Λιγότερο βαμβάκι φέτος στα Φάρσαλα

Αναμένεται να σπαρθεί τις επόμενες ημέρες

Δημοσίευση: 12 Απρ 2021 15:40

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Μειωμένες από 20 - 30% είναι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις που θα σπαρθούν φέτος στην επαρχία Φαρσάλων με βαμβάκι.


Ο «λευκός χρυσός» φαίνεται να χάνει προσωρινά τη λάμψη του - τουλάχιστον για φέτος - και παράλληλα την εμπιστοσύνη των παραγωγών, οι οποίοι πούλησαν την περσινή χρονιά κοντά στα 40 λεπτά/κιλό και φέτος στράφηκαν προς άλλες καλλιέργειες.
Τι και αν η διεθνής τιμή βάμβακος κινείται σε υψηλά επίπεδα τη συγκεκριμένη περίοδο, καθώς ξεπερνάει τα 82 σεντς/λίμπρα που μεταφράζεται περίπου σε τιμές άνω των 53 σεντς/κιλό, προμηνύοντας μία καλή χρονιά με ενισχυμένη τιμή το φθινόπωρο, πολλοί παραγωγοί θεώρησαν ότι αυτή η τιμή το φθινόπωρο θα πέσει και προτίμησαν τη σπορά σιτηρών, που στην επαρχία Φαρσάλων φέτος παρουσιάζουν αύξηση, ρίχνοντας σημαντικά προς τα κάτω τις καλλιεργούμενες εκτάσεις βαμβακιού.
Μέχρι χθες πάντως είχε σπαρθεί περίπου το 10% των συνολικών εκτάσεων με βαμβάκι, ενώ το επόμενο δεκαήμερο, οι σπορές αναμένεται να ξεπεράσουν το 60% των καλλιεργούμενων εκτάσεων.
Η σωστή σπορά και η κατάλληλη επιλογή της ποικιλίας του σπόρου παίζουν σημαντικό ρόλο στη βαμβακοκαλλιέργεια, η οποία εξαρτάται από τη γεωγραφική θέση του χωραφιού, τον τύπο του εδάφους, το μικροκλίμα, και τη δυνατότητα άμεσου ποστίσματος, καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις χωραφιών που αρδεύονται από κρατική γεώτρηση αναμένοντας υπομονετικά τη σειρά του ο κάθε αγρότης για να ποτίσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το καλαμπόκι παραμένει στα ίδια στρέμματα, ενώ η βιομηχανική ντομάτα «τσίμπησε» λίγα στρέμματα προς τα πάνω, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Ο καιρός τις επόμενες μέρες - αν και είναι νωρίς ακόμα - δείχνει μια τάση αστάθειας το επόμενο Σαββατοκύριακο, με τοπικές μπόρες και στη Θεσσαλία, χωρίς όμως να συγκεντρώνουν για την ώρα αξιόλογα χιλιοστά υετού που θα βοηθήσουν το φύτρωμα.

Του Γ. Γκαντέλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass