την εποχή, πτώση της θερμοκρασίας προκάλεσε μεγάλη ζημία. Η σοβαρότητα της δημιουργηθείσας κατάστασης προκύπτει από τις εκτιμήσεις των ίδιων των δενδροκαλλιεργητών, που ενημέρωσαν άμεσα τους αρμόδιους φορείς. Η σχεδόν εξάωρη πτώση της θερμοκρασίας μέχρι και τους -3,5 βαθμούς Κελσίου, προκάλεσε σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών αμυγδαλιάς. Για να κατανοηθεί το μέγεθος του προβλήματος πρέπει να αναφερθεί ότι στη συγκεκριμένη περιοχή παράγεται περίπου το 20% του αμυγδάλου στη χώρα. Από την καταστροφή δεν γλίτωσαν όμως, και χωράφια με βερικοκιές, ροδακινιές ,ακόμη και τα μποστάνια. Ειδικά η καλλιέργεια μποστανικών δεν καλύπτεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ όταν η ζημιά γίνει πριν την 1 Απριλίου. Είναι ένας από τους λόγους και όχι ο μοναδικός, που παραγωγοί, αλλά και ως δημοτική Αρχή, ζητάμε την άμεση τροποποίηση του αναχρονιστικού κανονισμού αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Όπως γίνεται πλέον κατανοητό, μετά από τρίτη συνεχόμενη χρονιά ζημιάς, οι καλλιεργητές βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση».
Με δεδομένη την ανάγκη συνέχισης της φροντίδας των καλλιεργειών αλλά και της γενικότερης οικονομικής κρίσης που πλήττει και τον αγροτικό κόσμο, ο Γιώργος Μανώλης, ζητά την επίσπευση των εκτιμήσεων και την άμεση αποζημίωση των καλλιεργητών, όπως έγινε με τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του «Ιανού». Στην προσπάθεια αυτή καλούμε να έχουμε αρωγούς τους βουλευτές του Νομού μας και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας.
Χθες από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ του Δήμου Τεμπών έγινε αναγγελία ζημιάς και θα ακολουθήσει εντός δεκαπέντε ημερών η κατάθεση των δηλώσεων ζημιάς από τους παραγωγούς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass